Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland och Ukraina ökar båda militärberedskapen med stridsövningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En militär från den ukrainska väpnade styrkan deltar i militärövningar på en övningsplats nära gränsen till det ryskt annekterade Krim i Cherson-regionen, Ukraina, i denna utdelningsbild som släpptes av generalstaben för de väpnade styrkornas presstjänst den 17 november, 2021. Presstjänst för generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina/Utdelning via REUTERS/File Photo

Ryssland genomförde militärövningar i Svarta havet, söder om Ukraina, onsdagen (24 november) och sa att de behövde skärpa stridsberedskapen hos sina konventionella och kärnvapenstyrkor på grund av ökad NATO-aktivitet nära dess gränser. skriver Maxim Rodionov, Mark Trevelyan, Alexander Marrow och Pavel Polityuk.

Ukraina, som med sin allierade USA har sagt att de tror att Ryssland kan förbereda en invasion, arrangerade egna övningar nära gränsen till Vitryssland. Läs mer.

Ökningen av militär aktivitet på båda sidor följer veckor av stigande spänningar som har ökat risk för krig mellan de två grannarna, även om Ryssland förnekar aggressiva avsikter och västerländska underrättelsekällor har sagt till Reuters att de inte ser någon invasion som nära förestående. Läs mer.

USA och NATO har signalerat sitt stöd för Ukraina på sätt som Moskva anser vara provocerande, inklusive genom krigsfartygsmanövrar denna månad i Svarta havet och en leverans av amerikanska patrullbåtar till den ukrainska flottan.

Annons

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss sa till Reuters på onsdagen att det skulle vara "ett allvarligt misstag från Ryssland" att attackera Ukraina. Läs mer.

Ryska stridsflygplan och fartyg övade på att avvärja luftangrepp på flottbaser och svara med flyganfall under militärövningar på onsdagen i Svarta havet, rapporterade Interfax.

Separat citerade nyhetsbyrån försvarsminister Sergej Shoigu som sa att Rysslands behov av att vidareutveckla sina väpnade styrkor dikterades av "de komplicerade militära och politiska förhållandena i världen och den växande aktiviteten i Nato-länderna nära Rysslands gränser".

Annons

Han sade att höja de väpnade styrkornas kapacitet, stödja kärnkrafternas stridsberedskap och stärka potentialen för icke-nukleär avskräckning var bland prioriteringarna.

Shoigu på tisdagen klagade på att amerikanska bombplan hade repeterat ett kärnvapenanfall mot Ryssland från två olika håll tidigare denna månad och klagade på att planen hade kommit för nära den ryska gränsen, enligt övningar som Pentagon sa att de följt internationella protokoll.

Ukraina höll på onsdagen vad det kallade en "särskild operation" vid gränsen till Vitryssland, inklusive drönarövningar och militärövningar för pansarvärns- och luftburna enheter.

Man har utplacerat 8,500 XNUMX extra soldater till sin gräns mot Vitryssland och säger att man fruktar att dras in i migrantkrisen, som har lett till att Europeiska unionen anklagar Minsk för att flyga in människor från Mellanöstern och pressa dem att ta sig in i grannlandet Polen. Vitryssland förnekar att det har skapat krisen. Läs mer.

Kiev oroar sig också för att gränsen till Vitryssland, en nära rysk allierad, kan användas av Ryssland för att iscensätta ett militärt anfall.

Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst berättade för Military Times i helgen att Ryssland hade mer än 92,000 XNUMX soldater samlade runt Ukrainas gränser och förberedde sig för en attack i slutet av januari eller början av februari.

Moskva har avfärdat sådana förslag som inflammatoriska, sa att de inte hotade någon och försvarade sin rätt att sätta in sina trupper som man ville.

Underrättelsekällor, diplomater och analytiker säger att Moskva kan använda upptrappningen av spänningen med Ukraina som en del av en bredare strategi för att utöva påtryckningar i Europa, inklusive genom att stödja Vitryssland i migrantkrisen och använda dess inflytande som kontinentens främsta gasleverantör för att pressa för snabbt myndighetsgodkännande av sin nya Nord Stream 2-rörledning till Tyskland.

"Det känns... mer som ännu ett stycke av tvångslyft som ryssarna lägger sig på den här strategiska situationen i Östeuropa", säger Samir Puri, senior fellow i hybridkrigföring vid International Institute for Strategic Studies.

"Det kan mycket väl ha ett värde bara i det, snarare än att behöva följas upp med en fullskalig invasion som skulle vara politiskt katastrofal för Putin."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend