Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Rysk olja: EU kommer överens om pristaksnivå

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionens råd beslutade idag att fastställa ett oljepristak för råolja och petroleumoljor och oljor erhållna från bituminösa mineraler (KN-nummer 2709 00) som har sitt ursprung i eller exporteras från Ryssland, för 60 USD per fat.

Kepsens nivå fastställdes i nära samarbete med Pristakskoalition och kommer att träda i kraft den 5 december 2022.

Pristaket på rysk olja kommer att begränsa prisstegringar drivna av extraordinära marknadsförhållanden och drastiskt minska de intäkter som Ryssland har tjänat på olja efter att det släppt lös sitt illegala anfallskrig mot Ukraina. Det kommer också att tjäna till att stabilisera de globala energipriserna och samtidigt mildra negativa konsekvenser för energiförsörjningen till tredjeländer.

Den 6 oktober 2022 antog rådet ett beslut om förbud mot sjötransport av rysk råolja (från och med den 5 december 2022) och petroleumprodukter (från och med den 5 februari 2023) till tredjeländer, och därmed sammanhängande tillhandahållande av tekniskt bistånd, förmedlingstjänster eller finansiering eller ekonomiskt bistånd.

Rådets beslut införde också en befrielse från de ovan nämnda förbuden för råolja eller petroleumprodukter som har sitt ursprung i eller exporteras från Ryssland, och köps till eller under ett förutbestämt pristak överenskommits av Price Cap-koalitionen.

Dagens beslut anger vid vilken nivå undantaget gäller, och inför en övergångsperiod på 45 dagar för fartyg som transporterar råolja med ursprung i Ryssland, köpt och lastat på fartyget före den 5 december 2022 och lossat i den slutliga destinationshamnen före den 19 januari 2023. Eftersom pristaket kan ses över med jämna mellanrum för att anpassa sig till marknadssituationen, kommer dagens beslutet ställer också en övergångsperiod på 90 dagar efter varje ändring av pristaket, för att säkerställa ett enhetligt genomförande av pristaket av alla operatörer.

Funktionen av pristaksmekanismen kommer att ses över varannan månad för att reagera på utvecklingen på marknaden och kommer att fastställas till minst 5 % under det genomsnittliga marknadspriset för ryska olja och petroleumprodukter, beräknat på grundval av uppgifter från Internationella energibyrån.

Annons

Rådet införde också en "nödlägesklausul" som tillåter transport av olja utöver pristaket eller tillhandahållande av tekniskt bistånd, förmedlingstjänster eller finansiering eller finansiellt bistånd i samband med transporten, när dessa är nödvändiga för att brådskande förebygga eller mildra en händelse som sannolikt har en allvarlig och betydande påverka människors hälsa och säkerhet eller  miljö, eller som ett svar på naturkatastrofer.

Inför Rysslands anfallskrig står EU resolut med Ukraina och dess folk och är orubbligt i sitt stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser.

De relevanta rättsakterna kommer snart att offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

EU antar sitt senaste sanktionspaket mot Ryssland för den illegala annekteringen av Ukrainas regioner Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia och Cherson (pressmeddelande, 6 oktober 2022)

EU:s restriktiva åtgärder som svar på krisen i Ukraina (bakgrundsinformation)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend