Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Rysslands krig mot Ukraina senaste nyheterna: Putin öppen för samtal, säger Kreml

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rysslands president Vladimir Putin är öppen för förhandlingar om Ukraina, men västvärlden måste gå med på Moskvas krav, sade Kreml på fredagen (2 december). Detta kommer en dag efter att USA:s president Joe Biden sa att han skulle prata om Putin letade efter en väg ut ur konflikten.

STRIDANDE

Enligt Mykhailo Podolyak, presidentrådgivare i Ukraina, har landets väpnade styrkor förlorat mellan kl. 10,000-13,000 soldater under konflikten med Ryssland. Detta avslöjade Podolyak för en ukrainsk tv-kanal. Chefen för den ukrainska presidentadministrationen och Rysslands försvarsministerium sa att 50 servicepersonal byttes mellan dem i det senaste fångbytet. Ryska raketer träffade Cherson, slå ut el i området där elektriciteten inte hade återställts på nästan tre veckor sedan ryska trupper lämnade.

Den ukrainska regeringen kommer att utarbeta ett utkast förbud mot ryska kyrkor. Detta drag beskrevs av president Volodymyr Zeleskiy som nödvändigt för att stoppa Moskva från att "försvaga Ukraina från insidan".

Enligt FN:s kärnkraftsövervakning hoppas Internationella atomenergiorganet (IAEG) nå en överenskommelse mellan Ryssland och Ukraina för att upprätta en skyddszon vid Zaporizhzhia kärnkraftverk i slutet av detta år.

DIPLOMATI, UTLÄNDSKA SVAR Putin kallade Olaf Scholz , den tyske förbundskanslern, på fredagen för att säga att de tyska och västerländska linjerna mot Ukraina var "destruktiva". Han uppmanade Berlin att inte göra det, uppgav Kreml.

Scholz bad Putin att hitta en diplomatisk lösning för Ukrainakonflikten så snart som möjligt "inklusive ett tillbakadragande av ryska trupper", sa Scholz talesperson.

Många ambassader i Ukraina utomlands fick "jävla paket" innehållande djuröga, uppgav Ukrainas utrikesministerium på fredagen. Detta var efter att en serie brevbomber skickats till Spanien, inklusive ambassaden i Madrid.

Annons

Rysslands utrikesminister sade på fredagen att den var upprörd över uttalanden från Frankrike som stöder planerna upprätta en domstol för möjliga brott i Ukraina.

Enligt en tysk regeringswebbplats kommer Tyskland att leverera sju Gepard stridsvagnar till Ukraina. Detta utöver de 30 luftvärnsstridsvagnar som redan används mot den ryska armén.

Serbiens president Aleksandar Vucic sa på fredagen att ingen kunde kringgå EU:s sanktioner mot Ryssland genom Serbien. Serbien importerar all sin gas från Ryssland, och dess enda oljebolag NIS var majoritetsägda Gazprom Neft.

EKONOMI

Rysslands ekonomi kommer att krympa med 2.5 % nästa år, utöver en 3-procentig nedgång 2022, föreslogs det på fredagen. Den envist höga inflationen lämnar centralbanken med litet utrymme för räntesänkningar.

Ryska attacker mot Ukrainas civila infrastruktur har ökat kostnaderna för att hålla Ukrainas ekonomi igång nästa år, enligt chef för Internationella valutafonden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend