Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Militär aggression mot Ukraina kommer att få "massiva konsekvenser"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska rådets slutsatser om Rysslands militära uppbyggnad vid Ukrainas gräns var korta, men mycket tydliga: "Militär aggression mot Ukraina kommer att få enorma konsekvenser." 

 "Vi vidhåller vår uppmaning till Ryssland att minska spänningarna och avstå från ytterligare aggression. Vi skulle vilja vara i en situation där relationerna med Ryssland är goda, men det beror mycket på de val som Moskva har gjort, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. "Så låt det inte råda något tvivel. Om Ryssland skulle gå emot Ukraina kommer unionen att kunna vidta sanktioner som kan dra ut en enorm kostnad. Vi har gjort vårt arbete i det avseendet.”

'Vi är förberedda'

På frågan om vilka dessa förberedelser var, svarade von der Leyen att Europeiska rådet hade bett kommissionen att utveckla olika alternativ i juni. Von der Leyen skulle bara säga att kommissionen har arbetat med olika alternativ och potentiella restriktiva åtgärder under en tid. Hon tillade att dessa åtgärder samordnades med andra, inklusive USA. 

Sloveniens premiärminister Janez Janša sa: "Vi kommer inte att ha en upprepning av det som hände när Ryssland invaderade Krim. Vi är väl förberedda den här gången."

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade att diskussionerna med Ukrainas president vid toppmötet om det östliga partnerskapet (15 december) hade varit ett tillfälle för EU att erbjuda sitt fulla stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Michel sa att EU skulle fortsätta att stödja diplomatiska ansträngningar i det nuvarande Normandie-formatet för att uppnå ett fullständigt genomförande av Minskavtalen.

Annons

Dela den här artikeln:

Trend