Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

President von der Leyen om Rysslands militära hot: "Vi står fast med Ukraina"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (avbildad) deltog i Europaparlamentets plenardebatt i Strasbourg om förbindelserna mellan EU och Ryssland, europeisk säkerhet och Rysslands militära hot mot Ukraina. Eftersom EU står inför den största uppbyggnaden av trupper på europeisk mark sedan det kalla kriget, sa presidenten: "Detta händer på grund av en medveten politik från den ryska ledningen. Ukraina har kommit så långt. Den har tagit viktiga steg för att bekämpa korruption, återuppbyggt sin infrastruktur, skapat nya jobb för sina begåvade ungdomar. Vår union har följt med dem och sammanställt det största stödpaketet i vår historia. Ukraina är idag ett starkare, friare och mer suveränt land än 2014. Det gör val om sin egen framtid. Men Kreml gillar inte detta, och därför hotar det krig. Vi står fast med Ukraina. Det här handlar om varje lands rätt att bestämma sin egen framtid. Vår uppmaning till Ryssland är kristallklar: välj inte krig.”

Medan de diplomatiska ansträngningarna fortsätter och EU hoppas att Kreml kommer att besluta sig för att inte släppa lös ytterligare våld i Europa, gjorde president von der Leyen klart att om situationen skulle eskalera kommer Europas svar att vara starkt och enat, snabbt och robust. Hon redogjorde också för beredskapsinsatser ifall den ryska ledningen beslutar sig för att beväpna energifrågan genom att helt eller delvis störa gasförsörjningen till EU. Ordföranden påminde om att denna kris bevisar att EU måste investera kraftigt i förnybara energikällor och diversifiera våra energikällor, vilket gör att vårt beroende av rysk gas upphör.

När hon talade till parlamentsledamöterna i parlamentet sa hon: "Det här är en kris som har skapats av Moskva. Vi har inte valt konfrontation, men vi är beredda på det. En annan framtid är möjlig. En framtid där Ryssland och Europa samarbetar om sina gemensamma intressen. En framtid där fria länder arbetar tillsammans i fred.”

Läs hela talet online i Engelska, franska och tyska. Titta på den EbS.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend