Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

EU agerar mot rysk propaganda och kränkningar av mänskliga rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on


The Council of the European Union has imposed restrictive measures against two individuals and one online media outlet for targeting propaganda at civil society in the EU and its neighbours, by gravely distorting and manipulating facts in order to justify and support Russia’s war of aggression against Ukraine. The propaganda has repeatedly and consistently targeted European political parties, especially during election periods, as well as targeting civil society, asylum seekers, Russian ethnic minorities, gender minorities, and the functioning of democratic institutions in the EU and its member states.

The Council imposed restrictive measures on “Voice of Europe”, which has engaged in a systematic, international campaign of media manipulation and distortion of facts to destabilise Ukraine, the EU and its member states. Voice of Europe runs a website – with accounts promoting it on social media such as Facebook, YouTube, Telegram and X – actively spreading disinformation related to Ukraine and promoting pro-Kremlin false narratives about the Russian invasion of Ukraine.

Voice of Europe har också använts som ett medel för att kanalisera ekonomiska resurser för att betala propagandister. Den har byggt upp ett nätverk som påverkar företrädare för politiska partier i Europa. 

Dagens listor inkluderar även två personer som är nära förknippade med Voice of Europe: 

– Artem Marchevskyi, who played a key role in the acquisition of the “Voice of Europe” media brand. As its concealed head, he has played an instrumental role in disseminating concerted disinformation and biased narratives aimed at undermining the credibility and public image of Ukraine and its efforts to defend itself against Russia’s war of aggression. 


– Viktor Medvedchuk, who has promoted policies and actions intended to erode the credibility and legitimacy of the Government of Ukraine. Medvedchuk has close personal ties to Vladimir Putin and is associated with his regime, and through his associates, including Artem Marchevskyi, he controlled Ukrainian media outlets and used them to disseminate pro-Russian propaganda in Ukraine and beyond.

Annons

Sammantaget gäller EU:s restriktiva åtgärder för åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende nu för över 2100 XNUMX individer och enheter. De som utsetts i dag är föremål för en frysning av tillgångar och EU-medborgare och företag förbjuds att göra medel tillgängliga för dem. Individer är dessutom föremål för ett reseförbud, vilket hindrar dem från att komma in i eller transitera genom EU:s territorier.

Rådet har också inrättat ett nytt ramverk för restriktiva åtgärder mot dem som är ansvariga för allvarliga kränkningar eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna, förtryck av det civila samhället och demokratisk opposition samt för att undergräva demokratin och rättsstatsprincipen i Ryssland. Beslutet att inrätta denna nya sanktionsregim är en del av EU:s svar på det accelererande och systematiska förtrycket i Ryssland.

Den nya regimen föreslogs av den höge representanten för utrikesfrågor Josep Borrell efter oppositionspolitikern Alexei Navalnyjs alltför tidiga död i ett sibiriskt fängelse i februari. "Alexei Navalnyjs chockerande död var ytterligare ett tecken på det accelererande och systematiska förtrycket från Kremls regim. Han, liksom med andra politiska fångar och offer, gav hopp till demokrater och civilsamhället i Ryssland”, sa Josep Borrell. "Vi kommer inte att spara några ansträngningar för att hålla den ryska politiska ledningen och myndigheterna till svars, inklusive genom denna nya sanktionsregim, riktad mot dem som begränsar respekten för och kränker mänskliga rättigheter i Ryssland."

Det nya sanktionssystemet inför handelsrestriktioner för export till Ryssland av utrustning som kan användas för internt förtryck, såväl som på utrustning, teknik eller programvara som främst är avsedd för användning inom informationssäkerhet och övervakning eller avlyssning av telekommunikation. Rådet beslutade också att lista en organisation och 19 personer under den nya regimen:

-Ryska federationens federala kriminalvårdstjänst, som är den centrala myndigheten som hanterar det ryska fängelsesystemet, känt för dess omfattande och systematiska övergrepp mot och misshandel av politiska fångar i Ryssland. Som en federal byrå är FSIN ansvarig för de straffkolonier där den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalnyj hölls på politiskt motiverade anklagelser och till slut dog den 16 februari 2024.

-flera domare, åklagare och medlemmar av rättsväsendet, som spelade en nyckelroll i fängslandet och den slutliga döden av Alexei Navalnyj, såväl som domen för politiskt motiverade anklagelser mot Oleg Orlov, en av de mest respekterade och längst sittande mänskliga rättigheterna försvarare i Ryssland, en av ledarna för 2022 års Nobels fredsprisbelönta organisation Memorial Human Rights Defense Centre, och konstnären Alexandra Skochilenko.

EU är fortfarande djupt oroat över den fortsatta försämringen av de mänskliga rättigheterna i Ryssland, särskilt i samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det fördömer starkt den kraftiga utvidgningen av restriktiv lagstiftning, det systematiska och intensifierade förtrycket mot civilsamhället och människorättsförsvarare, såväl som det oförminskade tillslaget mot oberoende medier, enskilda journalister och mediearbetare, politiska oppositionsmedlemmar och andra kritiska röster som är aktiva i hela Ryssland. förbundet och utanför landet.


 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend