Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Holodomor: Parlamentet erkänner sovjetisk svält av ukrainare som folkmord 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna beklagar att Ryssland, 90 år efter Holodomor, återigen begår fruktansvärda brott i Ukraina, Plenarsammanträde, KATASTROF.

In a resolution, the European Parliament recognises the famine inflicted by the Soviet regime on Ukraine in 1932-1933 – known as the Holodomor – as genocide. MEPs strongly condemn these acts, which resulted in the deaths of millions of Ukrainians, and call on all countries and organisations that have not yet done so to follow suit and recognise it as genocide.

Det förflutna länkar till nuet

Parlamentet konstaterar att vitkalkningen och glorifieringen av den totalitära sovjetregimen och återupplivandet av den sovjetiska diktatorn Joseph Stalins kult har lett till att Ryssland idag är en statlig sponsor av terrorism. Ledamöterna fördömer också de fruktansvärda ryska brott som än en gång utförs mot det ukrainska folket, såsom den riktade förstörelsen av Ukrainas civila energiinfrastruktur under vintern.

Resolutionen drar kopplingar till sovjettiden och anklagar den nuvarande ryska regimen för att kränka Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, försöka likvidera Ukraina som nationalstat och förstöra dess folks identitet och kultur. Den fördömer också det faktum att det pågående kriget har skapat en global livsmedelskris, där Ryssland förstör och plundrar Ukrainas spannmålsförråd och fortsätter att göra det svårt att säkerställa ukrainsk spannmålsexport till de mest eftersatta länderna i världen.

Dessutom vill parlamentsledamöter att EU och tredjeländer ska öka medvetenheten om Holodomor-händelserna och andra brott som begåtts av den sovjetiska totalitära regimen. Samtidigt som parlamentet fördömer den nuvarande ryska regimen för att ha manipulerat det historiska minnet i syfte att överleva, uppmanar parlamentet Ryska federationen, som den primära efterträdaren till Sovjetunionen, att be om ursäkt för dessa brott.

Resolutionen kommer att vara tillgänglig i sin helhet här.. Det antogs med 507 röster för, 12 emot och 17 nedlagda röster.

Annons

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend