Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Kommer nya sanktioner mot ryska företag att slå tillbaka mot G7-länderna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen har antagit tioårsjubileumspaketet med sanktioner mot Ryssland. Nya restriktioner omfattade praktiskt taget inte privata affärer, förutom Alfa-Bank och Tinkoff-Bank. Samtidigt talades det om en mycket hårdare uppsättning sanktioner som skulle påverka många stora privata företag. Men i slutdokumentet försvann dessa positioner från listan. Varför verkar detta vara ett rätt och framsynt beslut i samband med att upprätthålla framtida förbindelser mellan EU och Ryssland?

Favoritmarknad

Före kriget i Ukraina ansågs Ryssland vara en av de mer attraktiva marknaderna för investerare från hela världen på grund av dess politiska och finansiella stabilitet. Ryska företag var bland de mest generösa när det gäller utdelningar till sina aktieägare och hade attraktiva multiplar.

De flesta stora ryska företag hade en betydande andel utländska medlemmar i sina styrelser, deras räkenskaper kontrollerades av revisorer från de fyra stora, samt fick sina strategiska planer utvecklade av konsulter från McKinsey & Company och andra globala tankesmedjor.

Financial Times rapporterade att, enligt Moskvabörsen, i slutet av 2021 ägde utländska investerare ryska aktier värda 86 miljarder dollar, i många av de största ryska företagen översteg deras andel 30-50%.

Efter utbrottet av fientligheterna i Ukraina infördes sanktioner mot Ryssland. Som svar begränsade den ryska federationens regering möjligheten för utländska investerare att sälja sina tillgångar. Det är helt klart inte den bästa tiden att lämna den ryska marknaden, även om en möjlighet skulle dyka upp sig - aktierna i många företag, som Gazprom, VTB och TCS Group, har kollapsat sedan februari förra året.

Delikat balans

Annons

Låt oss föreställa oss att den militära konflikten i morgon upphörde, ryska trupper lämnade Ukrainas territorium, ett fredsavtal undertecknades och sanktionerna mot företag lättade eller hävdes helt. Värdet på ryska aktier återhämtar sig snabbt och utländska investerare får åter full tillgång till dem. Med tanke på hur undervärderad den ryska marknaden är idag på grund av den politiska situationen kan man anta att den i händelse av ett sådant scenario kommer att bli den möjligen snabbast växande i världen.

Det är viktigt att notera att den ryska regeringen hittills har undvikit att förstatliga utländska investerares tillgångar, och företagen själva fortsätter att vara ansvariga gentemot investerare och hitta möjligheter att betjäna obligationer och betala utdelningar.

Till exempel gav Lukoil utländska innehavare av euroobligationer som förfaller 2023 möjligheten att ta emot betalning direkt, det vill säga utan att använda infrastrukturen i internationella clearingsystem, för att undvika förseningar i att ta emot medel.

I allmänhet förblir situationen avstängd, men det finns fortfarande möjligheter att återställa den normala handelsordningen för ryska aktier i framtiden på utländska marknader.

Men allt detta kan förändras med en bredare spridning av sanktioner mot den ryska företagssektorn. Om sanktioner även tillämpas mot andra industrier och privata företag kan detta omintetgöra ryska företags skyldigheter gentemot utländska investerare, vilket driver ryska tillsynsmyndigheter mot idén att förstatliga tillgångar.

Under krigets första månader inkluderade sanktionslistorna många statligt ägda ryska företag och banker, samt toppchefer nära Kreml. Och allt är förståeligt.

Detsamma kan inte sägas om sanktionerna mot privata banker som betjänar miljontals privatkunder och som inte är kopplade till de ryska myndigheternas militära infrastruktur och statliga kontrakt. Och i denna mening skapar den senaste tidens införande av Tinkoff Bank och Alfa Bank i EU:s sanktionslista ett farligt prejudikat för ytterligare okontrollerat avbrott av förbindelserna.

Fram till nyligen tillämpades sanktioner på ett balanserat sätt, vilket gör det möjligt att bevara möjligheter till samarbete i framtiden och skydda utländska investerares intressen i privata ryska affärer hittills. Och företagen själva håller en balans – många privata företag, till exempel Novatek och Lukoil, gjorde redan i februari-mars 2022 uttalanden som uppmanade till en tidig fredlig lösning på konflikten. Det är förresten i privata ryska företag som investerare från G7-länderna har den största andelen eftersom privata företag kännetecknades av mer transparent företagspraxis och högkvalitativ förvaltning.

Till exempel ägs det enorma antalet aktier i just samma Lukoil, enligt Bloomberg, av det amerikanska investeringsbolaget BlackRock – mer än 2 % av bolagets aktiekapital. Ytterligare 2 % ägs av det amerikanska investeringsbolaget Vanguard Group. Totalt står investerare från USA och EU för mer än en tredjedel av den totala volymen av aktier i ett oljebolag, och detta inkluderar inte investerare, till exempel från Mellanöstern och från andra regioner i världen.

Illusionen av "svaghet" av sanktioner

Idén att utvidga sanktionerna till att även omfatta privata ryska företag uppstod troligen från amerikanska och europeiska politikers brådska att bedöma effektiviteten av de redan införda restriktionerna.

De första sanktionsomgångarna fungerade faktiskt tvetydigt i början – under de första månaderna av konflikten i Ukraina presterade den ryska ekonomin bättre än väntat. Den främsta anledningen var att Ryssland fortsatte att tjäna pengar på export på grund av skyraketpriser.

Men sedan dess har situationen förändrats. Embargot och pristaket på rysk olja och dess derivat undergrävde den ryska budgetens intäkter.

I slutet av januari 2023 hade den federala budgeten ett underskott på 1.76 biljoner rubel (över 23 miljarder dollar), enligt en preliminär uppskattning från finansministeriet. Intäkterna uppgick till nästan 1.4 biljoner rubel (cirka 19 miljarder dollar), vilket är 35 % lägre än i januari förra året.

Embargot och pristaket på rysk olja och dess derivat visade sig vara lösningen – det är uppenbart att det blir allt svårare för Moskva att fortsätta fientligheterna. Men låt oss inte glömma att G7-konsumenter i slutändan betalar för denna politik genom att köpa dyrare energi. I detta sammanhang ser ytterligare sanktioner mot enskilda ryska företag ut som en tvivelaktig åtgärd: detta kommer inte direkt att drabba den ryska budgeten och dess militära utgifter, men det kommer att beröva amerikanska och EU-investerare investeringar i mångmiljarddollar på den ryska marknaden och komplicera det oundvikliga återställande av affärsförbindelser med Ryssland efter krigets slut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend