Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

EU för att diskutera Ryssland, sanktioner mot Iran, fyll på Ukrainas vapenfond

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Måndagens (12 december) möte med Europeiska unionens utrikesministrar är en chans att nå en överenskommelse om ytterligare sanktioner mot Ryssland och Iran, samt om en ökning på 2 miljarder euro av vapenleveranser till Ukraina.

Det är inte klart om Ungern skulle blockera vissa beslut. Diplomater fördömer detta som "utpressningsdiplomati", med hänvisning till vad de kallar "utpressningsdiplomati" på grund av en tvist angående Budapest's EU-medel.

En högt uppsatt EU-diplomat sa till reportrar att det rådde enighet i princip men också att det finns den "stora elefanten i rummet", med hänvisning till Budapests användning av sin vetorätt. "Det är utpressningsdiplomati, som vi helst inte skulle se, men det är vad som är."

Utrikesministrarna kommer att diskutera det nionde paketet med ryska sanktioner vilket förväntas lägga till nästan 200 ytterligare individer och enheter till EU:s sanktionslista.

De kommer också att granska det nya påföljder mot iranska människor och organisationer över brott mot mänskliga rättigheter i Teherans tillslag mot demonstranter och leveransdrönare till Ryssland.

De kommer också att söka påfyllning med 2 miljarder euro en fond som medlemsländerna använde för att finansiera vapenköp för Kiev men som har utarmats kraftigt under det nästan 10 månader långa kriget i Ukraina.

Räkna med att ministrarna går med på ett civilt uppdrag till Moldavien. Detta kan innefatta hjälp med cyberförsvar, bekämpning av korruption och förstärkning av rättsstatsprincipen.

Annons

Utrikesministrar förväntas också öppna dörren till ett treårigt militärt uppdrag i Niger. Uppdraget kommer att inkludera 50-100 soldater initialt, och sedan upp till 300 senare för att förbättra landets logistik.

Niger, ett av de fattigaste länderna på planeten, riskerar att drabbas av våld från Mali, ett grannland där islamistiska militanter har vunnit mark efter tillbakadragandet av franska och andra europeiska trupper.

Ministrarna kommer att träffa motparter från det östliga partnerskapet, som inkluderar Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Moldavien, Ukraina och vice versa. Det är dessa nationer som EU försökte stabilisera inför Rysslands invasion av Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend