Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

A1 investeringsbolag: "Vi leder den östliga pivoten av den ryska investeringsverksamheten"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ryska A1:s VD Alexander Fayn avslöjar detaljerna kring management buyout av företaget och talar om de nya affärsmöjligheterna i öst

Ryska A1:s vd Alexander Fayn

Herr Fayn, A1 är en av de ledande på investeringsmarknaden i Ryssland. Led företaget av västerländska sanktioner och den nya "järnridån" vid Rysslands västra gränser?

A1 är faktiskt det äldsta och största investeringsbolaget i Ryssland, som har gjort affärer sedan 1989. Vi är stolta över ett antal enorma affärer inklusive både de största ryska företagen och våra många europeiska och amerikanska partners. Vi engagerar oss aldrig i politik, vi behandlar alltid vilken politisk situation som helst när det gäller väder, och vi känner alla till väderförändringar, och det är normalt. Vi är ganska ledsna över vad som händer mellan ryskt och västerländskt företag nuförtiden, men vi är säkra på att varje kris har sina möjligheter. Så vi försöker rida på dessa nya förändringar, som hittills varit en framgång.

Vilken typ av möjligheter letar du efter?

Annons

Den östliga pivoten för den ryska verksamheten går ganska snabbt och vi är bland de ledande inom investeringsområdet. Vi förhandlar framgångsrikt om nya projekt och affärer med våra partners från Mellanöstern, Asien och andra framväxande marknader som nu är mycket intresserade av att fylla luckorna på den ryska marknaden till följd av att vissa västerländska företag har dragit sig tillbaka. Vi hjälper våra nya partners från öst att starta nya initiativ i Ryssland och andra OSS-länder.

Varför behövde du köpet?

Sanktioner mot våra tidigare förmånstagare Mikhail Fridman, German Khan och Alexei Kuzmichev gjorde det mycket svårt för A1 att fortsätta sin investeringsverksamhet både i Ryssland och utomlands. Ett antal nya investeringsmöjligheter uppstod som ett resultat av att västerländska företag lämnade Ryssland och sålde sina affärsintressen, och vårt företag kunde inte ligga före alla andra för att bjuda på sådana tillgångar eftersom utländska säljare inte ville ha att göra med en enhet som har sanktionerat ägare . Investeringarna utomlands, inklusive finansiering av rättstvister, hindrades också av långa förseningar i betalningar och ytterligare krav på efterlevnad från bankerna. Det blev mycket svårt att göra några betalningar utomlands. Det var därför jag bestämde mig för att ta saken i egna händer och köpa företaget i mars 2022. Därför fortsatte A1 att göra vad den gjorde.

Vissa västerländska medier föreslog nyligen att ditt köp av A1 från Alfa Groups aktieägare för cirka 1,000 XNUMX USD var en transaktion som gjordes för att undvika sanktioner. Vad är din syn på det?

Jag tycker att det är ganska bisarrt, liksom vårt internationella team av advokater. Vårt köp av A1 var till verkligt marknadsvärde. Jag köpte ett företag inte bara med betydande skulder utan också med stora avtalsenliga investeringsåtaganden som jag personligen var tvungen att finansiera sedan dess. Bolagets skulder översteg vida dess tillgångar. Som en del av den förbättrade due diligence-processen bad en av de advokatbyråer vi arbetade med oss ​​att anlita en känd professionell värderingsman för att utarbeta värderingsrapporten om företagets marknadsvärde från och med mars 2023, när jag köpte företaget. Vi anlitade Baker Tilly, som granskade våra finansiella dokument och bekräftade att marknadsvärdet på 100 % andel av A1 var ett "symboliskt värde på 1.0 RUB". Därför var priset vi betalade långt över marknadspriset.

Faktum är att många privatägda investerings- och affärsföretag i Ryssland inkluderades i sanktionslistan av samma anledning som vi. Det är en ny verklighet som de ledande ryska företagen är verksamma i dessa dagar – ditt företag eller företagets ägare kan utsättas för sanktioner utan uppenbar anledning och utan någon förvarning när som helst. Men när du väl är sanktionerad har du inget annat val än att följa i västerländska jurisdiktioner.

Så detta var inte ett "schema för undandragande av dolda sanktioner" som Bloomberg en gång uttryckte det som ett citat från en domstolsbeslut?

Å nej. Faktum är att Bloomberg just citerade våra domstolsmotståndare, den kriminella ex-bankiren Georgy Bedzhamov och hans fru. Du måste vara medveten om att Mr Bedzhamov utsattes för brottsutredning redan 2015, långt före sanktionerna, för att ha stulit dussintals miljoner dollar från kunderna på sin bank. Det uppgavs av domstolen att han flyttade de stulna pengarna runt om i världen samtidigt som hans syster förskingrade 1.8 miljarder dollar från deras bank. Medan hon fick nio års fängelse, undviker hennes bror fortfarande rättvisan efter att han flydde först från Ryssland och sedan från Monaco till London, och ger intervjuer och säger att han är ett offer för en regim. Jag är ganska upprörd över att en ansedd internationell media som Bloomberg inte berättade den verkliga historien. Våra internationella advokater studerar nu om vi ska stämma Bloomberg för förtal.

Den engelska domstolen har nyligen föreslagit att A1 fortfarande ägs eller kontrolleras av dess tidigare förmånstagare. Varför?

Jag förstår att den engelska domstolen i hög grad förlitar sig på det låga försäljningspriset som jag betalade för A1 som grund för misstankar. Domstolen har dock inte sett den värderingsrapport vi erhållit och vi valde medvetet att inte lägga fram detta dokument som bevis liksom många andra finansiella dokument eftersom de innehåller konfidentiell och kommersiellt känslig information om våra investeringsprojekt. Inte heller domstolen hade några bevis från de tidigare UBO:erna som inte var inblandade alls under mitt köp av A1 eftersom deras godkännande inte krävdes för denna transaktion.

A1 var tidigare ett litet företag inom Alfa Group, vi genererade bara en liten andel av koncernens totala nettovinst. Det är otroligt att antyda att sådana rika och framstående affärsmän som våra tidigare ägare ville behålla kontrollen över ett företag som inte genererade stora vinster under åren innan jag köpte företaget.

Jag välkomnar dock personligen domen du nämnde som sa att det inte räcker med enbart misstankar om att ett företag ägs eller kontrolleras av en sanktionerad person. I stället beslutade domstolen att sådant ägande och kontroll måste bevisas som en sakfråga. I själva verket fann rätten inte att A1 ägdes eller kontrollerades av någon av de tidigare ägarna. Jag kunde faktiskt inte ha fått reda på det annars eftersom jag är stolt över att vara den sanna och enda ägaren till företaget, som ligger inom min exklusiva kontroll. Trots Mr Bedzhamovs ansträngningar vägrade den engelska domstolen att förklara att A1 är sanktionerad eller kontrollerad av sanktionerade individer.

Fortsatte du din verksamhet i USA efter köpet?

Säker. För det första var A1:s roll i USA alltid ganska begränsad, men okomplicerad - för att finansiera de rättsliga förfarandena för Vneshprombank (en topp-5 bank i Ryssland, som för närvarande är i likvidation) och konkursförvaltaren för dess tidigare president Larisa Markus . Vi hjälpte banken att återfå de fastighetstillgångar som köpts av Larisa Markus med stulna medel. Det är en process som initierades av Vneshprombank och förvaltaren av Larisa Markus innan A1 blev en finansiär 2019.

Fram till september 2023 var A1 inte sanktionerad i USA men sedan var vi tyvärr tvungna att stoppa vår legala verksamhet i USA eftersom vi inte kunde finansiera dem längre. Ingen amerikansk advokat skulle acceptera betalning från en finansiär som är sanktionerad i USA; ingen amerikansk bank skulle ens behandla en betalning i amerikanska dollar till en amerikansk advokat. Därför, i samma ögonblick som A1 sanktionerades i USA, slutade den att finansiera fall där.

Blev någon av de högsta cheferna för A1 sanktionerade tillsammans med företaget? Jag tror att vissa medier också spekulerade i detta.

Nej aldrig. Jag såg också påståenden om att vissa "direktörer" för A1 fick sanktioner. I många år har jag varit den enda generaldirektören för A1, och jag är inte sanktionerad. Inga styrelseledamöter i A1 har någonsin straffats i någon jurisdiktion.

Funderar du på att återvända till västerländska jurisdiktioner i framtiden?

Vi är alla beroende av svängningarna i världspolitiken. A1 känner sig dock nu ganska bekväm på utvecklingsmarknader där möjligheterna är mycket större än i väst för tillfället. Så, som ett ryskt ordspråk säger, "otur hjälper ibland lycka". Så har hänt med A1 som nu växer stadigt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend