Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Domstolen förbjuder Kreml-kritikern Navalnys nätverk i knockout före valet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En rysk domstol på onsdag (9 juni) förbjöd grupper som var knutna till fängslade Kreml-kritiker Alexei Navalny efter att ha förklarat dem ”extremistiska”, ett steg som förbjuder hans allierade från valet och kommer att ytterligare pressa USA-Rysslands band innan ett noggrant övervakat toppmöte, skriva Vladimir Soldatkin och Andrew Osborn.

President Vladimir Putin och USA: s president Joe Biden är det på grund av förhandlingar i Genève nästa vecka med Navalnys öde och hanteringen av hans rörelse kommer säkert att vara på dagordningen.

Washington, som har bett Moskva att befria Navalny, fördömde domstolens beslut, och utrikesdepartementet kallade det "särskilt störande". Kreml säger att ärendet är rent inhemskt och inte Byens verksamhet. Det har porträtterat Navalny som en USA-stödd problemproducent, något Navalny har förnekat.

Annons

Onsdagens dom, det senaste kapitlet i en långvarig attack mot Putins hårdaste inhemska motståndare, levererar ett sista hammarslag till ett stort politiskt nätverk som Navalny byggt upp under många år för att försöka utmana den ryska veteranledarens grepp om makten.

Putin, 68, har varit vid makten som antingen president eller premiärminister sedan 1999. Navalny, i fängelse för överträdelseförfaranden i samband med ett förskingringsfall som han säger var trumfad, hade gjort en djärv utmaning mot Putin via gatuprotester och graftutredningar som han hade hoppats skulle leda till en förändring av ledarskapet.

Det rättsliga målet mot Navalnys nätverk väcktes av kontoret för Moskvas främsta åklagare som anklagade Navalny och hans allierade för att försöka främja en revolution genom att försöka destabilisera den socio-politiska situationen i Ryssland med sin verksamhet.

Annons

En talesman för åklagarmyndigheten i Moskva sa till journalister på onsdagen att han var nöjd med beslutet som erkände att Navalnys allierade hade organiserat olagliga gatumöten som hade slutat i massoron.

Efter en 12.5 timmars juridisk utfrågning bakom stängda dörrar sa Navalnys advokater i ett uttalande att de skulle överklaga och att de bevis som presenterades av åklagare inte hade varit tillfredsställande.

De juridiska stötande speglarna som tidigare förts mot högerextrema grupper, islamistiska organisationer och Jehovas vittnen som också förklarades "extremistiska" av domstolar och förbjöds.

Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo
Ryska oppositionspolitiker Alexei Navalny deltar i en demonstration för att fira 5-årsdagen av oppositionspolitiker Boris Nemtsovs mord och för att protestera mot föreslagna ändringar av landets konstitution, i Moskva, Ryssland den 29 februari 2020. REUTERS / Shamil Zhumatov / File Photo

Navalny och hans allierade förnekade åklagarens anklagelser och kastade dem som ett försök att försöka krossa sin politiska opposition mot det regerande Förenade Ryssland-partiet före parlamentsvalet i september.

I ett meddelande som publicerats på Navalnys Instagram-konto som uppenbarligen utarbetats i väntan på vad som var ett allmänt förväntat beslut, nämndes Navalny för att uppmana sina anhängare att inte bli nedslagen.

”Vi går ingenstans”, lästes meddelandet.

"Vi kommer att smälta upp detta, reda ut saker, förändra och utvecklas. Vi kommer att anpassa oss. Vi kommer inte att gå tillbaka från våra mål och idéer. Det här är vårt land och vi har inte ett annat."

Åklagarens begäran avslutar formellt aktiviteten i ett nätverk av grupper som inrättats av Navalny, 45, som avtjänar en fängelse på 2-1 / 2 år, något som många västländer har framställt som politiskt motiverad hämnd för hans politiska verksamhet mot Kreml. .

Närmare bestämt riktar sig domen Navalny's Anti-Corruption Foundation som har framställt högprofilerade utredningar av påstådd officiell korruption och Navalnys regionala kampanjhuvudkontor som tidigare har mobiliserats för att organisera anti-Kreml-protester.

Myndigheterna har nu den formella makten att fängelseaktivister och frysa sina bankkonton om de fortsätter sin verksamhet. Ärendet hade redan föranlett Navalnys allierade att avbryta grupperna redan före beslutet.

Inför domen, Putin förra veckan undertecknade lagstiftning som hindrade medlemmar av "extremistiska organisationer" från att kandidera.

Kombinerat med onsdagens avgörande avslutar den nya lagstiftningen förhoppningar från vissa Navalny-allierade att gå till parlamentet.

De säger att de i stället kommer att försöka använda en smart eller taktisk omröstningsstrategi för att försöka undergräva stödet för det kremlstyrande partiet, en strategi som Kreml-källor har förringat.

Ryssland

Europa fördömer rädsla för ryska val

publicerade

on

På frågan om veckans duma och regionala val i den ryska federationen sa Peter Stano, talesperson för EU: s yttre handlingstjänst att valet hade ägt rum i en atmosfär av rädsla. EU har noterat att oberoende och tillförlitliga källor har rapporterat allvarliga brott mot vallagen.

Stano sa att val, var de än äger rum i världen, bör genomföras på ett fritt och rättvist sätt. Han sa att valet hade ägt rum utan någon trovärdig internationell observation och att EU beklagade Rysslands beslut att kraftigt minska och begränsa storleken och formatet på OSSE - Office for Democratic Institutions and Human Rights mission och därigenom förhindra dess insättning.  

Stano sade att tillslaget mot oppositionspolitiker, civilsamhällesorganisationer, civilsamhällsaktivister, människorättsaktivister, oberoende medier och mot journalister inför valet syftade till att tysta kritiskt opposition och avlägsna konkurrens. 

Annons

Europeiska kommissionen uppmanar Ryska federationen att följa sina åtaganden inom ramen för FN och Europarådet när det gäller skydd av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, vilket också innefattar att organisera fria och rättvisa val. 

Ukraina

Talesmannen tillade att EU -kommissionen aldrig kommer att erkänna valet på olagligt annekterade Krim och uttryckte också oro över att medborgare i Ukraina i de ukrainska områden som för närvarande är ockuperade fick pass och fick rösta. Stanton sa att detta stred mot andan i Minskavtalen.

Annons

På frågan om EU kommer att erkänna valresultatet sa Stano att detta var en nationell kompetens och upp till enskilda medlemsländer, men tillade att det kan vara något som EU: s utrikesministrar diskuterar när de träffas i kväll i New York, där de träffas för FN: s generalförsamling. EU: s höga representant Josep Borrell kommer att träffas igen med sin ryska motsvarighet, Sergey Lavrov, vid ett av många bilaterala möten som planeras för den här veckan.

Fortsätt läsa

Europaval

Ryskt pro-Putins parti vinner majoritet efter tillslag: fiender gråter illa

publicerade

on

By

Rysslands regerande parti United Russia, som stöder president Vladimir Putin (avbildad), behöll sin parlamentariska majoritet efter ett val och ett omfattande angrepp mot dess kritiker, men motståndarna påstod att det var omfattande bedrägerier, skriva Andrew Osborn, Gabrielle Tétrault-Farber, Maria Tsvetkova, Polina Nikolskaya och Tom Balmforth.

Med 85% av omröstningarna som räknades idag (20 september), sade centrala valkommissionen att Förenade Ryssland hade vunnit nästan 50% av rösterna, med sin närmaste rival, kommunistpartiet, på knappt 20%.

Även om det uppgår till en eftertrycklig officiell vinst, är det en något svagare prestation för Förenade Ryssland än vid förra riksdagsvalet 2016, då partiet vann drygt 54% av rösterna.

Annons

En obehag över år med vacklande levnadsstandard och anklagelser om korruption från fängslade Kremlkritikern Alexei Navalny har tappat lite stöd, förvärrad av en taktisk omröstningskampanj som organiserades av Navalnys allierade.

Kremlkritiker, som påstod storskaliga omröstningar, sa att valet i alla fall var en bluff.

Förenade Ryssland skulle ha klarat sig mycket sämre i en rättvis tävling, med tanke på ett angrepp före valet som förbjöd Navalnys rörelse, hindrade hans allierade från att köra och riktade sig mot kritiska medier och icke-statliga organisationer, sa de.

Annons

Valmyndigheterna sa att de hade ogiltigförklarat några resultat på röstningsstationer där det hade varit uppenbara oegentligheter och att den totala tävlingen hade varit rättvis.

Resultatet ser osannolikt ut att förändra det politiska landskapet, med Putin, som har varit vid makten som president eller premiärminister sedan 1999, fortfarande dominerar inför nästa presidentval 2024.

Putin har ännu inte sagt om han kommer att ställa upp. Han skulle tala idag efter 1000 GMT.

Den 68-årige ledaren är fortfarande en populär figur med många ryssar som krediterar honom med att stå upp mot väst och återställa nationens stolthet.

De nästan fullständiga resultaten visade att kommunistpartiet slutade tvåa, följt av det nationalistiska LDPR -partiet och Fair Russia -partiet med drygt 7% vardera. Alla tre partierna brukar stödja Kreml i de flesta nyckelfrågor.

Ett nytt parti som heter "Nya människor", tycktes ha pressat sig in i parlamentet med drygt 5%.

Vid ett festligt sammanträde i Förenade Rysslands högkvarter som sändes på statlig tv ropade Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin, en allierad till den ryska ledaren: "Putin! Putin! Putin!" till en flaggviftande skara som ekade hans sång.

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda innan de börjar räkna röster under ett tredagars parlamentsval i staden Vladivostok i Ryssland den 19 september 2021. REUTERS/Tatiana Meel INGA RESALES. INGA ARKIV
Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Medlemmar i en lokal valkommission räknar omröstningar på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal efter att röstningarna stängts under ett tre dagar långt parlamentsval i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Navalnys allierade, som avtjänar fängelsestraff för villkorskränkningar som han förnekar, hade uppmuntrat till taktisk omröstning mot Förenade Ryssland, ett system som utgjorde stöd för den kandidat som mest sannolikt kommer att besegra det i ett visst valkrets. Läs mer.

I många fall hade de rekommenderat människor att hålla näsan och rösta kommunist. Myndigheterna hade försökt blockera initiativet online.

Centralvalskommissionen var långsam med att släppa data från online -omröstning i Moskva, där Förenade Ryssland traditionellt inte klarar sig lika bra som i andra regioner bland tecken på att det kan ha tappat några platser i huvudstaden.

Golos, en valvakthund som anklagades av myndigheterna för att vara en utländsk agent, registrerade tusentals kränkningar, inklusive hot mot observatörer och valsedlar, uppenbara exempel på dessa som sprids på sociala medier. Några individer fångades på kameran och lade ner röster i urnor.

Centrala valkommissionen sa att den hade registrerat 12 fall av valsedlar i åtta regioner och att resultaten från dessa vallokaler skulle ogiltigförklaras.

Förenade Ryssland innehöll nästan tre fjärdedelar av den avgående statsdumans 450 platser. Denna dominans hjälpte Kreml att genomföra konstitutionella förändringar förra året som gör att Putin kan köra ytterligare två mandatperioder som president efter 2024 och eventuellt stanna vid makten fram till 2036.

Navalnys allierade hindrades från att ställa upp i valet efter att hans rörelse förbjöds i juni som extremist. Andra oppositionspersoner hävdar att de var riktade mot smutsiga trick -kampanjer. Läs mer.

Kreml förnekar en politiskt driven attack och säger att enskilda åtalas för brott mot lagen. Både det och Förenade Ryssland förnekade någon roll i registreringsprocessen för kandidater.

"En dag kommer vi att bo i ett Ryssland där det kommer att vara möjligt att rösta på bra kandidater med olika politiska plattformar", skrev Navalnyas allierade Leonid Volkov på Telegram messenger innan vallokalerna stängde på söndag.

En pensionär i Moskva som gav sitt namn endast som Anatoly sa att han röstade Förenade Ryssland för att han var stolt över Putins ansträngningar att återställa det som han ser som Rysslands rättmätiga stormaktstatus.

"Länder som USA och Storbritannien respekterar oss mer eller mindre nu som de respekterade Sovjetunionen på 1960- och 70-talen. ... Angelsaxerna förstår bara kraftspråket", sa han.

Eftersom det officiella valdeltagandet rapporterades vara cirka 47%, fanns det tecken på utbredd apati.

"Jag ser inte vitsen med att rösta", sa en frisör i Moskva som gav henne namnet Irina. "Allt är bestämt för oss i alla fall."

Fortsätt läsa

Ryssland

Yves Bouvier klarade helt av alla anklagelser i sin tvist mot Rysslands oligark Dmitry Rybolovlev

publicerade

on

Åklagarmyndigheten i Genève har avbrutit det sista rättsfall som inleddes av den ryska oligarken Dmitry Rybolovlev mot den schweiziska konsthandlaren Yves Bouvier (avbildad). I sin slutgiltiga beslut bekräftar åklagaren att det, i motsats till vad Rybolovlevs advokater har hävdat, inte förekom bedrägeri, misshantering, förtroendebrott och penningtvätt. Sedan januari 2015 har Rybolovlev och hans advokater förlorat alla de nio rättsfall som väcktes mot Bouvier under de mellanliggande åren, bland annat i Singapore, Hong Kong, New York, Monaco och Genève.

"I dag markerar slutet på en sexårig mardröm", sa Bouvier. "Av skäl som inte hade något att göra med min konsthanteringsverksamhet försökte en oligark och förstörde mig inte, mobiliserade hans extraordinära ekonomiska resurser och inflytande. Han försökte kväva mig ekonomiskt genom att inleda falska rättegångar över hela världen. Genom att spendera miljoner beställde han stora kommunikationsföretag för att förstöra mitt rykte och privata underrättelsetjänster för att spåra mig överallt. Under hans attack attackerades alla advokatbyråer som jag arbetade med och jag själv av. samordnade och sofistikerade e-posthackar. Han försökte förstöra mitt företag, mitt rykte och mitt liv. Men han misslyckades. Alla domstolar har bekräftat min oskuld. Sanningen rådde, som jag sa från den första dagen av hans attacker. Detta är en fullständig seger. ”

"Rybolovlevs attacker mot mig hade inget att göra med försäljning av konst", förklarade Bouvier också. "För det första var han halvvägs genom den dyraste skilsmässan i historien och ville försämra värdet på sin konstsamling. För det andra ville han att straffa mig för att jag vägrade korrumpera schweiziska domare för hans mycket dyra skilsmässa. För det tredje ville han stjäla min freeport -verksamhet i Singapore och bygga en egen för Ryska federationen i Vladivostok. "

Annons

Bouvier, som var tvungen att stoppa nästan alla sina konstaffärer, logistik och transportaktiviteter för att försvara sig mot de massiva attackerna under de senaste sex åren, drabbas av enorma skador. Tabellerna har nu vänt: Rybolovlev (och hans advokat Tetiana Bersheda) befinner sig under tre brottsutredningar i Monaco, Schweiz och Frankrike, och misstänks ha instrumentaliserat och korrumperat offentliga tjänstemän i processen för hans attacker mot Bouvier. Tio personer, däribland flera tidigare ministrar, utreds som en del av det som kallas "Monacogate", den största korruptionsskandalen i Monacos historia.

David Bitton, advokat för Bouvier i Genève, kommenterade att: "I dag markerar slutet på den skandalösa vendetta som Rybolovlev initierade 2015 och en fullständig och absolut seger för vår klient."

Bouvier representerades i sina ärenden av: David Bitton och Yves Klein (Monfrini Bitton Klein); Alexandre Camoletti (Amuruso & Camoletti); Frank Michel (MC Etude d'Avocats); Charles Lecuyer (Ballerio & Lecuyer); Luc Brossolet (AAB Avocats); Ron Soffer (Soffer Avocats); PRESSMEDDELANDE Francois Baroin och Francis Spziner (Stas & Associés); Edwin Tong, Kristy Tan Ruan, Peh Aik Hin (Allen & Glendhill); Pierre-Alain Guillaume (Walder Wyss), Daniel Levy (McKool Smith), Mark Bedford (Zhong Lun).

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend