Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Frysa ryska tillgångar för att betala för krigsskadestånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Flera krigsförbrytelser begångna av ryska ockupanter i Ukraina, liksom ryska missilattacker mot Ukrainas civila energiinfrastruktur, har återigen bekräftat den terroristiska karaktären i Rysslands agerande. Det är glasklart att Ryssland och dess oligarker måste kompensera Ukraina för förlusterna och täcka kostnaderna för att återuppbygga landet eftersom varje brott måste ha sitt eget straff.

Tillkännagivandet att Tyskland är redo att använda frysta ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina har gett ny fart till diskussionen om skadestånd. Kansler Olaf Scholz regering stöder Ukrainas krav på krigsskadestånd men har ännu inte tagit officiell ställning till att konfiskera tillgångar från Ryssland. Om Berlin kan reda ut frågorna i denna fråga kan det ge ny fart åt debatten i Europeiska unionen och sätta press på USA att även konfiskera ryska tillgångar.

Först och främst handlar det om den ryska centralbankens reserver som frystes i början av Rysslands folkmordsinvasion av Ukraina. Många länder runt om i världen frös ryska tillgångar som svar på aggressionen mot Ukraina. Endast Rysslands centralbanks tillgångar har blockerats för flera hundra miljarder dollar och euro. Före Rysslands krig mot Ukraina sågs frysning av tillgångar som en tillfällig politisk stödhandling, men rysk terror i Ukraina tvingade många att ompröva och gå längre.

För tillfället finns det inga lagar i EU som tillåter bortskaffande av frysta pengar från främmande länder. Även om det finns prejudikat i världen. Till exempel blockerade USA Afghanistans konton efter att talibanerna tagit makten. I år beslutade president Bidens administration att använda en del av de frysta medlen för att hjälpa invånarna i Afghanistan. De etablerade en fond och öppnade ett konto i en schweizisk bank. Fonden kommer att kunna göra betalningar för kritisk import till landet och göra betalningar på Afghanistans skulder till internationella finansinstitutioner.

Ukraina har föreslagit en egen plan för kompensation på bekostnad av ryska tillgångar, som specifikt föreskriver förverkande av tillgångar. De ukrainska myndigheterna tvivlar inte på att Ryssland kommer att betala kompensation till Ukraina för det oprovocerade folkmordskriget och förstörelsen av ukrainsk infrastruktur. Källan till dessa skadestånd kan inte bara vara den ryska centralbankens guld- och valutareserver som frysts i utländska banker utan även andra tillgångar. Det finns olika tillgångsblock och följaktligen olika mekanismer för att säkra dem. Beslutet om skadestånd bör formaliseras genom ett internationellt fördrag, som skulle förenkla många juridiska frågor och skydda stater från efterföljande stämningar från Ryssland.

Mängden skador som Ryska federationen orsakat Ukraina är svår att beräkna eftersom de ukrainska myndigheterna inte har tillgång till de territorier som led mest av rysk aggression och fortfarande är under ockupation. Till exempel Mariupol och de ockuperade områdena i Donbas. Det är därför svårt att ge en specifik siffra för skadan, men vi talar om en summa på åtminstone många hundra miljarder dollar. Enligt uppskattningar från chefen för EU-kommissionen uppgår skadorna för Ukraina till 600 miljarder euro. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy kommer återuppbyggnaden av Ukraina att kosta mer än en biljon dollar. Men den ryska terrorn fortsätter och den slutliga skadan kommer sannolikt att bli större. Ryssland måste betala för all skada det har gjort och betala för återuppbyggnaden efter kriget. Europeiska unionens och USA:s ansträngningar bör syfta till att hitta en rättslig mekanism som gör det möjligt att konfiskera tillgångar så snabbt som möjligt eller användas som säkerhet för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina för rätt belopp och inom rätt tidsram.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend