Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Putin säger att det brittiska krigsfartyget nära Krim ville testa Rysslands militära svar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett brittiskt krigsfartyg som Ryssland säger att olagligt kom in i sitt territoriella vatten nära Krim tidigare denna månad gjorde det för att i detalj observera hur ryska styrkor skulle reagera, president Vladimir Putin (avbildad) sa på onsdagen (30 juni), skriva Andrew Osborn och Vladimir Soldatkin, Reuters.

Ryssland kallade den brittiska ambassadören i Moskva till en formell diplomatisk skäl efter krigsfartyget, HMS Defender, bröt mot vad Kreml säger är dess territorialvatten men som Storbritannien och de flesta av världen säger tillhör Ukraina.

London har sagt att förstöraren följde en internationellt erkänd korridor på väg från Ukraina till Georgien och förnekade att en avstängning med ryska styrkor ägde rum - även som Moskva sa att de skulle bomba överträdelsefartyg nästa gång. Läs mer

Annons

Ryssland annekterade Krim - som är värd för sin marina bas i Svarta havet - från Ukraina 2014, vilket ledde till sanktioner från väst.

”Detta var naturligtvis en provokation,” sa Putin under en direkt frågestund som sändes av statlig tv.

"Det var uppenbart att förstöraren kom in (vattnet nära Krim) och först och främst eftersträvade militära mål och försökte använda ett spaningsflygplan för att upptäcka hur våra styrkor skulle stoppa sådana provokationer, för att se vad som händer på vår sida, hur saker och ting fungerar och där allt finns. "

Annons

Putin sa att Ryssland - som sa att dess styrkor gjorde varningsskott mot den brittiska förstöraren och släppte bomber i dess väg - svarade på ett sådant sätt som bara skulle ge den andra sidan den information som Moskva ville ha dem.

Putin sa också att han såg en politisk komponent i händelsen, som ägde rum strax efter att han träffade USA: s president Joe Biden i Genève.

"Mötet i Genève hade just hänt, så varför behövdes denna provokation, vad var målet? Att understryka att dessa människor inte respekterar Krimernas val att gå med i Ryska federationen."

Samtidigt nedskattade Putin svårighetsgraden av händelsens potentiella konsekvenser.

”Även om vi hade sänkt den brittiska förstöraren nära Krim är det osannolikt att världen skulle ha varit på gränsen till tredje världskriget,” sa han.

Ryssland

Ryssland ansvarig för Litvinenko -dödandet, europeiska rättigheter

publicerade

on

By

En kopia av The Litvinenko Inquiry Report ses under en presskonferens i London, Storbritannien, 21 januari 2016. REUTERS/Toby Melville/Files

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna beslutade på tisdagen (21 september) att Ryssland var ansvarig för 2006 års död på den tidigare KGB-tjänstemannen Alexander Litvinenko som dog en plågsam död efter att han förgiftats i London med Polonium 210, en sällsynt radioaktiv isotop, skriva Guy Faulconbridge och Michael Holden.

Kremlkritikern Litvinenko, 43, dog veckor efter att ha druckit grönt te med polonium-210 på Londons plysch Millennium-hotell i en attack som Storbritannien länge har skyllt på Moskva.

I sitt beslut drog Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (EMK) slutsatsen att Ryssland var ansvarigt för dödandet.

Annons

"Den fann att Litvinenkos mord var hänförligt till Ryssland", heter det i sitt uttalande.

Ryssland har alltid förnekat all inblandning i Litvinenkos död som stört de anglo-ryska relationerna till en låg nivå efter det kalla kriget.

En lång brittisk utredning drog 2016 slutsatsen att Rysslands president Vladimir Putin troligen godkände en rysk underrättelseoperation för att mörda Litvinenko.

Annons

Den fann också att före detta KGB-livvakten Andrei Lugovoy och en annan ryss, Dmitry Kovtun, utförde mordet som en del av en operation som troligen leddes av Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB), den viktigaste efterträdaren till KGB från sovjettiden.

Europakonventionen instämde. Båda männen har alltid förnekat inblandning.

"Domstolen fann att det, utan rimligt tvivel, fastslog att mordet hade utförts av Lugovoy och Kovtun", heter det i domen.

"Den planerade och komplexa operationen med anskaffning av ett sällsynt dödligt gift, researrangemang för paret och upprepade och ihållande försök att administrera giftet indikerade att Litvinenko hade varit målet för operationen."

Även den drog slutsatsen att den ryska staten var skyldig och att om männen hade utfört en "oseriös operation" skulle Moskva ha informationen för att bevisa den teorin.

"Regeringen hade dock inte gjort några seriösa försök att lämna sådan information eller motverka brittiska myndigheters slutsatser", heter det i domen.

Fortsätt läsa

Ryssland

Europa fördömer rädsla för ryska val

publicerade

on

På frågan om veckans duma och regionala val i den ryska federationen sa Peter Stano, talesperson för EU: s yttre handlingstjänst att valet hade ägt rum i en atmosfär av rädsla. EU har noterat att oberoende och tillförlitliga källor har rapporterat allvarliga brott mot vallagen.

Stano sa att val, var de än äger rum i världen, bör genomföras på ett fritt och rättvist sätt. Han sa att valet hade ägt rum utan någon trovärdig internationell observation och att EU beklagade Rysslands beslut att kraftigt minska och begränsa storleken och formatet på OSSE - Office for Democratic Institutions and Human Rights mission och därigenom förhindra dess insättning.  

Stano sade att tillslaget mot oppositionspolitiker, civilsamhällesorganisationer, civilsamhällsaktivister, människorättsaktivister, oberoende medier och mot journalister inför valet syftade till att tysta kritiskt opposition och avlägsna konkurrens. 

Annons

Europeiska kommissionen uppmanar Ryska federationen att följa sina åtaganden inom ramen för FN och Europarådet när det gäller skydd av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, vilket också innefattar att organisera fria och rättvisa val. 

Ukraina

Talesmannen tillade att EU -kommissionen aldrig kommer att erkänna valet på olagligt annekterade Krim och uttryckte också oro över att medborgare i Ukraina i de ukrainska områden som för närvarande är ockuperade fick pass och fick rösta. Stanton sa att detta stred mot andan i Minskavtalen.

Annons

På frågan om EU kommer att erkänna valresultatet sa Stano att detta var en nationell kompetens och upp till enskilda medlemsländer, men tillade att det kan vara något som EU: s utrikesministrar diskuterar när de träffas i kväll i New York, där de träffas för FN: s generalförsamling. EU: s höga representant Josep Borrell kommer att träffas igen med sin ryska motsvarighet, Sergey Lavrov, vid ett av många bilaterala möten som planeras för den här veckan.

Fortsätt läsa

Europaval

Ryskt pro-Putins parti vinner majoritet efter tillslag: fiender gråter illa

publicerade

on

By

Rysslands regerande parti United Russia, som stöder president Vladimir Putin (avbildad), behöll sin parlamentariska majoritet efter ett val och ett omfattande angrepp mot dess kritiker, men motståndarna påstod att det var omfattande bedrägerier, skriva Andrew Osborn, Gabrielle Tétrault-Farber, Maria Tsvetkova, Polina Nikolskaya och Tom Balmforth.

Med 85% av omröstningarna som räknades idag (20 september), sade centrala valkommissionen att Förenade Ryssland hade vunnit nästan 50% av rösterna, med sin närmaste rival, kommunistpartiet, på knappt 20%.

Även om det uppgår till en eftertrycklig officiell vinst, är det en något svagare prestation för Förenade Ryssland än vid förra riksdagsvalet 2016, då partiet vann drygt 54% av rösterna.

Annons

En obehag över år med vacklande levnadsstandard och anklagelser om korruption från fängslade Kremlkritikern Alexei Navalny har tappat lite stöd, förvärrad av en taktisk omröstningskampanj som organiserades av Navalnys allierade.

Kremlkritiker, som påstod storskaliga omröstningar, sa att valet i alla fall var en bluff.

Förenade Ryssland skulle ha klarat sig mycket sämre i en rättvis tävling, med tanke på ett angrepp före valet som förbjöd Navalnys rörelse, hindrade hans allierade från att köra och riktade sig mot kritiska medier och icke-statliga organisationer, sa de.

Annons

Valmyndigheterna sa att de hade ogiltigförklarat några resultat på röstningsstationer där det hade varit uppenbara oegentligheter och att den totala tävlingen hade varit rättvis.

Resultatet ser osannolikt ut att förändra det politiska landskapet, med Putin, som har varit vid makten som president eller premiärminister sedan 1999, fortfarande dominerar inför nästa presidentval 2024.

Putin har ännu inte sagt om han kommer att ställa upp. Han skulle tala idag efter 1000 GMT.

Den 68-årige ledaren är fortfarande en populär figur med många ryssar som krediterar honom med att stå upp mot väst och återställa nationens stolthet.

De nästan fullständiga resultaten visade att kommunistpartiet slutade tvåa, följt av det nationalistiska LDPR -partiet och Fair Russia -partiet med drygt 7% vardera. Alla tre partierna brukar stödja Kreml i de flesta nyckelfrågor.

Ett nytt parti som heter "Nya människor", tycktes ha pressat sig in i parlamentet med drygt 5%.

Vid ett festligt sammanträde i Förenade Rysslands högkvarter som sändes på statlig tv ropade Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin, en allierad till den ryska ledaren: "Putin! Putin! Putin!" till en flaggviftande skara som ekade hans sång.

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda innan de börjar räkna röster under ett tredagars parlamentsval i staden Vladivostok i Ryssland den 19 september 2021. REUTERS/Tatiana Meel INGA RESALES. INGA ARKIV
Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Medlemmar i en lokal valkommission räknar omröstningar på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal efter att röstningarna stängts under ett tre dagar långt parlamentsval i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Medlemmar i en lokal valkommission tömmer en röstlåda efter valrundorna stängdes under ett tre dagar långt parlamentsval, på en vallokal inne i Kazanskys järnvägsterminal i Moskva, Ryssland 19 september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Navalnys allierade, som avtjänar fängelsestraff för villkorskränkningar som han förnekar, hade uppmuntrat till taktisk omröstning mot Förenade Ryssland, ett system som utgjorde stöd för den kandidat som mest sannolikt kommer att besegra det i ett visst valkrets. Läs mer.

I många fall hade de rekommenderat människor att hålla näsan och rösta kommunist. Myndigheterna hade försökt blockera initiativet online.

Centralvalskommissionen var långsam med att släppa data från online -omröstning i Moskva, där Förenade Ryssland traditionellt inte klarar sig lika bra som i andra regioner bland tecken på att det kan ha tappat några platser i huvudstaden.

Golos, en valvakthund som anklagades av myndigheterna för att vara en utländsk agent, registrerade tusentals kränkningar, inklusive hot mot observatörer och valsedlar, uppenbara exempel på dessa som sprids på sociala medier. Några individer fångades på kameran och lade ner röster i urnor.

Centrala valkommissionen sa att den hade registrerat 12 fall av valsedlar i åtta regioner och att resultaten från dessa vallokaler skulle ogiltigförklaras.

Förenade Ryssland innehöll nästan tre fjärdedelar av den avgående statsdumans 450 platser. Denna dominans hjälpte Kreml att genomföra konstitutionella förändringar förra året som gör att Putin kan köra ytterligare två mandatperioder som president efter 2024 och eventuellt stanna vid makten fram till 2036.

Navalnys allierade hindrades från att ställa upp i valet efter att hans rörelse förbjöds i juni som extremist. Andra oppositionspersoner hävdar att de var riktade mot smutsiga trick -kampanjer. Läs mer.

Kreml förnekar en politiskt driven attack och säger att enskilda åtalas för brott mot lagen. Både det och Förenade Ryssland förnekade någon roll i registreringsprocessen för kandidater.

"En dag kommer vi att bo i ett Ryssland där det kommer att vara möjligt att rösta på bra kandidater med olika politiska plattformar", skrev Navalnyas allierade Leonid Volkov på Telegram messenger innan vallokalerna stängde på söndag.

En pensionär i Moskva som gav sitt namn endast som Anatoly sa att han röstade Förenade Ryssland för att han var stolt över Putins ansträngningar att återställa det som han ser som Rysslands rättmätiga stormaktstatus.

"Länder som USA och Storbritannien respekterar oss mer eller mindre nu som de respekterade Sovjetunionen på 1960- och 70-talen. ... Angelsaxerna förstår bara kraftspråket", sa han.

Eftersom det officiella valdeltagandet rapporterades vara cirka 47%, fanns det tecken på utbredd apati.

"Jag ser inte vitsen med att rösta", sa en frisör i Moskva som gav henne namnet Irina. "Allt är bestämt för oss i alla fall."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend