Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Kommer Sam Bankman-Fried att hamna i fängelse? Tidigare FTX-chef har mycket att lära av ryska bankirflyktingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kollapsen av den stora kryptovalutabörsen FTX i november chockade den globala finansvärlden bara månader efter att den värderades till 32 miljarder dollar och blev en av de mest värdefulla nystartade företagen.

Den 30-årige FTX-grundaren Sam Bankman-Fried med lockigt huvud tog sig till listan över topp-60 USA:s rikaste människor i år och ansågs vara en legend i kryptogemenskapen.

Plötsligt gick allt sönder förra månaden efter mediarapporter avslöjade att FTX använde kundmedel för att stödja Mr. Bankman-Frieds personliga handelsföretag Alameda, som satsade på andra kryptovalutor och investerade i nödställda kryptotillgångar.

Skandalen utlöste ett utflöde av kunder från FTX, en av världens största kryptovalutabörser. Bankman-Fried försökte samla in ett räddningspaket på upp till 9.4 miljarder dollar men lyckades inte hitta pengarna. Han var tvungen att avgå som VD och hans kryptobörs ansökte om konkurs.

Mr Bankman-Frieds förmögenhet krympte till nästan noll på några dagar. I allmänhetens ögon blev den en gång kryptogurun en bedragare. Det amerikanska justitiedepartementet och Securities and Exchange Commission (SEC) startade en utredning av FTX- och Alamedas verksamhet. I Florida, en grupptalan stämning lämnades in och hävdade att Mr. Bankman-Fried skapade ett "bedrägligt system utformat för att dra fördel av osofistikerade investerare" från hela landet.

Branschexperter finns redan jämförande uppgång och fall berättelsen om Mr Bankman-Fried till den amerikanska finansmannen Bernie Madoff. Mr. Madoff dömdes till 150 års fängelse 2009 för att ha skapat ett massivt Ponzi-program, en form av bedrägeri där tidigare investerare skördar belöningar från nya investerare. Det Ponzi-planet fråntog investerarna 65 miljarder dollar.

Tack vare sin personliga charm och starka kopplingar i branschen såg både Mr Madoff och Mr Bankman-Fried ut som obestridliga auktoriteter i investerares ögon. Tillsynsmyndigheter fann också att deras företag var pålitliga och kunde inte upptäcka ekonomiska överträdelser i tid.

Annons

Sådana bedragarsagor händer i andra delar av världen, men blir inte alltid lika synliga som i USA. En annan berömd Vid av bedrägerier de senaste åren involverar den malaysiske finansmannen Low Taek Jhom, mer känd som Jho Low. Han anklagades för att ha förskingrat 4.5 miljarder dollar, vilket tillfogade Goldman Sachs och den malaysiska regeringen ekonomisk skada. FBI kallade detta "ett av de största ekonomiska brotten i världens historia" men kunde inte hitta Mr. Low. På flykt säger Mr. Low, som är känd för sin superyacht och lyxiga fester som skådespelaren Leonardo DiCaprio besökte, att anspråken mot honom är "politiskt motiverade".

Finansiella bedragare runt om i världen har mycket gemensamt och använder ganska ofta hänvisningen till politiska skäl bakom att komma på efterlysningslistan. De lever lyxiga liv som övertygar andra om att deras verksamhet är en framgång. De är på vänskaplig fot med kändisar som antingen är deras kunder eller hjälper till att marknadsföra verksamheten. De är säkra på sin ofelbarhet. Och om något går fel, tenderar de att skylla på andra.

Talande, i en intervjun från fängelset skyllde Mr. Madoff på banker och fonder som kastade miljarder dollar i ansiktet på honom och försökte få överlägsen avkastning. Men i den verkliga världen använde han Ponzi-schemat för att locka nya kunder. "Bankerna och fonderna var medskyldiga i en eller annan form, sa Mr. Madoff. "De var tvungna att veta [om Ponzi-schemat]".

Den politiska flyktingförläggningen används nu flitigt av ryska bankirer som tjänade sina förmögenheter i Ryssland och var i nära band med Kreml men som nu bor i västländer och tjatar på ryska myndigheter och låtsas vara politiska dissidenter.

Ilya Yurov, tidigare delägare och VD för National Bank Trust, är en av många rika ryska affärsmän som flydde till Storbritannien där han köpte en herrgård i gotisk stil från 17-talet med en tennisbana och en pool i Kent. National Bank Trust-banken var känd för att ha engagerat skådespelaren Bruce Willis i sin reklam innan den kollapsade 2014 då Yurov hade missbrukat kundmedel.

Den ryska centralbanken räddades och tillbringade flera år i rättstvister med sin tidigare ledning.

2020 beslutade High Court of Justice i England och Wales att Mr. Yurov och hans två kollegor, Sergei Belyaev och Nikolai Fetisov, skulle betala banken 900 miljoner dollar, vilket är de förluster som kan hänföras till bedrägerierna. Herr Yurov beskrev minnesvärt det bedrägliga upplägget han utarbetade för att felaktigt redovisa National Bank Trusts balansräkning som "balansräkningshantering" - detta beskrevs av en engelsk domare som "oärligt" och "bara ett Ponzi-program med ett fancy namn".

Herr Yurov försöker nu fördröja genomförandet av domen och säger att han samtycker till gripandet av sin herrgård men avstår från avrättning och säger att han "inte kan acceptera" att Ryssland i slutändan kan tillägna sig pengarna. Förresten, Storbritannien vägrar att utlämna honom till Ryssland eftersom Storbritannien anser att fängelseförhållandena i Ryssland är för hårda.

Tiden kommer att utvisa om Mr Bankman-Fried från FTX kryptovalutabörsen skulle åtalas för brott, och om han skulle dömas som Mr Madoff eller skulle försöka fly som Malaysias Mr Jho.

Han kan dock följa den ryska försvarslinjen och hävdar att orsakerna till hans olyckor är av politisk natur: Det har förekommit rapporter i media som säger att Mr. Bankman-Fried var bland de största givarna till det amerikanska demokratiska partiet. Så varför inte lägga över ansvaret på politiken?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend