Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Rysk-amerikanska diplomatiska kontakter fortsätter

DELA MED SIG:

publicerade

on

En vecka efter videosamtalet mellan presidenterna Putin och Biden den 7 december skickade Washington Dr. Karen Donfried, biträdande sekreterare för byrån för europeiska och eurasiska frågor vid det amerikanska utrikesdepartementet, till Moskva. Innan hon kom till Ryssland besökte Dr. Karen Donfied Kiev, där hon träffade Ukrainas utrikesminister Kuleba, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Moskva betraktade detta besök som en utveckling av de överenskommelser som Putin och Biden nådde under sitt senaste samtal.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har Karen Donfried för avsikt att "träffa höga regeringstjänstemän för att diskutera Rysslands militära uppbyggnad och stärka USA:s engagemang för Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet"" och även betona att Amerika "kan göra diplomatiska framsteg för att få slut på konflikten i Donbass genom genomförandet av Minsk-avtalen till stöd för Normandie-formatet."

I framför allt den ryska huvudstaden och utrikesdepartementet uppfattades ankomsten av det högt uppsatta amerikanska sändebudet som ett bra tillfälle att återigen förklara Rysslands välkända oro för Natopolitiken nära de ryska gränserna, i första hand m.m. västvärldens "hype" (som många ryska medier kallar det) kring Ukraina.

Som det ryska utrikesministeriet rapporterade i sina officiella kommentarer, "under samtalen diskuterade Karen Donfried med Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov situationen i Ukraina och Rysslands säkerhetsgarantier."

Många ryska medier rapporterar att Karen Donfried lämnade det ryska utrikesdepartementets byggnad utan kommentarer, efter att ha tillbringat bara 40 minuter med sin ryska motsvarighet.

Analytiker uppfattar denna situation som en tydlig indikation på att parterna under sin första kontakt av detta slag ville förmedla sina synpunkter till varandra. Samtidigt är det uppenbart att varken amerikanerna eller ryssarna i nuläget är redo för en mer ingående diskussion av de skisserade frågorna. Åtminstone tvivlar Moskva inte på att innan de inleder konkreta förhandlingar med Moskva måste amerikanerna lösa alla känsliga frågor med sina allierade i alliansen. Dr. Karen Donfried lämnade Moskva på väg direkt till Bryssel för ytterligare samråd med NATO-partner.

Annons

Tidigare har utrikesdepartementet förklarat att syftet med den biträdande utrikesministerns arbetsresa till Kiev, Moskva och Bryssel kommer att vara möten med regeringstjänstemän för att diskutera "Rysslands militära uppbyggnad och förstärkning av USA:s åtaganden angående Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet."

Utrikesdepartementet noterade också att Donfried under samtalen skulle betona möjligheten att uppnå diplomatiska framsteg för att lösa konflikten i Donbass genom genomförandet av Minsk-avtalen med stöd av Normandie-formatet.

Efter mötet mellan Karen Donfried och biträdande chef för presidentadministrationen Dmitry Kozak (ansvarig för Donbass-ärendet), betonades det att "parterna enades om att fortsätta dialogen om genomförandet av Minsk-avtalen".

"Parterna kom överens om att fortsätta samarbetet kring genomförandet av Minsk-avtalen, med hänsyn till den ståndpunkt som USA:s president Joe Biden uttalade vid toppmötet i Genève om behovet av att ge Donbass en speciell status för att avsluta konflikten", rapporterade ryska medier.

Mötet mellan Dmitry Kozak och Karen Donfried hölls också i Moskva den 15 december och varade i mer än två timmar. Experter uppfattade en så grundlig dialog som ett bevis på Washingtons intresse av att förstå situationen kring Donbass och Kievs genomförande av Minsk-avtalen, vilket motsvarar uttalanden från Vita huset tidigare.

Den 7 december förde Rysslands och USA:s ledare samtal bakom stängda dörrar. Efter deras resultat rapporterade Vita huset att Joe Biden uttryckte oro över utvecklingen av den ukrainska krisen och krävde dess diplomatiska uppgörelse.

Putin informerade i sin tur sin amerikanska motsvarighet om Ukrainas bristande efterlevnad av Minsk-avtalen och sabotage av avtalen, och noterade också att det är Nato som gör farliga försök att utveckla ukrainskt territorium och håller på att bygga upp militär potential nära ryska gränser.

Dagen därpå meddelade Biden att Washington skulle diskutera Moskvas oro över alliansens expansion på hög nivå med sina främsta NATO-allierade. Mötesparametrarna håller på att utarbetas.

Det ryska utrikesdepartementet sa senare att de insisterar på att utveckla säkerhetsgarantier under en viss tidsperiod. Ryska diplomater har redan lagt fram ett omfattande förslag som förberedelse för en ny omgång av strategisk stabilitetsdialog med USA.

Moskva rapporterade också att medhjälpare till Rysslands och USA:s presidenter, Yuri Ushakov och Jake Sullivan, höll ett telefonsamtal där de diskuterade situationen runt Ukraina och uppmanade till att lösa säkerhetsfrågor med diplomatiska medel. Det meddelade Vita huset. Det noteras att samtalet ägde rum i utvecklingen av dialogen mellan de ryska och amerikanska ledarna.

Redan nästa dag efter att Karen Donfried lämnat Moskva meddelade det ryska utrikesdepartementet att den ryska sidan var redo att hålla samråd med Nato i "vilket som helst neutralt land". Det uppgav presssekreteraren för den ryske presidenten Dmitrij Peskov.

En dag tidigare, under ett telefonsamtal, gav den ryske presidentassistenten Yuri Ushakov USA:s presidentrådgivare Jake Sullivan en förklaring om säkerhetsgarantier som tidigare hade överförts via diplomatiska kanaler till den amerikanska sidan, och förde information till Sullivan om Rysslands beredskap att omedelbart inleda förhandlingar om utkasten till dessa dokument.

Enligt Rysslands presidents pressekreterare kommer förhandlingarna på den ryska sidans vägnar att ledas av vice utrikesminister Sergej Ryabkov.

"Han kommer att vara redo att flyga till vilket neutralt land som helst när som helst för att inleda förhandlingar", sa Kremls talesman.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend