Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Hur Ryssland kringgår EU:s sanktioner mot maskinimport: fallet med Deutz Fahr

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan förväntar sig EU-länderna att komma överens om det elfte sanktionspaketet mot Ryssland för dess invasion av Ukraina. De nya åtgärderna kommer i första hand att vara inriktade på att täppa till kryphål för att kringgå de tidigare restriktionerna. Det är ingen hemlighet att trots alla befintliga förbud fortsätter bilhandlare i Moskva att sälja de nyaste BMW- och Mercedes-modellerna, restauranger serverar Dom Perignon-champagne och klädbutiker som TSUM tillhandahåller de senaste kollektionerna från europeiska toppmärken.

Kryphål fungerar också i motsatt riktning: Rysslands oljeexport, en viktig intäktsström som genererar över 380 miljarder dollar till den nationella budgeten 2022, har återhämtade sig till nivåer före kriget, med en betydande del som fortfarande hittar till EU-marknaden via mellanliggande länder som Indien och Kina.

Rysslands jordbrukssektor har också blomstrat som en betydande intäktsgenerator och samlade in över 40 miljarder dollar 2022. Denna siffra är i nivå med intäkterna från landets metallexport och dubbla intäkterna från export av gödselmedel. Uppenbarligen, även här, var EU:s sanktioner faktiskt långt ifrån vad de var avsedda för.

Fram till februari 2022 importerade Ryssland mer än en tredjedel av sin flotta av jordbruksutrustning och köpte cirka 3,000 1,000 traktorer och upp till 1.5 80 skördare varje år, vilket uppgår till cirka XNUMX miljarder dollar. Trots att Ryssland hade sina egna maskinbyggnadsanläggningar som Rostselmash och Kirovets, kämpade Ryssland för att möta den betydande efterfrågan på jordbruksmaskiner som krävs för att odla över XNUMX miljoner hektar odlingsmark (vilket överträffar Frankrikes landområde). De största maskinleverantörerna till Ryssland var framstående globala företag som Deere, Claas och Deutz Fahr.

Efter Rysslands attack mot Ukraina uttryckte alla tre företagen starkt ogillande mot den militära aktionen och upphörde med tillhandahållandet av maskiner, reservdelar, samt driften av deras monteringsfabriker i Ryssland. Därefter stod utbudet av jordbruksmaskiner inför begränsningar på EU-nivå på grund av klassificeringen av vissa delar och komponenter som varor med dubbla användningsområden, med potentiella tillämpningar inom vapenproduktion.

Detta hade en påtaglig inverkan på jordbruket i Ryssland: med stopp i leveranser och otillgänglighet av nödvändiga delar, tog vissa bönder till "kannibalism" som innebar demontering av funktionella maskiner för att få de nödvändiga komponenterna. Kanske var bristen på utrustning en av anledningarna till att Ryssland meddelade att man planerar att skörda 20 % mindre spannmål 2023 än året innan.

I december 2022 publicerade den tyska tidningen Die Zeit publicerade en utredning avslöjade anklagelser om att Claas hade utvecklat en strategi för att undvika sanktioner och fortsätta exportera sina produkter, som var begränsade enligt europeiska förbud, till Ryssland.

Annons

Strategin innebar att förbjudna delar och element införlivades i större komponenter med olika tullkoder, vilket gjorde det möjligt för dem att passera EU:s gränser obemärkt. Dock försändelser fångades upp och stoppades av estniska tullen, vilket effektivt blockerar denna kanal. Claas har tillbakavisat anklagelserna om avsiktligt kringgående av sanktioner.

I april ryska medier rapporterade om återupptagandet av leveranser av Deutz Fahr skördetröskor och annan utrustning till Ryssland från EU-fabriker som ägs av italienska företaget SDF Group. Denna information tillkännagavs officiellt av det ryska företaget "AgroTechRussia".

"AgroTechRussia" ägs av den ryske affärsmannen Sergei Zanozin, som tidigare haft toppositioner i det sanktionerade ryska maskinbyggnadsinnehavet GAZ Group, som ägs av oligarken Oleg Deripaska, som också är föremål för USA:s och EU:s sanktioner. Sergey Zanozin själv finns inte med på någon sanktionslista.

"AgroTechRussia" påstår sig vara den officiella distributören av Deutz Fahr i Ryssland och hävdar att de har alla nödvändiga tillstånd. Dessa påståenden stöds av uttalanden från Alessandro Maritano, en toppchef på moderbolaget till Deutz Fahr, den italienska SDF-gruppen, som hänvisas till i pressmeddelanden från det ryska företaget.

Enligt medierapporter har Sergey Zanozins "AgroTechRussia" för avsikt att introducera en serie av de senaste 2023-traktorerna för ryska bönder inom en snar framtid.

Samtidigt antyder branschexperter att det rapporterade återupptagandet av Deutz Fahrs maskinleveranser till Ryssland faktiskt är resultatet av parallellimport genom länder som Armenien, Georgien och några andra. Denna import påstås ha skett med SDF-gruppens tillstånd. Med konkurrenter som lämnar marknaden har SDF Group en betydande möjlighet att utöka sin marknadsandel i Ryssland flera gånger om. Branschkällor indikerar att minst 150 enheter av Deutz Fahr-maskiner importerades till Ryssland under de första tre månaderna av 2023.

SDF-gruppens ståndpunkt överensstämmer med de senaste uttalandena från Vittorio Torrembini, chefen för GIM Unimpresa Association of Italian Entrepreneurs i Ryssland. Torrembini betonade att trots påtryckningarna från europeiska och amerikanska politiker och massmedia, har italienska företag inte för avsikt att dra sig ur Ryssland.

"Italienska företag har under de senaste tre decennierna penetrerat djupt in i Rysslands ekonomi, investerat miljarder euro i den och dussintals företag har öppnat företag här. Vi kommer inte att lämna en så attraktiv marknad", sade han. i en intervju med den statligt ägda ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

I enlighet med en analys av Yale University, mer än 500 stora amerikanska och EU-företag har valt att stanna kvar i Ryssland, utan att visa några tecken på att lämna och göra "business as usual". Faktum är att en del av dem till och med ser möjligheten att fylla tomrummet som lämnas av konkurrenter genom att strategiskt utnyttja kryphål inom de befintliga sanktionsramarna.

Uppenbarligen undergräver detta tillvägagångssätt ansträngningarna från EU:s politiska beslutsfattare att minska Rysslands intäkter och därmed stävja dess aggression. Detta problem måste åtgärdas ordentligt i den 11th sanktionspaket.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend