Anslut dig till vårt nätverk!

moskva

NATO vs Ryssland: Farliga spel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det verkar som om Svarta havet nyligen har blivit mer och mer en arena för konfrontation mellan Nato och Ryssland. En annan bekräftelse på detta var de stora militära övningarna Sea Breeze 2021, som nyligen avslutades i regionen, som Ukraina var värd för, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Sea Breeze - 2021-övningar är de mest representativa under hela deras innehav. De deltog i 32 länder, cirka 5,000 32 militärpersonal, 40 fartyg, 18 flygplan, XNUMX grupper av mark- och sjöspecialstyrkor från Ukraina, samt Natos medlems- och partnerländer, inklusive USA.

Huvudplatsen för övningarna var Ukraina, som av uppenbara skäl betraktar denna händelse som ett militärt och delvis politiskt stöd för dess suveränitet, främst med tanke på förlusten av Krim och den militärpolitiska återvändsgränden i Donbas. Dessutom hoppas Kiev att värd för ett sådant storskaligt evenemang kommer att bidra till en snabb integration av Ukraina i alliansen.

Annons

För några år sedan deltog Ryska federationens Svarta havsflotta regelbundet i denna serie manövrer. Sedan utarbetade de huvudsakligen humanitära uppgifter, liksom interaktion mellan flottorna i olika stater.

Under senare år har övningsscenariot förändrats avsevärt. Ryska fartyg är inte längre inbjudna till dem, och utvecklingen av åtgärder för att säkerställa luft- och anti-ubåtförsvar och amfibiska landningar - typiska marina stridsoperationer - har kommit i förgrunden.

Scenariot som tillkännagavs i år inkluderar en storskalig kustkomponent och simulerar ett multinationellt uppdrag för att stabilisera situationen i Ukraina och konfrontera olagliga väpnade grupper som stöds av en angränsande stat, ingen döljer särskilt att Ryssland menas med det.

Annons

Av uppenbara skäl följde de ryska väpnade styrkorna dessa övningar mycket noggrant. Och som det visade sig, inte förgäves! Havet patrullerades av ryska krigsfartyg och ryska stridsflygplan stod ständigt på himlen.

Som förväntat i Moskva gjorde Natos skepp flera försök att ordna provokationer. Två krigsfartyg-HNLMS Evertsen från holländska flottan och den brittiska HMS-försvararen försökte bryta mot Rysslands territorialvatten nära Krim, med hänvisning till det faktum att detta är Ukrainas territorium. Som ni vet erkänner inte väst Rysslands annektering av Krim 2014. Just under denna påskynd genomfördes dessa farliga manövrer.

Ryssland reagerade hårt. Under hotet om att öppna eld, var utländska fartyg tvungna att lämna Rysslands territorialvatten. Varken London eller Amsterdam medgav dock att detta var en provokation.

Enligt den speciella representanten för Natos generalsekreterare för länderna i Sydkaukasien och Centralasien, James Appathurai, kommer Nordatlantalliansen att förbli i Svarta havet för att stödja sina allierade och partners.

"Nato har en tydlig position när det gäller navigationsfrihet och det faktum att Krim är Ukraina, inte Ryssland. Under händelsen med HMS Defender visade Natos allierade fasthet när det gäller att försvara dessa principer," sade Appathurai.

I sin tur sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab att brittiska krigsfartyg "kommer att fortsätta att komma in i Ukrainas territorialvatten." Han kallade rutten följt av inkräktaren den kortaste internationella rutten från Odessa till georgiska Batumi.

"Vi har all rätt att fritt passera genom ukrainska territorialvatten i enlighet med internationella standarder. Vi kommer att fortsätta att göra det", betonade den höga tjänstemannen.

Moskva sa att man inte skulle tillåta sådana incidenter i framtiden, och vid behov är man redo att tillämpa de "tuffaste och mest extrema åtgärderna" på överträdare, även om ett sådant scenario framställs av Kreml som "extremt oönskat" för Ryssland.

Många experter både i Ryssland och i väst började genast prata om det potentiella hotet från tredje världskriget, vilket faktiskt kan blossa upp på grund av Ukraina. Det är uppenbart att sådana prognoser inte är fördelaktiga för någon: varken Nato eller Ryssland. Ändå kvarstår en krigförande och beslutsam inställning på båda sidor, som bara kan orsaka rädsla och oro bland vanliga människor.

Även efter slutet av Sea Breeze 2021 fortsätter Nato att förklara att de inte kommer att lämna Svarta havet någonstans. Detta bekräftas redan genom att nya fartyg skickas till regionen.

Frågan är dock fortfarande öppen: är Nordatlantiska alliansen redo att vidta extrema åtgärder mot Ryssland under förevändning av att skydda Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, som fortfarande ihärdigt nekas tillträde till Nato?

coronavirus

Kommer ryska vacciner mot COVID-19 att erkännas i EU?

publicerade

on

Det är ingen hemlighet att Ryssland är ett av de första länderna på planeten som har utvecklat vacciner mot COVID -19 och redan aktivt använder ett av dem (det produceras minst fyra olika vacciner nu i Ryssland) - Sputnik V, som har fick erkännande i många länder på alla kontinenter också. Men hittills har detta inte hänt i EU, där läkemedlet från Ryssland från början uppfattades misstänkt. Och även om auktoritativa medicinska och forskningskällor länge har erkänt effektiviteten av Sputnik V, som också produceras på licens i ett antal länder, har Europa inte bråttom att godkänna vaccinet, och skapar en möjlig positiv lösning med olika villkor och reservationer , skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Som vanligt ingrep också politiken i frågan. Sputnik V förklarades i vissa europeiska huvudstäder som "Putins hemliga ideologiska vapen" och till och med ett läkemedel som påstås undergräver västerländska tillverkares auktoritet. Det fanns också skandaler, som hände i Slovakien, där en regeringskris utbröt på grund av en rysk drog. Men det fanns också andra stater på kontinenten som inte väntade på godkännande från Bryssel och beslutade att använda Sputnik V. Till exempel Ungern, där det ryska vaccinet prövas tillsammans med andra droger. Tiny San Marino bestämde sig också för att använda Sputnik V, efter att ha fått mycket positiva resultat. Men i ett antal länder - Ukraina, Litauen, Lettland, är det ryska vaccinet under det strängaste förbudet, främst baserat på politiska överväganden.

Tyvärr, på grund av bristande godkännande från European Medicines Agency, är ryska turister som vaccinerats med vacciner från Rysslands produktion fortfarande förbjudna att komma in i Europa, vilket alltid påverkar den dramatiska nedgången i turismen i första hand.

Annons

Moskva är dock inte benäget att dramatisera situationen och är fast besluten att vänta tills Europa är redo att ge "grönt ljus" till droger från Ryssland.

Det ryska hälsoministeriet, med stöd av UD, för ett omfattande professionellt samtal med Europeiska unionen om ömsesidigt erkännande av vaccinationsintyg, säger chefen för den ryska diplomatin Sergey Lavrov.

"Det verkar finnas en politisk vilja demonstrerad, reciterad. Vissa tekniska och juridiska frågor löses, inklusive behovet av att säkerställa skyddet av personuppgifter, för att säkerställa den tekniska kompatibiliteten av förfaranden", sade ministern i en av kommentarerna.

Annons

Ministern betonade att Moskva är redo att fortsätta en pragmatisk dialog och förväntar sig att det inte kommer att bli några förseningar på den europeiska sidan "med ett tecken på politisering".

I Europeiska unionen, sedan den 1 juli, har ett system med COVID -certifikat fungerat, som utfärdas till dem som är vaccinerade eller som har varit sjuka, samt dem som har klarat ett negativt PCR -test.

Lagstiftningen gör det möjligt för Europeiska kommissionen att erkänna likvärdigheten av dokument som utfärdats i andra länder. Så, i augusti 2021 hände detta med immuniseringspass som utfärdas i San Marino, där det ryska Sputnik V -vaccinet är tillgängligt.

Samtidigt har det ännu inte registrerats i unionens länder: läkemedlet har genomgått en gradvis undersökning vid Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) sedan mars 2021. EG: s chef Ursula von der Leyen, sade att leverantören ännu inte har tillhandahållit "tillräckligt tillförlitliga säkerhetsdata", även om Moskva hävdar att alla dokument redan finns till förfogande för tillsynsmyndigheten.

Fortsätt läsa

Alexei Navalny '

Nära allierad med Kremlkritikern Navalnyy lämnar Ryssland mitt i kraschmedier

publicerade

on

By

Lyubov Sobol, en rysk oppositionsperson och en nära allierad med kremlkritikern Alexei Navalny, talar med journalister efter en domstolsförhandling i Moskva, Ryssland 15 april 2021. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Lyubov Sobol (avbildad), en framstående allierad med den fängslade Kremlkritikern Alexei Navalny, har lämnat Ryssland dagar efter att ha dömts till villkorliknande restriktioner mitt i ett angrepp mot oppositionen, sa Rysslands RT- och REN-TV-kanaler källor som sa på söndagen (8 augusti), skriver Tom Balmforth, Anton Zverev, Maria Tsvetkova och Olzhas Auyezov, Reuters.

Sobol kunde inte nås för kommentar. Hennes allierade vägrade att tala för hennes räkning. Butikerna sa att hon hade flugit till Turkiet på lördag (7 augusti) kväll. Chefredaktören för Ekho Moskvy radiostationen sa också att hon hade lämnat landet.

Annons

33-åringen är ett av de mest kända ansiktena på Navalnys följe. Hon stannade kvar i Moskva i år när andra nära politiska allierade flydde av rädsla för åtal inför parlamentsvalet i september.

Sobol dömdes till 1-1/2 års parole-liknande restriktioner på tisdagen för att ha misshandlat COVID-19-kantstenar på protester, en anklagelse som hon kallade politiskt motiverade nonsens. Begränsningarna omfattade att inte få lämna hemmet på natten. Läs mer.

Efter domen sa hon på Ekho Moskvy radiostation att domen ännu inte hade trätt i kraft och att begränsningarna inte var effektiva. "I huvudsak kan du tolka detta som en möjlighet att lämna landet", sa hon.

Annons

Navalnys allierade har mött stigande tryck. Denna vecka trädde ett domstolsbeslut i juni formellt i kraft som förbjöd det rikstäckande aktivistnätverket som byggts upp av Navalny, president Vladimir Putins hårdaste inhemska motståndare, som "extremist".

Navalny själv avtjänar 2-1/2 år i fängelse för villkorlighetskränkningar i ett förskingringsfall som han säger trumfade.

Fortsätt läsa

moskva

Ryssland kan vara en demokrati

publicerade

on

"EU: s strategi gentemot Ryssland måste kombinera två viktiga mål: stoppa Kremls externa aggression och interna förtryck och samtidigt engagera sig med ryssarna och hjälpa dem att bygga en demokratisk framtid," sade Andrius Kubilius MEP, författare till en Europaparlamentets rapport om framtiden för de politiska förbindelserna med Ryssland, som kommer att röstas om i dag (15 juli) i parlamentets utskott för utrikesfrågor.

Rapporten uppmanar EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell att utarbeta en omfattande strategi för sina förbindelser med Ryssland, i överensstämmelse med EU: s grundläggande värderingar och principer.

”EU och dess institutioner måste ändra sin inställning och arbeta utifrån antagandet att Ryssland kan vara en demokrati. Vi behöver mer mod för att ta en stark ställning gentemot Kreml-regimen när det gäller att försvara mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Det handlar om att avsluta inhemska förtryck, stödja fria och oberoende medier, befria alla politiska fångar och stärka de angränsande östliga partnerskapsländerna. Att ha ett stabilt och demokratiskt Ryssland istället för ett aggressivt och expansionistiskt Kreml kommer att vara en fördel för alla, tillade Kubilius.

Annons

Som ordförande för den parlamentariska församlingen Euronest, som sammanför sex länder i det östliga partnerskapet (Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina), påpekar Kubilius särskilt vikten av lagstiftningsvalet i Ryssland som planeras för september. ”Om oppositionskandidaterna inte får delta, måste EU vara beredd att inte erkänna Rysslands parlament och överväga att be om Rysslands avstängning från internationella parlamentariska församlingar,” avslutade han.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend