Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

En ny maktbalans kan vara på väg att växa fram i Mellanöstern. Med människor som inser Rysslands relativa svaghet

DELA MED SIG:

publicerade

on

'Jag tror att den ryska arméns fantastiska dåliga prestation i Ukraina ekar över hela Mellanöstern, säger den israeliska Mellanösternexperten och kommentatorn Ehud Yaari (bilden). ''Det är inte bara den ryska militärens dåliga prestanda utan också den dåliga prestandan för deras vapensystem. Detta har lett till ganska intressanta reaktioner från alla kunder till ryska vapensystem.''

How could the Russian’s assault on Ukraine reshape the geo-political balance in the Middle East – writes Yoshi Lempkowicz?

Detta var ämnet för en briefing som anordnades förra veckan av Europe Israel Press Association (EIPA), en organisation som ger journalister över hela Europa insikt om komplexiteten i Israel och det bredare Mellanöstern, med Ehud Yaari, arabisktalande ledande expert på Mellanöstern Östliga angelägenheter. En stipendiat vid Washington Institute for NearEast Policy, Yaari är Mellanösternkommentator för Israels TV Channel 12,  

''Jag ​​tror att den ryska arméns fantastiska dåliga prestation i Ukraina ger eko över hela Mellanöstern,'' noterade han. ''Det är inte bara den ryska militärens dåliga prestanda utan också den dåliga prestandan för deras vapensystem. Detta har lett till tysta intressanta reaktioner hos alla kunder till ryska vapensystem.''

''Även om många av arabstaterna var ovilliga att öppet fördöma invasionen av Ukraina, har alla i regionen jag pratat med andra tankar om Ryssland. Rysk prestige drabbades av ett enormt slag i regionen och jag tror inte att det kommer att bli särskilt lätt för dem att återta sin tidigare prestige. Jag tvivlar på att det kommer att hända. ''

Han nämnde att den ryska armén har förberett sig för det ukrainska kriget i Syrien. ''De har testat i Syrien inte mindre än 320 nya vapensystem inklusive deras nya stridsvagn, deras bästa nya helikoptrar, kaliber kryssningsmissiler som de avfyrade från Kaspiska havet….. Människor i regionen förstår att Syrien var väldigt lätt relativt sett fort den ryska armén. Det fanns ingen kapabel motståndare som konfronterade dem. Bara olika sorters rebellmiliser som inte är beväpnade med tunga vapen och förmodligen betalar ryssarna ett pris, ett tungt, för att förlita sig på de militära lärdomar som har dragit från Syrien, säger Yaari.

''De var i färd med att omvandla armén sedan kriget i Georgien där de också klarade sig mycket bra men det visade sig att denna modernisering verkligen inte fungerade. Bara för att påminna om att 90 % av piloterna som flyger i Ukrainakriget har gjort tjänst i Syrien. 70,000 2015 ryska soldater och officerare har tjänstgjort i Syrien sedan september XNUMX. De flesta av markstyrkornas generaler har besökt eller tillbringat tid i Syrien. Så många arabiska vänner säger till dig: de betalar för vad de har gjort i Syrien.''

Annons

Enligt Yaari tar många av araberna avstånd från att inta en tydlig och provästlig ståndpunkt om kriget i Ukraina men håller samtidigt ett växande avstånd till Vladimir Putin.

Ett ord om Israel

Israel har letts av både president EZelenskly och presidentg Putin för att spela en roll inte som en medlare – det var bara i PM Bennetts sinne – men Israel kallades att spela en roll som en …. Och det gjorde det, men det kommer inte att spela någon roll utöver det.

Han ser att, särskilt i viken men också på andra platser som Egypten, tänker många av ledarna och politiska tänkare igen på Kina.

''De vet att Kina inte kommer till regionen förutom som en handelspartner, investerare. Men när länder som Förenade Arabemiraten måste besluta om stora vapensystem kommer de att ta en titt på vad kineserna har att erbjuda. Speciellt när det gäller 5:e generationens flygplan.''

För Yaari är den omedelbara effekten av kriget i Ukraina att det orsakar ett avbrott i kärnkraftsförhandlingarna i Wien. ''Jag ​​tror att ryssarna säger till amerikanerna: ni vill ha denna eal, vi har vårt pris: vi vill ha undantag. Vi vill att Russatom ska kunna slutföra en reaktornota på 10 miljarder dollar med Iran. Vi vill kunna sälja till Iran nästa år, missiler till exempel, det kommer att vara tillåtet att förvärva enligt den ursprungliga JCPOA. Den interna debatten i Teheran är också mycket intressant. För du ser en mycket tydlig klyfta mellan de radikala, de hårdföra, som stöder Ryssland och det som ibland kallas "reformisterna" som uttrycker kritik mot Ryssland. Jag tror att tvivel i Iran och i arabvärlden kommer att växa om i vilken utsträckning de bör förlita sig på Ryssland.''

När det gäller Turkiet påminner Yaari om att det finns en växande konkurrens och rivalitet mellan Turkiet och Iran, de två icke-arabiska muslimska makterna i regionen. ''Denna rivalitet visar sig på många fronter, från södra Kaukasus till nordvästra Irak, till Syrien och Libanon som kommer att ha allmänna val i maj. I Libanon försöker turkarna hjälpa sunniterna att omgruppera inför valet medan Iran och Hizbollah vill se till att de kan dra fördel av den politiska implosionen av det sunnitiska ledarskapet.''Om européer inte ingriper i Libanon före de allmänna valen, Hizbollah kan få majoriteten i det libanesiska parlamentet, vilket kommer att skapa en ny iranskstödd stat,'' tror Yaari.

Den växande spänningen mellan (turkisk) president Erdogan och och ryssarna om Ukraina påskyndar också hans sökande efter nya partnerskap, system för samarbete med tidigare aktörer, inklusive Israel.''

''För första gången nu efter terrorattackerna i israeliska städer har Erdogan utfärdat ett starkt fördömande. Han gjorde det medan han fortfarande är värd för ledarskapet och det operativa huvudkontoret för Hamas i Istanbul. Han försöker laga stängsel med Egypten, det har redan gjort det med Förenade Arabemiraten och han har gjort enorma eftergifter till saudierna och gått med på att flytta rättegången mot de misstänkta för mordet på Jamal Khashoggi till Saudiarabien. Vi ser turkarna flytta in.''

''En ny maktbalans kan uppstå nu. Med människor som inser Rysslands relativa svaghet, med människor som är imponerade av hur amerikanerna hanterade Ukrainakrisen och effektiviteten i sanktionssystemet. Jo de säger "Kanske har USA inte dragit sig tillbaka från Mellanöstern", kanske har det inte dragit sig tillbaka från regionen, så snabbt som alla förväntade sig. Jag tror att ju mer vi kommer att se överenskommelser mellan Turkiet och USA, mellan Turkiet och de lokala aktörerna – araberna och Israel – kommer vi att se närmare samarbete mellan de arabiska sunnistaterna, Turkiet, Israel för att försöka blockera iranska framsteg.''

Han noterade att de två pelarna för detta nya framväxande system båda är baserade i Kairo: först East Med-organisationen som inkluderar Israel, PA, Egypten men även Cypern, Grekland, Italien, Förenade Arabemiraten som observatör, som redan fått en militär dimension med fogborrar.

Det andra är Rödahavsrådet, initierat av saudierna, som också börjar få en militär dimension. ''Israel och Förenade Arabemiraten är inte en del av det just nu, men jag tror att vi vid ett visst ögonblick kommer att se en signal om att de kommer in, avslutade Ehud Yaari.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend