Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland


Wagner-gruppen: Rådet lägger till 11 personer och 7 enheter till EU:s sanktionslistor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska rådet beslutade denna vecka att införa ytterligare restriktiva åtgärder mot individer och enheter kopplade till Wagnergruppen med tanke på den internationella dimensionen och allvaret i gruppens verksamhet, samt dess destabiliserande inverkan på de länder där den är verksam.

Josep Borrell, hög representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik

Wagnergruppens verksamhet är ett hot mot människorna i de länder där de verkar och Europeiska unionen. De äventyrar internationell fred och säkerhet eftersom de inte verkar inom någon rättslig ram. EU är fast beslutet att fortsätta vidta konkreta åtgärder mot brott mot internationell rätt. Vi står upp för mänskliga rättigheter överallt. Josep Borrell, hög representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik

Wagnergruppen är en Ryssland-baserad oinkorporerad privat militär enhet, som finns i flera länder, inklusive Ukraina, Libyen, Centralafrikanska republiken (CAR), Mali och Sudan.

I synnerhet beslutade rådet att lista åtta individer och sju enheter under EU: s globala sanktionssystem för mänskliga rättigheter ansvarig för eller inblandad i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Centralafrikanska republiken och Sudan samt en individ under Malis sanktionsregim ansvarig för handlingar som hotar freden, säkerheten eller stabiliteten i Mali. Två individer noterades också med avseende på handlingar som undergrävde eller hotade Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

De listade personerna inkluderar två befälhavare för Wagner-gruppens styrkor aktivt involverade i erövringen av staden Soledar i Ukraina i januari 2023, chefen för Wagner-gruppen i Mali, där Wagner legosoldater har varit inblandade i våldshandlingar och flera kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive utomrättsliga mord, såväl som olika högprofilerade medlemmar av gruppen i BIL. De sistnämnda inkluderar säkerhetsrådgivaren till CAR:s president, talespersonen för gruppen i landet, såväl som framstående medlemmar av gruppen i operativa roller, eller som styr pro-Wagner propaganda och desinformationskampanjer.

Gruppverksamheten i sudan är också riktade, eftersom noteringarna omfattar företag som Meroe Gold och M-Invest, och chefen för det senare. Dessa företag, tillsammans med Lobaye Invest Sarlu och Diamville i BIL sanktioneras med tanke på deras roll i illegal handel med guld och diamanter som plundrats med våld från lokala handlare.

Foundation for the Defense of National Values ​​(FDNV), Wagnergruppens PR-gren, är också listad, liksom dess chef. Den centralafrikanska radiostationen Lengo Sengo är listad för att ha engagerat sig i onlinepåverkansoperationer på uppdrag av Ryssland och Wagnergruppen med målet att manipulera den allmänna opinionen.

Annons

Alla de som listas idag omfattas av en frysning av tillgångar och EU-medborgare och företag är förbjudet att ställa medel till förfogande till dem. Fysiska personer omfattas dessutom av en reseförbud, vilket hindrar dem från att komma in i eller transitera genom EU:s territorier.

EU är fortfarande djupt oroat över allvarliga kränkningar och kränkningar av de mänskliga rättigheterna, såsom tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, och utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar och mord, begångna av Wagnergruppen.

Bakgrund

De restriktiva åtgärder som man enades om i dag lägger till den uppsättning åtgärder som antogs av rådet i december 2021 mot åtta personer och tre enheter kopplade till Wagner-gruppen, inklusive Wagner-gruppen själv.

Den 13 december 2021 inrättade rådet en autonom ram för sanktioner mot dem som är ansvariga för att hota freden, säkerheten eller stabiliteten i Mali eller för att hindra genomförandet av dess politiska övergång.

Den 7 december 2020 inrättade rådet en global sanktionsregim för mänskliga rättigheter som är tillämplig på handlingar som folkmord, brott mot mänskligheten och andra allvarliga brott mot mänskliga rättigheter eller övergrepp (t.ex. tortyr, slaveri, utomrättsliga mord, godtyckliga arresteringar eller frihetsberövanden). EU:s globala sanktionsregim för mänskliga rättigheter understryker unionens beslutsamhet att stärka sin roll när det gäller att ta itu med allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och övergrepp över hela världen. Att inse att alla verkligen kan åtnjuta mänskliga rättigheter är ett strategiskt mål för unionen. Respekt för mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekt för mänskliga rättigheter är grundläggande värderingar för unionen och dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Restriktiva åtgärder avseende åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende infördes först den 17 mars 2014.

De relevanta rättsakterna, inklusive namnen på de berörda personerna och enheterna, har offentliggjorts i EU:s officiella tidning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend