Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland släpper lös den största drönarattacken mot Ukrainas huvudstad

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ryssland släppte lös vågor av luftangrepp mot Kiev under natten i vad tjänstemän sa verkade vara den största drönarattacken mot staden sedan krigets början, när den ukrainska huvudstaden förberedde sig för att fira årsdagen av dess grundande på söndagen (28 maj).

Ukrainas flygvapen sa att de hade nedskjutit 52 av de 54 Rysslandsuppskjutna drönarna, och kallade det en rekordattack med de iransktillverkade "kamikaze" drönarna. Det var inte omedelbart klart hur många av drönarna som sköts över Kiev.

I vad som också verkar vara den första dödliga attacken mot Kiev i maj och den 14:e attacken denna månad, dödade fallande skräp en 41-årig man, sade borgmästare Vitali Klitschko.

Attackerna före gryningen kom den sista söndagen i maj när huvudstaden firar Kiev-dagen, årsdagen av dess officiella grundande för 1,541 XNUMX år sedan. Dagen präglas vanligtvis av gatumässor, livekonserter och speciella museiutställningar - planer för det har gjorts även i år, men i mindre skala.

"Ukrainas historia är en långvarig irritation för de osäkra ryssarna", sa Andriy Yermak, chef för president Volodymyr Zelenskiys kontor, på sin tid. Telegram kanal.

sa flygvapnet Telegram att Ryssland hade riktat in sig på militära och kritiska infrastrukturanläggningar i de centrala regionerna i Ukraina, och i synnerhet Kiev-regionen.

Frankrike fördömde attacken "på det starkaste sätt" och tillade att den hade krävt minst två människors liv och lämnat flera skadade, i vad de kallade ett flagrant brott mot internationell humanitär rätt.

Annons

"Dessa oacceptabla handlingar utgör krigsförbrytelser och kan inte förbli ostraffade", sade det franska utrikesministeriet i ett uttalande.

Med en ukrainsk motoffensiv som hotar 15 månader in i kriget, har Moskva intensifierat flyganfallen efter en paus på nästan två månader, främst inriktad på militär plats och förnödenheter. Vågor av attacker kommer nu flera gånger i veckan.

Söndagens attacker kom efter att Kiev sagt att stridssammandrabbningar lättade arunt den belägrade staden Bakhmut i sydöstra Ukraina, platsen för krigets längsta slag.

Serhiy Popko, chefen för Kievs militära administration, sa att attacken utfördes i flera vågor och att luftvarningen varade i mer än fem timmar.

"I dag beslutade fienden att "gratulera" folket i Kiev på Kiev-dagen med hjälp av deras dödliga UAV (obemannade flygfarkoster), säger Popko på meddelandekanalen Telegram.

Flera distrikt i Kiev, den överlägset största ukrainska staden med en befolkning på cirka 3 miljoner, drabbades av attackerna över natten, sade tjänstemän, inklusive den historiska stadsdelen Pecherskyi.

Vittnen från Reuters sa att under larmningarna för flygangrepp som startade strax efter midnatt stod många människor på deras balkonger, några skrikande offensiver riktade mot Rysslands president Vladimir Putin och slogans "Ära till luftförsvaret".

I det lummiga Holosiivskyi-distriktet i den sydvästra delen av Kiev satte nedfallande skräp ett trevånings lager i brand och förstörde cirka 1,000 10,800 kvadratmeter (XNUMX XNUMX kvadratfot) byggnadsstrukturer, sade borgmästare Klitschko.

En brand bröt ut efter att fallande drönarskräp träffade en sju våningar hög byggnad i distriktet Solomyanskyi väster om staden. Distriktet är ett livligt knutpunkt för järnvägs- och flygtransporter.

I Pecherskyi-distriktet bröt en brand ut på taket av en niovåningsbyggnad på grund av nedfallande drönareskräp, och i Darnytskyi-distriktet skadades en butik, sade Kievs militäradministration. Telegram.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend