Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Antiryska sanktioner kan spåra ur en försäljning på 680 miljoner dollar av Kinross Golds ryska tillgångar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den kanadensiska gruvarbetaren Kinross Gold Corp. meddelade nyligen gick man med på att sälja sina ryska tillgångar till Rysslands Highland Gold Mining och dess dotterbolag för 680 miljoner dollar. Det verkar vara den första offentliga försäljningen av en tillgång som ett stort västerländskt företag lämnar efter sig i Ryssland efter Rysslands invasion i Ukraina.

Kinross sa att de skulle få 400 miljoner dollar för den gigantiska Arctic Kupol-gruvan och de omgivande prospekteringslicenserna, och ytterligare 280 miljoner dollar för Udinsk-gruvan fram till 2027. Affären har ännu inte godkänts av den ryska regeringen medan Rysslands industri- och handelsminister Denis Manturov har redan stött det.

Men försäljningen kan möta oväntade utmaningar. Enligt en källa nära affären undersöker nu kanadensiska myndigheter det faktum att Highland Gold Mining Companys verkliga ägare är presidenten för Rysslands statliga VTB Bank Andrey Kostin som är på den kanadensiska sanktionslistan sedan 2019. Kanadensare är förbjudna att ha att göra med sådana personer.   

Highland Gold Mining kontrolleras formellt av Vladislav Sviblov, en 41 år gammal före detta chef för en rysk fastighetsutvecklare PIK Group. Enligt Forbes tidskrift, sedan 2019 förvärvade Sviblov ett antal gruvtillgångar i Ryssland värda över 1.5 miljarder dollar med lån från VTB Bank.

Bland dem är Ozernoye polymetallisk fyndighet, en 40%-andel i Highland Gold Mining (förvärvad från Roman Abramovich), Gold of Kamchatka (förvärvad från Viktor Vekselberg), en

Brittiskt noterat Trans-Siberian Gold-företag samt några andra tillgångar. På mindre än tre år fick Sviblov kontroll över företag som producerar över 16 ton guld årligen, och konkurrerar med de främsta ryska guldbolagen som Polyus Gold, Nordgold och Polymetal.  

VTB Bank gick också med på att tillhandahålla mångmiljardfinansiering för utvecklingen av Sviblovs nya gruvor och fyndigheter. I vissa fall undertecknades låneavtal personligen av VTB Banks ordförande Andrey Kostin – något mycket ovanligt med tanke på den blygsamma storleken på dessa lån.

Annons

Russian media hinted that there is a kind of “special relations” between VTB Bank and Vladislav Sviblov. Over 20% of PIK Group – Sviblov’s former employer – is also owned by VTB Bank.

In February – April 2022, “blocking” sanctions were imposed on VTB Bank in the USA, Canada, the UK and the EU. Such restrictions imply the blocking of all its assets in those countries, bans on any transactional transactions involving the bank in their currencies, as well as with any counterparties from these countries.

Andrey Kostin har varit under amerikanska sanktioner sedan 2018, Kanada sedan 2019 och EU-sanktioner sedan 2022.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend