Anslut dig till vårt nätverk!

Polen

Polens president undertecknar "Tusk-lagen" om otillbörligt ryskt inflytande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Polens president sa på måndagen (29 maj) att han skulle underteckna ett lagförslag för att låta en panel undersöka om oppositionspartiet Civic Platform (PO) tillät landet att bli onödigt påverkat av Ryssland och som ett resultat alltför beroende av dess bränsle när det var i kraft.

Den liberala PO, som satt i regering från 2007 till 2015, avvisar påståendena och säger att lagen är utformad för att förstöra stödet för dess ledare och tidigare premiärminister Donald Tusk inför ett val som är planerat till oktober eller november.

President Andrzej Duda (avbildad) sa att han skulle skriva under lagförslaget eftersom han trodde att det "bör träda i kraft" men han sa också att han skulle be författningsdomstolen att granska kritiken om att lagstiftningen är grundlagsstridig.

Lagförslaget skulle inrätta en utredningskommission som skulle kunna leverera en första rapport i september. Oppositionspersoner har givit det smeknamnet Lex Tusk, med det latinska ordet för lag.

"I ett normalt demokratiskt land skulle någon som är president i det landet aldrig underteckna en sådan Stalin-liknande lag," sa PO-lagstiftaren Marcin Kierwinski till privata TVN 24.

BETRÄFFAR

Den polska domarföreningen Iustitia sa att lagen bröt mot Europeiska unionens värderingar och kan föranleda mer bestraffande EU-åtgärder på grund av demokratisk tillbakagång i Polen. USA:s ambassadör i Polen, Mark Brzezinski, uttryckte också oro.

"Den amerikanska regeringen delar oro över lagar som skenbart kan minska väljarnas möjlighet att rösta på dem de vill rösta på, utanför en tydligt definierad process i en oberoende domstol", sa han till privata TVN24 BiS.

Annons

Senaste opinionsundersökningar visade att PiS fortfarande åtnjuter det högsta stödet bland politiska partier - över 30% - men det kanske inte vinner tillräckligt med röster för att få majoritet i parlamentet.

Den parlamentariska kommissionen kommer att undersöka perioden 2007-2022 och ha befogenhet att förbjuda personer som befunnits ha agerat under ryskt inflytande från att inneha säkerhetsprövning eller arbeta i roller där de skulle vara ansvariga för offentliga medel i 10 år, vilket i praktiken diskvalificerar dem från offentliga uppdrag .

Polens beroende av rysk energi har successivt minskat, även innan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022.

Byggandet av en importterminal för flytande naturgas (LNG), som tillåter import av icke-rysk gas, började när Tusk hade makten.

Också under Tusks tid i ämbetet undertecknade Polen ett avtal med ryska Gazprom 2010, vilket den officiella motiveringen till lagförslaget nämner.

Toppstatskontrollerade raffinaderi PKN Orlen (PKN.WA) förra månaden sa att det hade sagt upp sitt kontrakt med Ryssland tatneft efter att leveranserna stoppades i februari men det använder fortfarande ryskt bränsle i sina tjeckiska raffinaderier.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend