Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Finland, Sverige och Nato

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Valery Gerasimov, chef för den ryska generalstaben och befälhavare för gruppen av trupper i den så kallade "särskilda militära operationen", har sagt att Finland och Sveriges strävanden att gå med i Nato och användningen av Ukraina som ett verktyg för ett hybridkrig med Ryssland är nya hot mot Moskva.

Gerasimov anser att Sveriges och Finlands strävanden att bli medlem i Nato är ett "hot mot Ryssland". Kremls retorik mot Europa blir mer och mer trotsig. Ökade sanktioner och isolering kan vara ett logiskt svar på det.

Det verkar som att Kreml fortfarande inte förstår eller inte vill förstå att dess agerande inte bara har misslyckats med att så oenighet inom NATO:s medlemsländer, vilket Putin verkar ha räknat med. Tvärtom har Rysslands agerande förenat medlemmarna i Alliansen för att försvara sig mot rysk aggression.

I början av förra året var Kremls retorik om hot mot Rysslands säkerhet från Natos expansion österut bara en förevändning för att rättfärdiga dess aggression mot Ukraina för att genomföra sina imperialistiska planer för att föra Kiev tillbaka till Moskvas inflytandebana. Natos utvidgning utgjorde inget hot mot Ryssland, utan var utformad för att öka säkerheten i Europa och stärka demokratin i Central- och Östeuropa. Ett levande exempel på detta budskap är det faktum att det inte har förekommit några militära konflikter mellan europeiska stater i Europa på nästan 30 år.

I början av folkmordsinvasionen av Ukraina kunde den ryske presidenten Vladimir Putin inte föreställa sig att hans direkta aggression skulle få de neutrala länderna Sverige och Finland att snabbt besluta sig för att gå med i Nato, och därmed mer än fördubbla Alliansens östra gränser mot Ryssland.

Följaktligen försöker Ryssland nu förhindra att dessa planer når sitt mål. Moskva undergräver aktivt Sverige för att blockera dess väg till Nato. Den senaste koranbränningen nära den turkiska ambassaden i Stockholm lämnar ett spår som tydligt spårar tillbaka till Kreml, som är intresserad av att försämra relationerna mellan Sverige och Turkiet. De personer som organiserade denna aktion är med största sannolikhet anslutna till ryska specialtjänster. Till exempel bekostades ansökan av Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm av en journalist och programledare på högerns Sverigedemokraters Rikskanal, Chang Frick, som aktivt motsätter sig Sveriges anslutning till Nato och öppet främjar Kremls narrativ.

Kremls retorik mot europeiska länder blir mer och mer trotsig för varje dag. Det logiska svaret på detta borde vara en ökning av sanktionerna och en fullständig isolering av Ryssland. Idag måste västvärlden göra det klart för den ryska ledningen att Rysslands imperialistiska expansion under det tjugoförsta århundradet inte är någon chans.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend