Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

USA tror att Putins allierade Prigozhin vill ha kontroll över salt och gips från Bakhmut-gruvor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

USA tror att Jevgenij Prigozjin är en allierad till Rysslands president Vladimir Putin och är intresserad av att få kontroll över salt, gips och andra mineraler från Bakhmut-gruvorna. Detta bekräftades av en tjänsteman i Vita huset på torsdagen (5 januari).

Tjänstemannen sa att det finns tecken på att Ryssland och Prigozhin är motiverade av monetära motiv i sin "besatthet" av Bakhmut. Prigozhin äger det privata ryska militärföretaget Wagner Group.

USA hade tidigare debiteras Ryska legosoldater som utnyttjar naturresurser i Mali, Sudan och Centralafrikanska republiken för att finansiera Moskvas krig mot Ukraina. Ryssland avfärdade anklagelsen som "anti-rysk ilska".

Prigozhin har straffats i väst för sin inblandning i Wagner. Han tog farväl av tidigare fångar som avtjänat sina straff i Ukraina och uppmanade dem att inte falla för frestelsen att mörda när de återvänder till det civila livet.

I slutet av förra månaden uppgav Vita huset att Wagnergruppen mottog en vapenleverans från Nordkorea för stöd till ryska styrkor i Ukraina. Detta är ett tecken på att gruppen utökar sin roll i konflikten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend