Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Putin och Lukasjenko uppehåller sig vid samarbete, inte Ukrainas krig

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rysslands president Vladimir Putin träffade sin vitryska motsvarighet i måndags (19 december) för att fira närmare band. Putin var i Minsk för det första besöket sedan 2019, men nämnde inte konflikten i Ukraina på en presskonferens.

Ryska styrkor använde Vitryssland för att inleda sin attack mot Kiev i Ukraina i februari. Det har varit rysk militär aktivitet där sedan dess.

Serhiy Nayev, befälhavare för ukrainska gemensamma styrkor, förklarade att han tror att Minskförhandlingarna skulle ta itu med "ytterligare aggression mot Ukraina och den bredare inblandningen av de vitryska väpnade styrkorna i operationen mot Ukraina i synnerhet, men också på plats".

Ingen av de inbjudna journalisterna talade dock med Putin eller Vitrysslands president Alexander Lukasjenko om kriget. Han har upprepade gånger uttalat att hans land inte skulle dras in i Ukraina.

De vände sedan sin uppmärksamhet mot en allt närmare ekonomisk, industriell och försvarsmässig anpassning mellan de två före detta sovjetstaterna – redan formellt allierade i en något skum union – samt till söndagens fotbolls-VM-final.

Majoriteten av Vitrysslands politiska opposition befinner sig nu i exil, fängelse eller tystnad. De fruktar ett krypande ryskt annex eller "absorption", vilket skulle vara förödande för dess mindre slaviska granne. Ryssland har också drabbats av de omfattande västerländska ekonomiska sanktionerna.

Idén förkastades av både Putin och Lukasjenko.

Annons

Putin uppgav att Ryssland inte har något intresse av att ta sig an någon. "Detta är helt enkelt inte en fråga om ändamålsenlighet. Det är inte ett övertagande. Det är en fråga om policyanpassning."

När Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, tillfrågades om kommentaren, sa han att den borde ses som "höjderna av ironi" eftersom den kom från "en ledare som för tillfället försöker att med våld absorbera sin fredlig granne."

Han sa att Washington skulle fortsätta att noggrant övervaka om Vitryssland skulle erbjuda ytterligare stöd för Putin, och skulle svara "på lämpligt sätt", om det gjorde det.

'STOREBROR'

Lukasjenko kallade Putin en gång för en "äldre bror", men berömde senare Ryssland för att vara en vän som "räckte ut sina händer till oss", som tillhandahåller Vitryssland olja och gas till ett rabatterat pris.

Han sa: "Ryssland kan klara sig utan vår hjälp, men vi kan inte (klara oss) utan Ryssland."

Även om Putin och Lukasjenko träffades många gånger i år var det Putins första besök i Minsk sedan covid-pandemin, en våg av prodemokratiska protester som Lukasjenko besegrade 2020 och covid-pandemin.

Rädslan i Kiev för att Putin skulle kunna pressa Lukasjenko att öppna en ny front i Rysslands vacklande invasion i Ukraina har underblåst rädslan för att Lukasjenko är en paria av väst och att han är beroende av Putin för att överleva.

Valery Zaluzhniy (den högsta ukrainska generalen) sa till The Economist att Ryssland hade 200,000 XNUMX soldater redo för en stor offensiv. Detta kan vara från öster, söder eller Vitryssland. Det är mer sannolikt att det kommer på våren.

Minsk och Moskva har etablerat en gemensam militär enhet i Vitryssland. De höll också många övningar. Förra veckan skickades tre ryska stridsflygplan samt ett luftburet tidig varning/kontrollflyg till Vitryssland.

Dmitrij Peskov från Kreml, som talade med ryska mediebyråer före mötet, beskrev förslagen att Moskva ville att Minsk skulle gå med i konflikten som "dumma, ogrundade påhitt".

Efter ett större möte, där även deras utrikes- och försvarsministrar ingick, ägde ett-till-en-mötet mellan Putin och Lukasjenko rum.

Den vitryska veteranledaren hävdade att det fanns en överenskommelse om ett nytt pris för att leverera rysk gas men vägrade ge detaljer förrän hans regering hade diskuterat det.

Han tackade Putin och lovade att uppgradera Vitrysslands ryskbyggda militärflygplan och att förse Vitryssland med kärnvapenkapabla Iskander-M taktiska raketsystem för att skydda sig mot vad han kallade västvärldens hot.

Han sa: "Ni har tagit ett avgörande steg mot vitryska säkerhet."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend