Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Ytterligare fyra ryska medier förbjuds att sända i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionens råd har beslutat att avbryta sändningsverksamheten i Europeiska unionen för ytterligare fyra medier och anklagar dem för att sprida propaganda och stödja kriget mot Ukraina. De är Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia och Rossiyskaya Gazeta, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Rådet kategoriserar dessa medier som stående under permanent direkt eller indirekt kontroll av Ryska federationens ledning. Den beskriver dem som "väsentliga och avgörande för att föra fram och stödja Rysslands anfallskrig mot Ukraina och för destabiliseringen av dess grannländer".

I linje med stadgan om de grundläggande rättigheterna kommer åtgärderna inte att hindra de riktade medierna och deras personal från att samla in nyheter, genom forskning och intervjuer, eller från att bedriva annan verksamhet i EU förutom att sända. Rådet citerar Rysslands "systematiska internationella kampanj för media- och informationsmanipulation, inblandning och allvarlig förvrängning av fakta för att rättfärdiga och stödja dess fullskaliga aggression mot Ukraina och för att förbättra dess strategi för destabilisering av dess grannländer och EU och dess medlemsländer.

"Särskilt har propagandan, informationsmanipulationen och inblandningsaktiviteterna upprepade gånger och konsekvent riktat sig mot den ukrainska staten och dess myndigheter, ukrainska medborgare, såväl som de europeiska politiska partierna, särskilt under valperioder, såväl som riktade mot civilsamhället, asylsökande, Ryska etniska minoriteter, könsminoriteter och hur demokratiska institutioner fungerar i EU och dess medlemsländer”.

I sina slutsatser av den 21 och 22 mars 2024 bekräftade Europeiska rådet EU:s orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och dess legitima rätt till självförsvar mot den ryska aggressionen. Det efterlyste också ytterligare steg för att försvaga Rysslands förmåga att fortsätta föra sitt anfallskrig, bland annat genom att stärka sanktionerna.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend