Anslut dig till vårt nätverk!

lettland

Lettland går till val mitt i den växande klyftan mellan lettisk majoritet och rysk minoritet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Letterna förväntades rösta i parlamentsvalet på lördag (1 oktober). Mätningar förutspår att premiärminister Krisjanis Karains mittenparti New Unity kommer att vinna flest röster. Detta kommer att tillåta honom att behålla sin allians med den konservativa National Alliance.

En seger för Karins kan komma att öka klyftan mellan Lettlands majoritet och Lettlands rysktalande minoritet när det gäller deras plats i samhället.

Karins, den första lettiska regeringschefen att överleva en full period på fyra år, vinner på att driva landets hökaktiga hållning mot Ryssland mitt i utbredd nationell ilska över Moskvas invasion i Ukraina.

Medan nationella identitets- och säkerhetsfrågor dominerade valkampanjen ignorerades mest brådskande frågor som höga energipriser och hög inflation.

På tisdagen (27 september) sa Karins att han tror att kriget i Ukraina har konsoliderat Nato- och EU-nationer på 1.9 miljoner. Han sa också att om han omvaldes skulle han integrera Rysslands fjärdedel av befolkningen genom att låta Lettland utbilda sina barn på lettiska.

Han sa: "Vi fokuserar all vår uppmärksamhet på ungdomarna för att säkerställa att, oavsett om ett språk talas i hemmet, barnet växer upp med att känna vårt språk och vår kultur."

Innan Moskva invaderade Ukraina den 24 februari, i vad man kallar en "särskilt militär operation", brukade tusentals rysktalande från Lettland samlas runt ett monument i Riga varje 9 maj för att minnas den sovjetiska segern under andra världskriget.

Annons

Efter invasionen förbjöds deras sammankomster och strukturen som mätte 84 meter i höjd förstördes av en bulldozer. Detta var på order av regeringen. Regeringen är dominerade etniska letter som hellre glömmer bort att vara en del av Sovjetunionen fram till 1991.

Ryskspråkiga sändningar på TV har förbjudits. Statens språknämnd föreslog att en gata i centrala Riga skulle döpas om för att hedra Alexander Pushkin, en rysk poet. Karins regering planerar att ändra all utbildning till lettisk och sedan snabbt fasa ut den ryska undervisningen.

Socialdemokraten Harmony, historiskt stödd av Lettlands rysktalande minoriteter, vann 19.8 % av rösterna i 2018 års val och blev det största oppositionspartiet i parlamentet. Den senaste undersökningen visar att Harmony har 7.3 % stöd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend