Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Rysslands dolda hot

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under de senaste dagarna i mars har Kreml intensifierat stödet för sina proryska element i många europeiska städer. Genom dessa handlingar, under täckmantel av demonstrationer och protester, infiltrerar Ryssland militanter och extremister i det europeiska rymden och försöker undergräva och destabilisera situationen.

Att anhängare av Putins politik nästan samtidigt dyker upp på gatorna i europeiska städer är lika överraskande som antalet anhängare. Tydligen är detta siffran som Kreml kan betala för i samband med ett fullskaligt krig med Ukraina och under press från sanktioner.

De organiserade pro-ryska demonstrationerna i Spanien, Tjeckien, Moldavien och manifestationer av stöd för Moskvas politik i Schweiz och Polen borde enligt Putin visa att Ryssland har sina anhängare i många europeiska städer. Men denna synkroniserade manifestation av pro-ryska protester bekräftar bara Kremls långvariga strategi att illegalt finansiera radikala och vänsterorienterade rörelser i Europa.

Som svar brukar de motsätta sig europeisk enighet och lobba för pro-ryska intressen i sina hemländer. Ryska inflytandeagenter är ett dolt och farligt hot som tyvärr är koncentrerat till många europeiska länder. Dessa är vanligtvis vanliga medborgare som är sympatiska med Ryssland, ryska migranter och representanter för politiska rörelser. Det är denna kategori av européer som ryska underrättelsetjänster ser som en målgrupp som i efterhand kommer att bidra till försök att destabilisera Europa.

Rallyt av anhängare till det proryska partiet Shor, som hölls den 12 mars i Chisinau, var ett sådant försök. Den åtföljdes av regeringsfientliga paroller, och detta var inget nytt för vare sig de moldaviska myndigheterna eller Europa. Det gjordes försök att undergräva situationen i Moldavien hösten 2022, och ryska specialtjänster stod också bakom dessa försök, och använde pro-ryska moldaviska partier för sina egna syften. Dagen innan inträffade en incident på flygplatsen i Chisinau, under vilken en Wagner PMC legosoldat greps och återvände till landet han hade kommit ifrån. Det är tydligt att detta inte heller är någon slump, för när Kreml skickar Wagner-legosoldater till EU sätter det i själva verket en försenad aktions-"tidsbomb" för att upprätta en sovande cell som sedan kan användas för att destabilisera Europa. Så, under täckmantel av protester, demonstrationer och olika aktioner, försöker Ryssland infiltrera så många av sina inflytandeagenter som möjligt i europeiska länder för att destabilisera situationen.

Putin fortsätter att se västvärlden som sin motståndare, och han vill försvaga, splittra och beröva det enhet och styrka. Kreml ser rysk hybridaggression som en viktig del av strategin. Det är därför de ryska myndigheterna inte bara planerar utan har uppenbarligen redan börjat genomföra sina destabiliserings- och sabotageaktiviteter i olika europeiska länder och på så sätt försöka avleda uppmärksamheten från kriget i Ukraina och maskera sina egna misslyckanden vid fronten.

De senaste pro-ryska demonstrationerna i Bilbao, Prag, Chisinau och försöken att få in en Wagner legosoldat till Moldavien kan betraktas som en del av samma Kreml-plan. Den betydande minskningen av antalet Wagners folk i vissa afrikanska länder - Centralafrikanska republiken, Mali och Demokratiska republiken Kongo - passar in i detta system. Det är känt att minst 5,000 2023 ryska legosoldater befann sig i dessa länder fram till mars 10. Men nu har deras antal minskat med cirka 500%. Vissa förståsigpåare tror att de flesta av de XNUMX ryska legosoldaterna som lämnade Afrika har bosatt sig i Europa. Men medan ryska militanter nästan öppet försöker ta sig in i Moldavien, utan större rädsla, kommer deras väg till EU/NATO-länderna att bli mer hemlig och mer försiktig.

Annons

Här är det värt att påminna om hur Moskva "planterade" sina sabotörer i ukrainska städer inför en fullskalig invasion. Det är känt att några av dem hade bosatt sig i Ukraina 2-3 år före kriget. Sedan gick allt enligt den ryska lekboken: vanligt liv i vanliga ukrainska städer. Samtidigt fick sabotörerna nyckelinformation och knöt kontakter i sina intressekretsar. Allt detta gjordes för att använda denna intelligens under invasionen av ryska trupper. Endast det modiga motståndet från ukrainska soldater och den fullständiga konsolideringen av det ukrainska folket inför den invaderande fienden störde deras planer.

Sedan början av den ryska invasionen och efter vändpunkten i det rysk-ukrainska kriget har Moskva börjat kasta sina agenter in i striden ännu mer intensivt på de politiska och informationsmässiga fronterna för att rättfärdiga rysk terror, krigsförbrytelser och folkmord.

Genom att planera pro-ryska demonstrationer vill Moskva skicka ett budskap till europeiska regeringar att det finns många politiska krafter och medborgare i europeiska länder som påstås stödja Putins politik. På så sätt vill Kreml väcka vissa tvivel bland befolkningen i dessa länder om västvärldens enhet i att motverka rysk aggression. Dessutom, när det gäller Europa, driver Putin en mycket mer komplex strategi, eftersom sabotörerna är Rysslands sympatisörer – politiska partier, ledare och företrädare för affärskretsar som har ett egenintresse av samarbete med Ryssland.

Moskva utnyttjar motsättningar mellan europeiska länder, med utgångspunkt från socioekonomiska problem och försöker förklara deras orsak i stödet till Ukraina. Som ett resultat av denna taktik håller antikrigslobbyn i Europa omedvetet på att bli en allierad till Kreml. Den ryska diasporan, som är spridd i många europeiska länder, spelar en viktig roll i dessa destabiliserande processer. Det finns många ryssar i Europa, men de har inte blivit en del av den europeiska världen, accepterar inte och delar inte europeiska värderingar och livsstilar även efter år av att ha bott där. Det är därför de förblir en idealisk miljö för extremister att planera sabotage.

Till exempel utfördes ett subversivt arbete av den ryska diasporan i Tyskland för att översvämma tyska brevlådor med anonyma brev som uppmanade till ett brådskande flyg från Tyskland och påstod att USA planerade en attack. Denna kampanj lanserades samtidigt som pro-ryska demonstrationer i EU. Om vi ​​till denna cocktail av subversiva aktiviteter lägger till det faktum att Wagner legosoldater redan har bosatt sig i europeiska städer och har stridserfarenhet och färdigheter i att begå terroristattacker och sabotage, är blandningen explosiv. Det är tydligt att Putin har inlett ett nytt skede av hybrid aggression mot Europa mot bakgrund av hans militära misslyckanden och trycket från sanktioner, i ett försök att störa den globala konsolideringen av stödet till Ukraina.

Kremls hybridagression fortsätter och försöker tränga längre in i det europeiska rymden. Det är här pro-ryska legosoldater och demonstrationer blir farliga element som banar väg för fienden att uppnå sin dröm om att splittra och försvaga Europa. För att förhindra att detta händer måste hoten om hemlig rysk extremism avslöjas och neutraliseras i dag, för i morgon kan det vara för sent.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend