Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ryssland säger att det förhindrade en stor attack i Ukraina men tappade en del mark

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Moskva sade i måndags (5 juni) att det hade gjort det motarbetas en storoffensiv mot sina styrkor i östra Ukraina, även om det var oklart om attacken utgjorde början på Ukrainas efterlängtade motoffensiv.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy var gåtfull i sin nattliga video "nyheten vi har väntat på" i Bakhmut i öster. Men han hänvisade inte direkt till en motoffensiv, som han hade sagt att han var redo att lansera i en Wall Street Journal-intervju som publicerades på lördagen.

Ukrainska tjänstemän nämnde inte någon bred, betydelsefull ny kampanj eller kringgick frågor i frågan.

Washington Post rapporterade att några amerikanska tjänstemän trodde att motoffensiven var på gång, men Vita husets nationella säkerhetstalesman John Kirby vägrade säga om han trodde att så var fallet.

"Jag kommer inte att prata för den ukrainska militären. Det är för dem att prata med", sa han vid en vanlig briefing, även om han betonade det arbete som USA hade gjort för att säkerställa att ukrainarna var redo.

"Så oavsett om det börjar nu, eller börjar snart, eller när de bestämmer sig för att kliva upp och vad de än bestämmer sig för att göra, är presidenten övertygad om att vi har gjort allt vi kunnat under de senaste sex, åtta månaderna eller mer för att se till att de hade all utrustning, utbildning, förmågor för att bli framgångsrik."

HÖGA INsatser

Framgången eller misslyckandet med en motoffensiv, som förväntas genomföras med avancerade västerländska vapen till ett värde av miljarder dollar, kommer sannolikt att påverka formen på det framtida västerländska diplomatiska och militära stödet till Ukraina.

Rysslands försvarsminister sade att Ukraina på söndagsmorgonen (4 juni) hade attackerat med sex mekaniserade och två stridsvagnsbataljoner i södra Donetsk, där Moskva länge har misstänkt att Ukraina skulle försöka slå in en kil genom ryskkontrollerat territorium.

Annons

"På morgonen den 4 juni inledde fienden en storskalig offensiv i fem sektorer av fronten i riktning mot södra Donetsk", sade försvarsministeriet i ett uttalande.

"Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt dess uppfattning, sektor av fronten", stod det. "Fienden uppnådde inte sina uppgifter, den hade ingen framgång."

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sade på måndagen att Ukraina nu hade tillräckligt med vapen för en motoffensiv men avböjde att kommentera på frågan om den hade börjat.

I sin kvällsrapport nämnde Ukrainas generalstab inget om någon storskalig offensiv operation, och den antydde inte heller någon avvikelse från det vanliga tempot eller omfattningen av strider längs frontlinjerna som inte har förändrats nämnvärt på flera månader.

sa vice försvarsminister Hanna Maliar Telegram Ukraina "övergick till offensiva handlingar" längs delar av fronten men avfärdade förslagen att detta var en del av en stor operation.

Maliar sa senare på statlig TV att ukrainska styrkor hade gjort framryckningar på mellan 200 meter och 1,600 660 meter (100 fot till en mil) runt två byar norr om den länge omstridda östra staden Bakhmut och 700 till XNUMX meter runt byar i väster och söder.

Ryska Wagnergruppens legosoldater erövrade Bakhmut förra månaden efter krigets längsta strid och överlämnade sina positioner där till vanliga ryska trupper, men Kiev har sedan dess attackerat ryskhållna områden norr och söder om staden.

"Huvudfokus nu ligger på Bakhmut-sektorn", sa Maliar. "Och från och med nu har detta resulterat i vissa framgångar inklusive framsteg. Vi har tagit kontroll över vissa höjder."

En video från de väpnade styrkorna visade ryska positioner under beskjutning och Wagners milisledare Yevgeny Prigozhin sade att ukrainska styrkor hade återtagit en del av bosättningen Berkhivka, nordväst om Bakhmut, och kallade det en "skamf".

"HÅR KAMP PÅGÅR"

Rysslands försvarsminister släppte en video av vad det sa var ukrainska pansarfordon på ett fält som exploderade efter att ha blivit träffat.

Reuters kunde bekräfta platsen för två klipp nära Velyka Novosilka, en by väster om Vuhledar i södra delen av Donetsk-provinsen, genom väglayout, terräng, träd och annat lövverk som matchade satellitbilder. Reuters kunde inte självständigt verifiera de andra klippen eller datumet då videorna filmades eller andra slagfältsrapporter.

"Det pågår en tuff kamp", skrev den framstående ryske militärbloggaren Semyon Pegov, som använder namnet War Gonzo, och sa att ukrainska styrkor attackerade i området.

Rysslands försvarsminister sade att ryska styrkor dödade 250 ukrainska soldater och förstörde 16 stridsvagnar, tre infanteristridsfordon och 21 pansarstridsfordon.

Ryssland kontrollerar nu minst 18 % av det internationellt erkända ukrainska territoriet och har gjort anspråk på ytterligare fyra regioner i Ukraina som ryskt territorium efter att ha annekterat Krim 2014.

Putin skickade in trupper till Ukraina den 24 februari förra året i vad Kreml förväntade bli en snabb operation, men dess styrkor led en rad nederlag och var tvungna att flytta tillbaka och omgruppera sig i delar av landets öster.

I månader har tiotusentals ryska trupper grävt in längs en frontlinje som sträcker sig över cirka 600 miles (1,000 XNUMX km), för att förbereda sig för en ukrainsk attack som förväntas försöka kapa Rysslands så kallade landbro till Krimhalvön.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend