Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU godkänner det tionde sanktionspaketet mot Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen välkomnar rådets antagande av en 10th sanktionspaket mot Ryssland och de som stöder det i dess illegala aggression mot Ukraina. Den 24 februari är det ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och 9 år sedan början av Rysslands illegala invasion och ockupation av ukrainskt territorium. Detta paket ökar trycket som svar på Putins brutala krig, inklusive illvilliga mål på civila och kritisk infrastruktur. För att ytterligare öka effektiviteten av EU:s sanktioner innehåller dagens paket nya listor plus handelssanktioner och finansiella sanktioner, inklusive ytterligare exportförbud värda mer än 11 ​​miljarder euro, vilket berövar den ryska ekonomin kritiska teknologi- och industrivaror. Den intensifierar också åtgärder för att efterleva och förhindra kringgående, inklusive en ny rapporteringsskyldighet för den ryska centralbankens tillgångar.

Specifikt innehåller detta paket följande element:

Ytterligare listor

EU har lagt till cirka 120 individer och enheter till vår sanktionslista, inklusive ryska beslutsfattare, högre regeringstjänstemän och militära ledare som är delaktiga i kriget mot Ukraina, samt fullmaktsmyndigheter som installerats av Ryssland i de ockuperade områdena i Ukraina, bland annat . Listan inkluderar också nyckelpersoner som är involverade i kidnappningen av ukrainska barn till Ryssland, såväl som organisationer och individer, som förorenar det offentliga rummet med desinformation, vilket bidrar till den militära krigföringen genom informationskrigföring. Åtgärder vidtas också mot individer i Iran som är involverade i utarbetandet av drönare och komponenter som stödjer Rysslands militär. Dessutom är medlemmar och anhängare av Rysslands Wagner legosoldatgrupp och dess aktiviteter i andra länder, som Mali eller Centralafrikanska republiken, också måltavla.

Ytterligare EU-exportförbud och restriktioner

Nya exportrestriktioner har införts den känslig teknik med dubbla användningsområden och avancerad teknik som bidrar till Rysslands militära kapacitet och tekniska förbättring, baserat på information från Ukraina, våra medlemsländer och våra partners. Detta inkluderar ytterligare elektroniska komponenter som används i ryska vapensystem (drönare, missiler, helikoptrar, andra fordon), samt förbud mot specifika sällsynta jordartsmetaller och värmekameror med militära tillämpningar. Dessutom listar vi också 96 ytterligare enheter associerade till Rysslands militärindustriella komplex, vilket ger det totala antalet militära slutanvändare som är listade till 506. Detta inkluderar ryska enheter associerade med den Kremlkontrollerade paramilitära Wagner-organisationen. Detta inkluderar också, för första gången, sju iranska enheter som har använt EU-komponenter och försett Ryssland med militära "Shahed"-drönare för att attackera civil infrastruktur i Ukraina. Viktigt är att vi arbetar i nära samordning med partners och lägger till Australien, Kanada och Nya Zeeland och Norge till listan över våra partnerländer.

Ytterligare exportförbud införs nu också för varor som enkelt kan omdirigeras för att användas för att stödja den ryska krigsansträngningen, inklusive:

Annons
 • Fordon: tunga lastbilar som ännu inte är förbjudna (och deras reservdelar), semitrailers och specialfordon som snöskotrar;
 • Varor som lätt kan riktas till den ryska militären: inklusive elektriska generatorer, kikare, radar, kompass, etc.;
 • Byggvaror såsom broar, strukturer för byggnader tornliknande, gaffeltruckar, kranar, etc.;
 • Varor som är avgörande för funktion och förbättring av rysk industriell kapacitet (elektronik, maskindelar, pumpar, maskiner för bearbetning av metaller, etc.);
 • Kompletta industrianläggningar: denna kategori har lagts till för att undvika kryphål;
 • Varor som används inom flygindustrin (turbojet).

Dessa nya förbud och restriktioner omfattar EU:s export till ett värde av 11.4 miljarder euro (2021 data). De kommer utöver den export till ett värde av 32.5 miljarder euro som redan sanktionerats i de tidigare paketen. Med dagens paket har EU sammanlagt sanktionerat nästan hälften (49 %) av sin 2021-export till Ryssland.

Ytterligare importförbud till EU

Dagens paket pålägger importförbud på följande ryska höginkomstvaror:

 • Bitumen och relaterade material som asfalt; och
 • Syntetgummi och kolsvart.

Dessa nya importförbud omfattar EU-import värd nästan 1.3 miljarder euro och de kommer utöver 90 miljarder euro som redan har sanktionerats, vilket motsvarar sammanlagt 58 % av EU:s import 2021.

Finansiell sektor

Tre ryska banker har lagts till i listan över enheter som omfattas av frysningen av tillgångar och förbudet att ställa medel och ekonomiska resurser till förfogande.

Andra åtgärder inkluderar följande:

 • Ett förbud för ryska medborgare att tjänstgöra i styrande organ i medlemsstaternas kritiska infrastrukturföretag;
 • Förbud för ryska medborgare och enheter att boka gaslagringskapacitet i unionen (exklusive LNG);
 • Åtgärder för att underlätta avyttringen från Ryssland av EU-operatörer;

Ett tredjelandsrederi, misstänkt för att ha hjälpt Ryssland att kringgå sanktioner mot oljeexport, har också listats.

Genomförande och åtgärder mot kringgående

Dagens paket ålägger nya rapporteringsskyldigheter för den ryska centralbankens tillgångar. Detta är särskilt viktigt när det gäller eventuell användning av offentliga ryska tillgångar för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina efter att Ryssland har besegrats.

Andra åtgärder inkluderar följande:

 • rapporteringsskyldigheter för frysta tillgångar (inklusive för affärer före notering) och tillgångar som bör frysas;
 • Privata flygningar mellan EU och Ryssland, direkt eller via tredjeländer, bör meddelas i förväg.
 • Förbud att transitera varor och skjutvapen med dubbla användningsområden via Rysslands territorium till tredjeländer.

Utöver dagens paket, når EU:s sanktionssändebud David O'Sullivan ut till tredjeländer, för att säkerställa strikt genomförande av sanktioner och förhindra kringgående. Den 23 februari ägde det första forumet för sanktionssamordnare rum i Bryssel, där våra internationella partner och medlemsstater samlades för att stärka verkställighetsinsatserna.

Ytterligare förbud mot ryska desinformationsställen

Ytterligare två ryska medier har lagts till medieförbudet.

Tekniska ändringar

 • Ändring för att möjliggöra tillhandahållande av lotstjänster som är nödvändiga för sjösäkerheten .
 •  Definition av termen "import" för att undvika att varor "strandas" i långa tullförfaranden;

Bakgrund

EU:s sanktioner mot Ryssland visar sig vara effektiva. De begränsar Rysslands förmåga att föra kriget mot Ukraina, inklusive att tillverka nya vapen och reparera befintliga, samt hindra dess transport av material.

De geopolitiska, ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands fortsatta anfallskrig mot Ukraina är tydliga, eftersom kriget har stört globala råvarumarknader, särskilt för jordbruksprodukter och energi. EU fortsätter att se till att dess sanktioner inte påverkar exporten av energi och jordbrukslivsmedel från Ryssland till tredjeländer.

Som EU-fördragens väktare övervakar Europeiska kommissionen verkställandet av EU:s sanktioner i hela EU.

EU står enat i sin solidaritet med Ukraina och kommer att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk tillsammans med dess internationella partner, inklusive genom ytterligare politiskt, finansiellt, militärt och humanitärt stöd så länge det behövs.

Mer

Frågor och svar om det tionde sanktionspaketet mot Ryssland

Europeiska kommissionens webbplats om EU:s sanktioner mot Ryssland och Vitryssland

Europeiska kommissionens webbplats om Ukraina

Frågor och svar om restriktiva åtgärder

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend