Anslut dig till vårt nätverk!

Kärnvapenterrorism

Är ett kärnvapenkrig på gång?

DELA MED SIG:

publicerade

on

In a recent bout of fiery language, Russian President Vladimir Putin announced that Russia plans to station tactical nuclear weapons in Belarus – a precedent that has not been set since the mid-1990s, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker och tidigare kandidat för Federal National Council.

Officiella ryska medier rapporterade att president Putin hävdade att denna manöver inte bryter mot avtalen som begränsar spridningen av kärnvapen och liknade det med att USA placerade sina vapen i Europa.

President Putin förklarade vidare att Moskva kommer att behålla kontrollen över sina vapen och att endast ett fåtal Iskander-missilsystem som kan avfyra kärnvapen redan har skickats till Vitryssland. Efter att 18 länder kommit överens om att förse Ukraina med minst en miljon artillerigranater under det kommande året, gjorde president Putin sitt tillkännagivande.

Dessutom provocerade Storbritanniens vice försvarsminister Annabel Goldies uttalanden om att tillhandahålla ammunition med utarmat uran till Ukraina president Putin att säga att Ryssland skulle behöva vidta åtgärder om västvärlden började använda kärntekniska komponenter i Ukraina.

Även om dessa åtgärder kan tyckas intensifiera de befintliga spänningarna mellan Ryssland och västvärlden, är det uttalandena från Alexander Lukasjenko, Vitrysslands president och en övertygad Kreml-anhängare, som har gjort observatörer oroliga. Han hävdade att västerländskt bistånd till Ukraina ökar sannolikheten för en kärnvapenkonflikt och att ett förestående kärnvapenkrig är nära förestående.

Han krävde en "vapenvila" och oinskränkta diskussioner mellan Moskva och Kiev. Det finns flera tecken på att det är osannolikt att kriget i Ukraina upphör. Detta innebär mer eskalering och en potentiell kärnvapenkonflikt som inte kan förhindras på grund av felbedömningar.

Kremls talesperson, Dmitrij Peskov, gjorde några kommentarer som tyder på att konfrontationen mellan Ryssland och Väst är ett totalt krig i ordets alla betydelser. Han varnade för att detta krig kommer att förlängas, vilket förklarar utplaceringen av ryska taktiska kärnvapen i Vitryssland i väntan på eventuell framtida utveckling i konflikten.

Annons

Det finns också en rapport från det brittiska försvarsministeriet som indikerar att president Vladimir Putin har för avsikt att rekrytera ytterligare 400,000 XNUMX soldater för det ukrainska kriget. Förberedelserna syftar till att locka frivilliga snarare än att bara förlita sig på värnplikten för att kompensera för det ryska soldatunderskottet i Ukraina.

Bevisen tyder på att Ryssland förväntar sig att den militära konflikten i Ukraina kommer att pågå under en längre period. Dmitry Polyanskiy, den ryska ständiga representanten vid FN, bekräftade att konflikten i Ukraina inte är nära en fredlig lösning på grund av bristen på diplomatiska ansträngningar från västländer.

Den ryske representanten betonade att hans land är berett att engagera sig i seriösa diskussioner om att nå sina militära mål på andra sätt, men västvärlden visar inget intresse, och Ryssland måste gå fram militärt. Detta uttalande innebär att Ryssland kan acceptera att diskutera förslag som Ukrainas neutralitet under förhandlingarna, men det ser inget annat alternativ än att fortsätta kriget.

Detta väcker frågor om Rysslands förmåga att uthärda kriget ekonomiskt och motstå västvärldens långsiktiga utmattningstaktik. Kan Ryssland ta till en plötslig militär upptrappningsplan, med hjälp av taktiska kärnvapen eller på annat sätt, för att pressa västvärlden att upphöra med striderna? Frågan är den hänsynslösa behandlingen av idén om kärnvapenkrig av alla inblandade.

Experter och observatörer konstaterar att det osannolika för ett kärnvapenkrig beror på att de inblandade parterna är medvetna om dess faror och destruktiva konsekvenser. De förstår att kärnvapen främst fungerar som avskräckande och är svåra att använda effektivt. Detta antagande faller dock isär i exceptionella situationer, såsom ömsesidiga missförstånd.

Putin och hans nära medarbetares upprepade signaler om kärnvapen speglar sanningen att Kreml måste ha studerat möjligheterna att använda kärnvapen och identifierat exakt under vilka omständigheter och scenarier de skulle kunna användas. De västerländska arméerna har gjort detsamma.

Därför är scenariot inte helt omöjligt, men det som inte har studerats är fall där saker och ting går ur kontroll, som felräkningar som kan eskalera till ett kärnvapenkrig. Dessa situationer inträffar då och då, och de är isolerade från rutinmässiga beräkningar av åtgärder och reaktion.

Även om dessa scenarier förblir relativt avlägsna under nuvarande omständigheter, kan de inte helt uteslutas. Detta är en fara som måste beaktas eftersom världen kan vakna upp till en kärnkraftskatastrof som alla oundvikligen kommer att betala priset för, både i öst och väst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend