Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU borde bojkotta Vladimir Putins invigningsceremoni

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ingen av de diplomatiska representanterna för EU och dess medlemsstater som är ackrediterade i Ryssland bör delta i den kommande invigningsceremonin av Vladimir Putin som Rysslands president. EPP-gruppen förväntar sig en klar och enkel rekommendation till alla utrikesministrar i EU:s medlemsstater i denna mening, står det i brevet som idag skickades av medlemmarna i EPP-gruppen till Josep Borrell, vice ordföranden/höge representanten för unionen för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

"Presidentvalet" i Ryssland var odemokratiskt och har ingen legitimitet, och därför är Vladimir Putins presidentskap olagligt. Men utbudet av ord på världsmarknaden har överträffat efterfrågan. Nu måste gärningar följa. Efter vårt beslut att erkänna Ryssland som en statlig sponsor av terrorism bör vi inte ge Vladimir Putin något tillfälle att införa sin "legitimitet". Det är därför EU och dess medlemsländer bör bojkotta invigningsceremonin”, betonar Manfred Weber, ledamot av Europaparlamentet, ordförande för EPP-gruppen. 

"Medverkan av EU-diplomater i Putins "invigning" är en total fars och en skam. De kommer att tvingas gratulera honom till hans "omval" och applådera hans nyimperialistiska uttalanden, som inkluderar öppna hot mot västerländska demokratier. Européerna förtjänar ett bättre försvar av sina värderingar av sina diplomater”, tillägger Andrius Kubilius, ledamot av Europaparlamentet och EPP-gruppens talesman om Ryssland. 

I brevet uppmanar ledamöterna också det internationella samfundet att sluta hänvisa till Vladimir Putin som president i Ryska federationen när hans nuvarande mandatperiod löper ut den 7 maj 2024. De förespråkar också att upphöra med all kontakt med Vladimir Putin, eftersom han inte kommer att ha någon politiskt eller moraliskt mandat att ingå ytterligare avtalsförbindelser på Ryska federationens vägnar, och eftersom han är föremål för en arresteringsorder utfärdad av Internationella brottmålsdomstolen för sitt ansvar för påstådda krigsförbrytelser i Ukraina och olagliga utvisningar av ukrainska medborgare, i synnerhet barn. De påminner också om att "valet" hölls i de illegalt ockuperade områdena i Ukraina, vilket utgör ett flagrant brott mot ukrainsk suveränitet och är ett tydligt brott mot internationell rätt och i synnerhet FN-stadgan. Även inom Ryssland var "valet" varken fritt eller rättvist. Den uppfyllde inte de grundläggande internationella valstandarderna och saknade därmed någon demokratisk legitimitet.

Efter de grymheter som Vladimir Putins regim utförde mot ukrainska civila, erkände EU-parlamentet i november 2022 redan Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och krävde ytterligare isolering av regimen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend