Anslut dig till vårt nätverk!

libyen

Jakt på ryssar: Hur CIA påstås ha försökt locka 33 ryssar till Libyen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Säkerhetsföretaget PMC Wagner är alltmer i fokus. Situationen i Vitryssland 2020, då 33 ryska medborgare greps, har blivit en orsak till aktiva diskussioner i internationella medier. Bellingcat-utredare har redan upprepade gånger gjort ett uppskattat uttalande och lovat att släppa sin dokumentär som avslöjar PMC och avslöjar detaljer om någon SBU "specialoperation", men den har försenats nu i flera månader, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Men nu finns det viktiga detaljer om konflikten i Vitryssland från de direkta deltagarna till händelserna - kanske är detta en mer tillförlitlig informationskälla än gratis tolkningar av händelserna från Bellingcat? 

33 ryska medborgare, klädda i militäruniform och inte vilade i sanatoriet, väckte misstanke om det vitryska KGB, så slutligen fängslades dessa män. visar nu viktig information med hänvisning till källor - direkt deltagare i händelserna. Stiftelsens ordförande Maxim Shugaley hävdar att när det gäller Vitryssland var hela CIA-operationen planerad. Han hävdar att detta berodde på att informationskampanjen i Libyen misslyckades i mars-april 2020, under vilken den amerikanska militärledningen inte kunde bevisa närvaron av Wagner på landets territorium. Därefter bestämde de sig för att utveckla en speciell operation tillsammans med den ukrainska SBU.

Annons

Den påstådda planen från USA och SBU föreslog att ryska medborgare mellan 20 och 50 år skulle överföras till Mitigas flygplats (Tripoli), förklädda i militäruniformer och sedan skjutas. Enligt planen skulle döda kroppar av de dödade transporteras till Tarhuna, sydost om Tripoli, och sedan var medier tvungna att göra ett skandalöst uttalande om kropparna hos Wagners PMC-deltagare som hittades i Libyen. Således ville USA döda två fåglar i ett stenkast: att "bevisa" förekomsten av PMC på ett konstgjort sätt och att miskreditera Ryssland som den viktigaste geopolitiska motståndaren.

Stiftelsens källor hävdar också att CIA valde 180 personer från Ryssland, uppdelade i fem grupper - anställda vid militär- och säkerhetsföretag. För detta ändamål förberedde de falska dokument där de uppgav att den libyska regeringen för nationell enhet bjöd ryska medborgare att skydda oljefälten. Idén varade dock inte länge eftersom de flesta inbjudna, som kände att en provokation var under förberedelse, vägrade att åka till Libyen. Det är inte förvånande under en omfattande antirysk kampanj om den ryska militärens påstådda närvaro i Libyen. Sedan kom CIA med en ny idé: de erbjöd ryska medborgare jobb i Venezuela som säkerhetsvakter vid oljeanläggningar.

Vidare utarbetades en detaljerad plan för genomförandet av provokationen: gruppen skulle tas med på en charterflygning för att landa planet i Tripoli under en "nödlandning" och skjutas där. Amerikanska och ukrainska underrättelsetjänstemän förväntade sig också att stadgan skulle komma från turkiskt territorium - men planen gick fel eftersom de inte lyckades nå en överenskommelse med Ankara.

Annons

De ryska deltagarna i evenemangen skickades sedan till Vitryssland. Enligt planen skulle de skickas till Turkiet med ett regelbundet flyg, och från Istanbul skulle de skickas med charter till Venezuela. Planen inkluderade samma nödlandning i Tripoli.

Men den här planen hindrades också: de turkiska myndigheterna släpade sina fötter för att organisera flygningen för att inte ta ansvar för ett eventuellt misslyckande och inte heller utsätta sig för fara. Under denna paus togs en grupp inbjudna med buss till sanatoriet "Belorusochka" för att köpa tid att förhandla med Turkiet.

Men bara pausen drog på, och händelserna i Vitryssland tog sin kurs: 33 ryska medborgare, klädda i militäruniform och inte vilade i sanatoriet, väckte misstanke om det vitryska KGB, så slutligen fängslades dessa män.

Det är därför som CIA och deras informationsverktyg, som Bellingcat, har svårt att tolka händelserna och vet inte hur de ska förklara CIA och SBU: s misslyckande.

libyen

Reflektioner om misslyckandena i de libyska samtalen i Genève och därefter

publicerade

on

Libyarna måste själva arbeta för att återställa den förlorade enigheten i vår nation. Externa lösningar kommer bara att förvärra vårt lands redan osäkra tillstånd. Det är dags att avsluta den rad misslyckanden som har plågat sammanbrottet av samtal och återföra det libyska hemlandet till ett tillstånd av legitimitet, skriver Shukri Al-Sinki.

Kravet på att återföra Libyen till konstitutionell legitimitet som den senast åtnjötes i landet 1969 är en verklig rättighet för nationen. Det är svårt att återställa ett stulet system med garanterade rättigheter och inte en persons strid om att återta sin tron. Att återgå till konstitutionell legitimitet innebär att återvända till de situationer som libyerna åtnjöt före 1969 års statskupp. Idén i sig är inte ny. Libyernas önskan att återvända till sin ursprungliga konstitution och med den, återställa monarkin, introducerades först vid en konferens 1992 i London, med deltagande av representanter för den internationella pressen samt flera uppmärksammade politiska personligheter.

I linje med folkets önskan har prins Muhammad, kronprinsen bosatt i London, inte offentliggjort sig själv, och han kommer inte heller att framträda som en aspirant till tronen förrän de motstridande fraktionerna i det libyska samhället går med på en kompromiss. Endast folket kan förklara honom som en legitim härskare. Detta är arvet från familjen Senussi, som prins Muhammad har lovat att hedra. Källan till familjens styrka ligger just i att den står på lika avstånd från alla parter i Libyen, i en neutral position. Detta är den typ av ledarskap som libyerna kan söka skydd i om konflikterna intensifieras.

Annons

”Jag vet, min son, att vår Senussifamilj inte tillhör en enda stam, grupp eller parti, utan alla libyaner. Vår familj var och kommer att förbli ett stort tält som alla män och kvinnor i Libyen kan söka skydd under. Om Gud och ditt folk väljer dig, så vill jag att du ska tjäna som en kung för alla människor. Du kommer att behöva styra med rättvisa och rättvisa och vara till hjälp för alla. Du kommer också att behöva vara landets svärd när du är i nöd och försvara vårt hemland och islams länder. Respektera alla lokala och internationella avtal. ”

Tiden har kommit för Libyen att återhämta sig efter en lång tids svårigheter. Den verkliga lösningen på alla våra befintliga splittringar, krig och konflikter ligger i ett rikstäckande projekt som härleder sin legitimitet från arvet som våra grundfäder lämnade efter sig. Oberoende av yttre påtryckningar och internt påtvingade planer för de få måste vi arbeta tillsammans för att återställa legitimiteten i sig.

Vi måste komma överens med det faktum att stridande parter inte kommer att ge efter för varandras önskemål av egen vilja och sannolikt kommer att fortsätta slåss. Detta hotar hela vårt hemlands existens. Kanske en lättare acceptabel och partipolitisk ledare, som är fri från stam- och regionala anslutningar, kan erbjuda botemedlet. En person med god anseende och moraliska värderingar som härstammar från en familj utvald av Gud själv. En familj av både religiöst och reformistiskt arv vars förfader, kung Idris, uppnådde en av de största prestationerna i Libyens historia: vårt lands självständighet. Al-Senussis arv är ett av nationalism och kamp för folket.

Annons

Vi måste övervinna dem som blandar sig med Libyens framtid i hopp om att lägga händerna på våra nationella resurser, dra personlig nytta eller hoppas gynna utländska agendor och införa auktoritära styrmedel. Vi måste förkasta den ytterligare förlängningen av övergångsperioden så att vi inte riskerar att bjuda in fler möjligheter till tvister och föra tillbaka obefogad fara till Libyen. Vi har fått nog av att slösa bort landets resurser såväl som folkets tid. Vi har fått nog av att ta ytterligare risker. Vi har fått nog av att gå på en okänd väg. Vi har ett konstitutionellt arv inom räckhåll, som vi kan använda när som helst. Låt oss uppmana det, låt oss bjuda in vår legitima ledare tillbaka och låt oss lova trohet till ett enat Libyen.

Shukri El-Sunki är en brett publicerad författare och forskare i Libyen. Han är författare till fyra böcker, hans senaste varelse Ett hemlands samvete (Maktaba al-Koun, 2021), som kröniker berättelserna om libyska hjältar som möttes och stod emot Gadhaffiregimens tyranni.

Fortsätt läsa

libyen

Berlinprocessens misslyckanden - Att driva på valet i december när kompromiss är så klart omöjligt sätter Libyens framtid i fara

publicerade

on

Även en extra dag med samtal kunde inte ge en kompromiss mellan de 75 libyska delegaternas möte nära Genève i juni. Trots presidentval och lagstiftningsval som för närvarande är planerade till den 24 december, kan medlemmar i Libyens politiska dialogforum (LPDF) inte enas om de mest grundläggande principerna för val: när de ska hållas, vilken typ av val som ska hållas, och kanske mest kritiskt och oroande , på vilka konstitutionella grunder de ska hållas, skriver Mitchell Riding.

Även detta mer än en månad efter tidsfristen för den 1 juli för överenskommelse om den konstitutionella grunden som skulle ligga till grund för parlamentets antagande av en vallag. Det internationella samfundets misslyckanden i Libyen FN: s uppdrag i Libyen - UNSMIL - medan de låter rätt noter, har inte hjälpt saken. Det varnade för att "förslag som inte gör valen genomförbara" på ovannämnda datum "inte kommer att underhållas", medan Raisedon Zenenga, uppdragets samordnare, uppmuntrade delegaterna "att fortsätta samråda med er själva för att driva en fungerande kompromiss och cementera det som förenar du".

Även stora främmande makter, trots att de uppenbarligen är engagerade i en lösning på ”Libyaproblemet”, har till synes flyttat ner det på sin prioriteringslista. Medan den första Berlin -konferensen, som hölls 2020, deltog av statschefer, var iterationen 2021 en samling av utrikesministrar och biträdande utrikesministrar. Där resultatet av konferensen var tydligt, var det centrala vikten av att ta bort utländsk militär uppbackning, utländska soldater och legosoldater från Libyen. Libyska och tyska utrikesministrarna Najla Mangoush och Heiko Maas uttalade sin tro på framsteg i frågan.

Annons

Men detta - vid sidan av att upprätthålla ett vapenembargo - var en av huvudpunkterna i den föregående konferensen. De senaste FN -uppskattningarna sätter antalet utländska legosoldater i Libyen till 20,000 18, många förankrade i frontlinjer som Sirte och Jufra. Att så små framsteg har gjorts under de senaste XNUMX månaderna är fördömande. Omfattningen av utländskt inflytande - på bekostnad av det libyska folket - var helt klart i juli när Dbeibah enligt uppgift var omedveten om ett avtal mellan Ryssland och Turkiet om att dra tillbaka krigare. Jennifer Holleis hade rätt i att ifrågasätta hur mycket säger libyerna skulle ha i beslut om sin egen framtid. Konfliktens utdragna karaktär i Libyen - mullrande som den har gjort i nästan ett decennium nu - har avkänsliggjort observatörer för den verkliga kostnaden för oroligheterna. I juli rapporterade Amnesty International att migranter i läger i Libyen tvingades byta sex för vatten och mat.

Det internationella samfundet borde vara starkare när det gäller att tillhandahålla säkra garantier. Att bara utfärda ett femtioåtta punkter uttalande vid en så avgörande period för Libyens framtid visar hur impotenta stormakter är i denna situation. Trots glimmer av hopp - och inte mer än glimmar - inklusive öppnandet av kustvägen Sirte -Misrata i slutet av juli (en viktig grund för ett vapenvila 2020), är försoning i Libyen fortfarande ett avlägset perspektiv. Till och med framgången med kustvägens återöppning överskuggades när sammandrabbningar utbröt i västra delen av landet. Valets omöjlighet Medan Abdul Hamid Dbeibah, Misratis premiärminister i den nybildade nationella enhetsregeringen, lovade att arbeta för att hålla val i december, är den nuvarande säkerhetssituationen långt ifrån lämplig för att hålla säkra och legitima val.

I öster håller Haftars libyska nationella armé (LNA), trots misslyckandet av dess 14 månader långa överfall mot Tripoli förra året, fortfarande kvar, vilket nyligen understryker att hans män inte kommer att omfattas av civil myndighet. Medan Haftar alltmer marginaliseras internationellt, befaller Haftar tillräckligt för att motverka fredsförsök. Ján Kubiš, FN: s generalsekreterares särskilda sändebud för Libyen, hävdade med rätta att nationella val den 24 december är absolut nödvändigt för stabiliteten i landet. I slutet av juli varnade Aguila Saleh, talman för representanthuset, att en fördröjning till valet skulle återföra Libyen till ”ruta ett” och oron 2011. Han varnade också för att misslyckande med att hålla val kan resultera i en annan rival administration etableras i öst. Saleh å sin sida skyller på GNU, som tillträdde i mars som landets första enhetsregering på sju år, för förseningar och för dess misslyckande med att enas.

Annons

Valets betydelse kan inte överskattas - en kaotisk undersökning som ger resultat som anses olagliga skulle kasta Libyen djupare i kris. Detta var fallet 2014 när dödliga sammandrabbningar mellan islamister och regeringsstyrkor utbröt och Salwa Bugaighis, en framstående människorättsaktivist, mördades. Ett liknande resultat är dock möjligt om val hålls under dessa mindre än optimala omständigheter. Vägen framåt Bland de vägar framåt som åtminstone skulle förhindra regression skulle flytta fokus till andra faktorer som utan tvekan skulle bidra till välbehövlig stabilitet, nämligen att etablera adekvata konstitutionella grundvalar. Denna lösning på kort sikt skulle ge en legitim rättslig grund för framtida val samt tjäna till att ena landet. Enhets- och försoningsinsatser har hittills klart misslyckats i Libyen, och det är olyckligt.

Nuvarande meningsskiljaktigheter om den konstitutionella grunden kommer bara att fördjupa krisen och öka redan höga apati från valet 2014, där valdeltagandet var under 50%. Men i stället för att vända sig till en ny konstitution i sig har Libyen en färdig lösning: återinförandet av 1951 års konstitution, en orsak som redan har tagits upp av gräsrotsorganisationer. Förutom att den ger en berättigad grund för val kan 1951 års konstitution fungera som ett samlande verktyg, som förenar en nation som är kränkt av interna strider. Efter ett ytterst destruktivt årtionde finns potentialen för att införa en nödsituation tillsammans med en teknokratisk regering, övervakad av en symbol för nationell enhet, nämligen den libyska kronprinsen i exil. Riksdagsval kan fortfarande gå framåt på det schemalagda datumet efter nomineringen av en premiärminister. Sådana steg skulle överensstämma med bestämmelserna i konstitutionen och skulle vara ett viktigt steg mot att återställa central regel och stabilitet. Som man har bevittnat i olika länder globalt över tid är teknokrati en särskilt lämplig regeringsform i krisperioder. Återställandet av det centrala styret skulle också vara en förutsättning för återföreningen av den splittrade militären, ett avgörande steg i Libyens väg framåt.

Förutom de konkreta fördelarna som beskrivs ovan skulle återinförandet av 1951 års grundlag ha en mindre påtaglig men lika viktig effekt: att tjäna som en nationell enhet för att överskrida de splittringar som har visat sig vara så destruktiva. Kung Idris, som styrde från 1951 till 1969, fungerade som en symbol för enhet; Mohammed as-Senussi, av libyska royalister betraktade som den legitima arvingen, skulle spela samma roll. Där det internationella samfundet har misslyckats - och till och med förvärrat de frågor som krossar Libyen - har libyerna potential att bana sin egen väg framåt genom att kämpa för 1951 års konstitution.

Med tanke på allt de har gått igenom är det verkligen en chans som det libyska folket förtjänar.

Mitchell Riding är en analytiker på CRI Ltd, en butik i London-baserad intelligenskonsult, och är också forskare på Wikistrat. Mitch arbetade tidigare på Europe and Eurasia Desk på AKE, där han också täckte Afghanistan, och för Oxford Business Group, där han bidrog till rapporter om ett brett spektrum av tillväxt- och gränsmarknader.

Fortsätt läsa

Afrika

EU-sanktioner: Kommissionen offentliggör specifika bestämmelser för Syrien, Libyen, Centralafrikanska republiken och Ukraina

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit tre yttranden om tillämpningen av specifika bestämmelser i rådets förordningar om EU: s restriktiva åtgärder (sanktioner) avseende Libyen och Syrien, den Centralafrikanska republiken och åtgärder som undergräver den territoriella integriteten Ukraina. De rör 1) förändringar av två specifika funktioner i frysta fonder: deras karaktär (sanktioner rörande Libyen) och deras plats (sanktioner avseende Syrien); 2) frisläppande av frysta medel genom en finansiell garanti (sanktioner avseende Centralafrikanska republiken) och; 3) förbudet att göra medel eller ekonomiska resurser tillgängliga för noterade personer (sanktioner som rör Ukrainas territoriella integritet). Även om kommissionens yttranden inte är bindande för behöriga myndigheter eller ekonomiska aktörer inom EU, är de avsedda att ge värdefull vägledning för dem som måste ansöka och följa EU: s sanktioner. De kommer att stödja ett enhetligt genomförande av sanktioner i hela EU, i linje med meddelandet om Europeiska ekonomiska och finansiella systemet: främja öppenhet, styrka och motståndskraft.

Kommissionär för finansiella tjänster, finansiell stabilitet och kapitalmarknader, Mairead McGuinness, sade: ”EU: s sanktioner måste genomföras helt och enhetligt i hela unionen. Kommissionen är redo att hjälpa nationella behöriga myndigheter och EU-operatörer att hantera utmaningarna med att tillämpa dessa sanktioner. ”

EU: s sanktioner är ett utrikespolitiskt verktyg som bland annat hjälper till att uppnå viktiga EU-mål som att bevara fred, stärka internationell säkerhet och konsolidera och stödja demokrati, internationell rätt och mänskliga rättigheter. Sanktioner riktas till dem vars handlingar äventyrar dessa värden, och de försöker så mycket som möjligt minska negativa konsekvenser för civilbefolkningen.

Annons

EU har för närvarande 40 olika sanktionssystem. Som en del av kommissionens roll som väktare av fördragen är kommissionen ansvarig för att övervaka verkställigheten av EU: s finansiella och ekonomiska sanktioner över hela unionen och också se till att sanktionerna tillämpas på ett sätt som tar hänsyn till humanitära operatörers behov. Kommissionen arbetar också nära medlemsstaterna för att se till att sanktionerna genomförs enhetligt i hela EU. Mer information om EU-sanktioner här.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend