Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ukraina säger att Ryssland planerar att simulera en olycka vid ett kärnkraftverk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ukrainas försvarsminister sade på fredagen (26 maj) att Ryssland planerar att simulera en stor olycka vid ett kärnkraftverk som kontrolleras av pro-Moskva styrkor för att försöka omintetgöra en sedan länge planerad ukrainsk motoffensiv för att återta territorium ockuperat av Ryssland.

Zaporizhzhia-växten (avbildad), som ligger i ett område i det ryskockuperade södra Ukraina, är Europas största kärnkraftverk och området har upprepade gånger drabbats av beskjutning som båda sidor skyller på varandra för.

Försvarsministeriets underrättelsedirektorat sa att ryska styrkor snart skulle beskjuta anläggningen och sedan meddela en strålningsläcka. Detta skulle tvinga fram en utredning av internationella myndigheter, under vilken alla fientligheter skulle stoppas.

Direktionens uttalande, publicerat på Telegram, gav inga bevis. Den sade att Ryssland hade stört den planerade rotationen av inspektörer från Internationella atomenergiorganet, som är baserade vid anläggningen.

Det Wien-baserade IAEA, som ofta publicerar uppdateringar om anläggningen, har inte nämnt några störningar.

Förra veckan sa vittnen rysk militär styrkor hade förbättrat defensiva positioner i och runt anläggningen inför motoffensiven.

I oktober 2022 uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy västvärlden att varna Ryssland att inte spränga en damm som skulle översvämma ett stort område. Dammen förstördes inte.

Annons

I februari sa Ryssland att Ukraina var det planerar att iscensätta en kärnkraftsincident på sitt territorium för att lägga skulden på Moskva.

Ryssland har upprepade gånger anklagat Kiev för att planera "falsk flagg"-operationer med icke-konventionella vapen, med hjälp av biologiska eller radioaktiva material. Någon sådan attack har inte genomförts.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend