Anslut dig till vårt nätverk!

Kärnenergi

Ryssland och Ukraina misslyckas med att anamma IAEA:s plan för att skydda kärnkraftverket

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Varken Ryssland eller Ukraina åtog sig att respektera fem principer som fastställdes av Internationella atomenergiorganets (IAEA) chef Rafael Grossi på tisdagen (30 maj) för att försöka skydda Ukrainas ryskockuperade kärnkraftverk Zaporizhzhia.

Grossi, som talade i FN:s säkerhetsråd, har i månader försökt skapa ett avtal för att minska risken för en katastrofal kärnkraftsolycka från militär verksamhet som beskjutning vid Europas största kärnkraftverk.

Hans fem principer inkluderade att det inte skulle ske någon attack på eller från anläggningen och att inga tunga vapen som flera raketgevär, artillerisystem och ammunition, och stridsvagnar eller militär personal skulle inrymmas där.

Grossi krävde också att strömförsörjningen till anläggningen skulle förbli tillgänglig och säker; för att alla dess väsentliga system ska skyddas från attacker eller sabotage; och för inga åtgärder som undergräver dessa principer.

FN:s kärnvapenvaktschef beskrev situationen i Zaporizhzhia som "extremt bräcklig och farlig", och tillade: "Militär verksamhet fortsätter i regionen och kan mycket väl öka mycket avsevärt inom en snar framtid."

Samtidigt som Ryssland sa att de skulle göra allt de kunde för att skydda kraftverket, som det har ockuperat i mer än ett år, har de inte uttryckligen åtagit sig att följa Grossis fem principer.

"Herr Grossis förslag för att säkerställa säkerheten för kärnkraftverket i Zaporizhzhia är i linje med de åtgärder som vi redan har genomfört under lång tid", sade Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia.

Annons

Ukrainas FN-ambassadör, Sergiy Kyslytsya, sa att principerna "måste kompletteras med kravet på fullständig demilitarisering och avockupation av stationen".

Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för beskjutning som upprepade gånger har störtat kraftledningar som är avgörande för att kyla reaktorerna, som är avstängda men som behöver en konstant tillförsel av elektricitet för att hålla kärnbränslet kallt inne och förhindra en eventuell härdsmälta.

Grossi beskrev tisdagens möte som "ett steg i rätt riktning" och sa att IAEA skulle förstärka sin personal vid Zaporizhzhia och spåra efterlevnaden av principerna.

Västmakter anklagade Ryssland, vars styrkor invaderade Ukraina i februari 2022, för att utsätta Zaporizhzhia i fara, där USA krävde att Ryssland skulle ta bort sina vapen och civil och militär personal från anläggningen.

"Det är helt, helt inom Moskvas kontroll att avvärja en kärnvapenkatastrof och att avsluta dess anfallskrig mot Ukraina", sa USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

Ryssland förnekar att man har militär personal vid kraftverket och man beskriver kriget, som har dödat tusentals och gjort städer till spillror, som en "särskild militär operation" för att "avnazifiera" Ukraina och skydda rysktalande.

Ukraina kallar det för ett imperialistiskt landgripande på grund av dess strävan efter närmare relationer med väst efter en lång historia av Moskvas dominans.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend