Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Att få Ryssland att betala: genombrott från Belgien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Intäkterna från ryska tillgångar som frysts av EU:s sanktioner kommer att användas av EU för att hjälpa Ukraina från och med nästa år, om en överenskommelse som slås ut av medlemsländernas ambassadörer ratificeras av utrikesministrarna nästa vecka. Det är värt mellan 2.5 miljarder euro och 3 miljarder euro om året och representerar en stor eftergift från Belgien, där det mesta av pengarna finns, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det hjälpte utan tvekan att Belgien för närvarande innehar EU-ordförandeskapet och är lite mer känslig för kritik av hur man hanterat majoriteten av de ryska tillgångar som frysts av EU:s sanktioner. De innehas av den Brysselbaserade värdepappersavvecklingsleverantören Euroclear.

Hittills har intäkterna varit föremål för en skatt på 25 % av den belgiska regeringen, som har hävdat att den har spenderat pengarna på att skicka vapen och annat bistånd till Ukraina. Men Belgien har mött klagomål från andra EU-medlemsstater om att samma pengar räknas som en del av dess bidrag till europeiskt stöd till Ukraina.

Euroclears avgift på 1 % kommer att sänkas till 0.3 %, men att integrera EU:s bistånd till Ukraina är ingen liten uppgift, med tanke på olika medlemsländers olika perspektiv. Den överenskommelse som "i princip" nåddes av ambassadörer var tvungen att ta itu med känsligheterna i de militärt neutrala länderna Österrike, Irland, Malta och Cypern. 90 % av pengarna kommer att spenderas på vapen men 10 % på icke-militär hjälp.

“The money will serve to support Ukraine’s recovery and military defence in the context of the Russian aggression”, the Belgian EU presidency announced. Commission President Ursula von der Leyen enthused that “there could be no stronger symbol and no greater use for that money than to make Ukraine and all of Europe a safer place to live”.

Handelskommissionär Valdis Dombrovskis 1 miljard euro skulle finansiera bistånd till Ukraina under de närmaste månaderna. "Ryssland kommer att betala direkt för sina brott", sa han. Affären gäller dock endast intäkterna som genereras av de frysta tillgångarna, som beräknas vara värda över 200 miljarder euro.

The legality in international law of seizing the assets or even the revenue that they generate remains problematic for European banks, which want to maintain their reputation as a safe place to deposit money. The Kremlin has already said that seizing the interest made on frozen Russian assets is a move towards the “destruction of the legal foundations of European law and international law”.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend