Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU slutar att sanktionera den ryska e-handelsjätten Wildberries

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kenneth Rapoza av Forbes diskuteras farorna med Kremls försök att stärka Rysslands tekniksektor bland sanktioner. Bland flera fall pekar han på ödet för den ryska e-handelsjätten Wildberries, som hittills klarat sig undan västerländska sanktioner trots påtryckningar från Ukraina och Polen. Utdrag ur artikeln sammanställs nedan för din bekvämlighet.

Vladimir Putin berättade för Oliver Stone i Putinintervjuer 2017 dokumentär om att efter Sovjetunionens fall blev all teknik i Ryssland snabbt amerikansk. Moskvakontoren använde programvara från Microsoft och Adobe. Regeringskansliet och de stora statliga företagen körde på IBM-datorer. Han beklagade detta scenario – ett land som fick en man ut i rymden men som inte hade några riktiga datorföretag att tala om. De hade inget att visa hemma för sina dator- och matematikkunskaper.

År senare och ryska teknikföretag har ökat sitt fotavtryck. Google kom till stan men slogs snabbt ut från marknaden av Yandex, som en gång kunde säljas på Nasdaq. Nu, som allt annat som är ryskt, är det förbjudet på grund av sanktioner som lanserades 2022.

Väst köpte in i Ryssland snabbt efter Sovjetunionens fall men lämnade ännu snabbare efter vinterns intrång i Ukraina 2022. Några lämnade sparkar och skrek, men lämna de gjorde. Ryssland står isolerat. Nu rapporteras till och med kinesiska företag som tröttnat på sekundära sanktioner lämnar eller står i beredskap och expanderar inte längre.

AliExpress, grundat av den kinesiske miljardären Jack Ma, är förmodligen överväger att lämna Ryssland.

Vissa ryska företag gynnas av denna utvandring.

Ett företag som skapades av en mamma i hennes hus i Moskva 2004, kallat Wildberries, håller på att ta tag i utländska företag på en expansionspaus. Wildberries grundare Tatyana Bakalchuk är nu miljardär som uppskattas av Forbes till cirka 5 miljarder dollar. Ukraina sanktionerade Wildberries i juli 2021, innan ryska stridsvagnar rullade in i Donbas, för att sälja böcker som inte ansågs vara politiskt korrekta enligt Kievs standarder och för att sälja ryska militärvaror. AliExpress är inte förbjudet i Ukraina och det kan konsumenter köp en rysk Z militär patch uppkopplad. Polen sanktionerade också Bakalchuk själv för hennes påstådda kopplingar till VTB, en rysk bank med full sanktion.

Annons

Wildberries planerar att nästan fördubbla sin omsättning 2022."Wildberries planerar att nå en omsättning på 1.5 biljoner rubel (24.7 miljarder USD) i år," Interfax citerade säger företagets finanschef Vladimir Bakin. Om Wildberries tog över AliExpress skulle de bli det få 35 miljoner aktiva användare varje månad, vilket är där det kinesiska e-handelsföretaget låg 2021. Det kan bli ännu högre när 2022 går mot sitt slut. Företaget är en topp 10 e-handelsspelare. Det är rankat före Indiens Flipkart, Kinas JD.Com och Wayfair.

Den här månaden, den Europeiskt intresse onlinepublikation ifrågasatte om den 9th omgången av EU:s sanktioner skulle omfatta Bakalchuk och/eller Wildberries. Den fullständiga listan över sanktionerade individer publicerades den 16 december. Men även om många VTB-relaterade dotterbolag sanktionerades var varken Wildberries eller dess ägare med på den.

Över 1,000 XNUMX företag lämnade Ryssland 2022 på grund av Ukrainakriget. Det finns inget sätt att Ryssland kommer att ersätta ens hälften av dem med inhemska spelare. Kina kommer att öka sitt fotavtryck, men är försiktigt här. Tidigare denna månad sa Kina att det skulle göra det förbjuda viss försäljning av mikrochips till ryska försvarsentreprenörer. Detta kommer sannolikt att vara symboliskt och svårt att stoppa helt. Oavsett, Ryssland är ringfened här; skuren ur den moderna ekonomin, en ekonomi som den aldrig utvecklat på sin egen post-USSR och först nu inser sitt beroende av väst för teknik.

Lite beroende är bra. Men mycket beroende är inte bra. Ryssar kanske gillar att skämta om Europas energikris, till stor del beroende på dess egen unika fokus på klimatförändringar och restriktioner (men inte direkta försäljningsförbud) av rysk olje- och gasimport. Visst har européerna mycket svårare att få ryskt bränsle. Men lika säkert förlorar ryssarna på en högteknologisk ekonomi som de borde ha byggt upp för flera år sedan och aldrig gjorde, de väljer istället att förlita sig på sina "västerländska partners" som deras diplomater vill säga, istället för att bry sig om att skapa sina egna högteknologiska ekosystem hemma.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend