Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Metsola om Ukraina: Vi måste lösa oss från rysk energi 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Roberta Metsola har uppmanat EU:s ledare att åta sig långsiktigt engagemang när det gäller Ukraina, inklusive att säkra energioberoende för EU, EU-frågor.

Parlamentets talman talade i början av ett europeiskt toppmöte den 30 maj för att diskutera effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. Även om den allmänna opinionen för närvarande är positiv till ett starkt svar, sa Metsola att vi borde vara beredda att fortsätta på samma sätt även när detta blir svårare.

"Vi måste förbli orubbliga och börja planera vårt långsiktiga engagemang i regionen bortom omedelbarheten av akut hjälp till Ukraina", sa hon. "Europa måste leda och måste förbli i täten."

Presidenten sa att det var viktigt att ge Ukraina kandidatstatus för EU-medlemskap eftersom detta kan förändra länder: "Vad Ukraina behöver just nu är hopp och perspektiv, annars kommer vi att tvinga Kiev att leta någon annanstans.

"Vi befinner oss vid en tidpunkt då EU måste bli en verklig global makt för demokrati - flagga för liberala demokratier i en värld som blir allt mer komplicerad och farligare.

"Ingen säger att det kommer att bli enkelt, eller ens okomplicerat, men det är värt det."

Metsola uppmanade EU:s stats- och regeringschefer att fortsätta med sanktioner och komma överens om nya. Eftersom Vitryssland har stött Ryssland i dess illegala krig, borde landet också möta sanktioner.

Annons

Presidenten underströk vikten av att hitta sätt att transportera spannmål ut ur Ukraina: "Vi måste snarast hitta sätt att få spannmål att flytta ut ur Ukraina dit det behövs mest i världen."

Kriget i Ukraina belyser också vikten av energioberoende för EU och att snabba på den gröna omställningen, sa Metsola. "Vårt mål måste förbli att lösa oss från rysk energi. Vi ska inte vara de som blinkar, men det finns en gräns för hur mycket flexibilitet vi kan tillåta utan att förlora trovärdighet gentemot vår befolkning och se svaga ut inför ett Ryssland som, vi vet, inte visar respekt för svaghet .

När det gäller säkerhet och försvar sa presidenten: "Det kommer att finnas en nödvändighet att öka våra försvarsbudgetar och vi måste se hur vi bättre kan styra om gemensamma medel för att förbättra vår försvarskapacitet."

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend