Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland intensifierar Cherson-beskjutningen, avfärdar Zelenskijs fredsplan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den nyligen befriade sydukrainska staden Cherson utsattes för intensiv mortel- och artillerield från ryska styrkor som korsade floden Dnipro. Samtidigt avvisade Kreml ett ukrainskt fredsförslag och krävde att Kiev skulle gå med på dess annektering.

Cherson var fortfarande under attack av ryska styrkor, som hade flyttat till östra stranden när staden återtogs förra månaden i en stor seger för Ukraina.

Enligt Kyrylo Tymosjenko (vice stabschef för president Volodymyr Zelenskiy) inträffade beskjutningen på onsdagen vid ett sjukhuss förlossningsavdelning. Ingen skadades dock. Tymosjenko skrev på Telegram att personal och patienter flyttades till ett härbärge.

"Det var skrämmande... explosionerna började abrupt, och fönsterhandtaget började slitas av... mina händer skakar fortfarande", sa Olha Prysidko, en mamma till en nyfödd. Beskjutningen fortsatte när vi nådde källaren.

Moskva förnekar upprepade gånger att ha riktat in sig på civila.

Zelenskiy uppmuntrade ukrainare att krama sina nära och kära, berätta för sina vänner hur mycket de uppskattar dem och stödja sina kollegor. Han uppmuntrade dem också att tacka sina föräldrar, vara mer glada med sina barn och tacka för sina föräldrar.

Han sa: "Vi har inte förlorat vår mänsklighet, även om vi har lidit fruktansvärda månader. Och vi kommer inte att förlora den, även om det finns svåra år framför oss."

Annons

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Kiev och dess västerländska allierade fördömer Rysslands agerande och kallar dem ett landgripande av imperialistisk stil. Rysslands president Vladimir Putin kallade det en "särskilt militär operation" för att demilitarisera grannen.

Ryssland har varit föremål för stränga sanktioner för sitt krig mot terrorismen, vilket har resulterat i tiotusentals dödsfall, tvingat miljontals människor från sina hem, förstört städer och orsakat en omvälvning av den globala ekonomin. Detta har pressat upp mat- och energipriserna.

Gazprom-data och Reuters beräkningar visar att rysk gas exporterar till Europa via sina pipelines föll till en post sovjetisk låg 2022, eftersom dess största kund minskade importen från Ukraina. Dessutom skadades en större rörledning under mystiska sprängningar.

"DAGENS VERKLIGHET"

Samtal för att avsluta kriget är inte möjliga.

Zelenskiy främjar kraftfullt en 10-punkts fredsplan, som föreställer sig att Ryssland respekterar Ukrainas territoriella integritet och drar tillbaka alla dess trupper.

moskva förkastas det på onsdagen (28 december) och insisterar på att Kiev måste gå med på Rysslands annektering av de fyra regionerna – Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizhzhia, i öst.

Dmitry Peskov, en talesperson för Kreml, uttalade att det inte kan finnas en fredsplan "som inte tar hänsyn till dagens realiteter angående ryskt territorium och med fyra regioners inträde i Ryssland".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov konstaterade att Zelenskiys plan att driva Ryssland ut ur Ukraina och Krim med hjälp av västerländskt bistånd och få Moskva att kompensera Kiev för skador är en "illusion", enligt nyhetsbyrån RIA.

TASS citerade Lavrov som sa att Ryssland kommer att fortsätta att öka sin tekniska förmåga och stridskapacitet i Ukraina. Han uppgav att Moskvas mobiliserade trupper hade fått "seriös träning", och även om många nu är på plats har de ännu inte majoriteten.

Zelenskiy uppmuntrade parlamentet att förbli enad, och tackade ukrainare för att de hjälpte väst att "hitta sin väg igen".

I ett årligt tal konstaterade han att "våra nationella färger är idag en internationellt erkänd symbol för mod och okuvlighet för hela världen."

KHERSON ATTACKER

Enligt generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor, besköt Ryssland mer än 25 bosättningar i området Zaporizhzhia och Cherson. Det ryskannexerade Krim är tillgängligt via Kherson-regionen vid mynningen av Dnipro.

Hårda strider fortsatte runt Bakhmut i Ukrainas östra provins Donetsk och norr om Svatove, Kreminna och Luhansk där ukrainska styrkor försöker bryta de ryska försvarslinjerna.

Det brittiska försvarsministeriet uppgav att Ryssland sannolikt stärkte Kreminna-sektionen, eftersom den är både logistiskt viktig och sårbar för ukrainska framsteg.

Oleh Zhdanov, en Kiev-baserad militäranalytiker, noterade att Charkiv också hade varit under kraftig attack som resulterade i förstörelsen av ett regionalt gasrör.

Charkivs borgmästare Ihor Terekhov uppgav i Telegram att två attacker hade inträffat mot Charkiv, "förmodligen" av iranska Shahed-drönare. Fem av dessa drönare rapporterades ha nedskjutits över Dnipro av Ukrainas östkommando.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend