Anslut dig till vårt nätverk!

Serbien

Rio Tintos gung-ho-gruvutforskning vid Europeiska unionens gräns borde oroa oss alla

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter Juukan Gorge-skandalen och kriser i styrelserummet är det dags att aktieägarna skjuter tillbaka på Rio Tintos gung-ho-strategi för gruvdrift, skriver Zlatko Kokanovic.

Livet i ett EU-anslutningsland är ett tveeggat svärd. åtminstone i Serbien. Många tror att medlemskap i det europeiska blocket kommer att ge nytt hopp. På goda dagar vill vi tro att EU-medlemskap kommer att stärka rättsstatsprincipen och hålla våra valda tjänstemän till ansvar. Men sådana dagar är sällsynta i ett land då löftet om investeringar kan köpa vad som helst. Vår anslutningsstatus har skapat ett klimat för onödiga investeringsaktiviteter. Företagsorganisationer, som är angelägna om att dra nytta av medlemskap på den inre marknaden utan de lagstadgade kostnaderna, har hittat grogrund i Serbien. Ändå erbjuder deras investering lite för vanliga serber och de européer som värdesätter miljön.

En sektor där detta är uppenbart är inom gruvdrift. Här är den officiella ståndpunkten att den genererar mervärde för den serbiska ekonomin. Vår regering har undertecknat hemliga samförståndsavtal med investerare, såsom Rio Tinto, som inte bara tillåter tillgång till vårt lands nationella resurser utan en kompatibel administration som är villig att böja regleringen efter deras behov under detta anslutningsfönster. Miljöskadorna på detta kan inte överdrivas. Rio Tintos föreslagna jadaritgruva hotar inte bara en av Serbiens äldsta och viktigaste arkeologiska platser, den kommer också att äventyra flera skyddade fågelarter, dammterrapins och eldsalamander, som annars skulle skyddas av EU-direktiv. 

Annons

Jag bor i Jadardalen i västra Serbien, där jag arbetar som veterinär. Rio Tintos plan täcker tjugotvå byar och kommer att kräva köp av många hundra hektar mark till gruvan, dess giftiga avfallsdeponier, vägar, järnvägar. Men mot bakgrund av en bruten politisk opposition kan de och regeringen göra som de vill. Först nyligen drabbades Rio Tinto av en ny lag som införde kostnaderna för en ny väg och järnväg till gruvan för serbiska skattebetalare. 

Det är också tydligt att Rio Tinto över tid kommer att vilja utvidga sin verksamhet, med tanke på att anläggningen endast täcker 35% av den beräknade mängden malm. Gruvan ska placeras vid stranden av Korenita-floden, en biflod till Jadar-floden, med underjordisk gruvbrytning som ska placeras under båda flodbäddarna. I närheten finns en flotationsanläggning som använder koncentrerad svavelsyra. Floderna Jadar och Korenita är utsatta för översvämningar, vilket innebär att det finns en hög risk för att gruvavfallet hamnar i dessa två floder och flyr ut i andra stora floder - inklusive Drina, Sava och Donau. Förslaget är billigt och utbyggbart, vilket tillsammans är den värsta kombinationen med tanke på att de flesta olyckor inträffar med dåligt planerade gruvförlängningar som fortsätter att lägga till avfall och avfall.

Rio Tinto har inte gemenskapens tillstånd att bryta i Jadar och vi tänker slåss. Den här veckan arrangerade vi protester utanför Rio Tinto-kontoren i London, Washington DC och Belgrad för att sammanfalla med gruvgigantens årliga aktieägarmöte. Vi tänker också få förelägganden på Rio Tintos förslag och blockera tillstånd efter tillstånd. Vår regering har ingen kontroll över genomförandet av sina egna miljölagar; än mindre dess skyldigheter gentemot EU: s miljölagstiftning. Vi har därför bett EU att bekräfta att tillstånd kommer att behöva uppfylla gällande europeiska standarder och lagstiftning. Vi har också uppmuntrat våra grannar att bedöma en potentiell gränsöverskridande inverkan med tanke på att utlösa Esbo-konventionen om miljötillstånd. Och det här är bara början.

Annons

Denna gruva hotar inte bara vår framtid utan vår historia. Många av oss äger land av arkeologisk betydelse, med rester som går tillbaka till bronsåldern. Det är också ett område som innehåller klassificerade naturmonument, som nu ligger inom gruvan. Det ställer en fråga till Rio Tintos aktieägare, som möts i London den här veckan: hur kan den nya VD, Jacob Strausholm, sätta sitt engagemang för att skydda kulturarvet på platser, när hans anställda i Serbien utvecklar en gruva på historiskt viktig egendom som går tillbaka till 14-talet f.Kr., under internationella standarder?

Vår kamp har vuxit till en rörelse, kallad 'Mars Sa Drine!' (Gå av Drina!). Det grundades för två månader sedan och förenar tjugo serbiska icke-statliga organisationer, miljöexperter och över 60.000 XNUMX medborgare. Vårt förhoppning är att denna rörelse med tiden kommer att växa sig starkare och starkare och driva tillbaka aggressiv resursupphandling av organisationer som bryr sig lite om Europas värderingar. Vi borde kanske vara tacksamma mot Rio Tinto för att ha kopplat medborgarna och förenat vårt land mot sådan verksamhet. Men vi tänker bara på detta när vi vinner. 

Zlatko Kokanovic är veterinär och vice president för 'Ne Damo Jadar'.

Bosnien och Hercegovina

Nytt fredsutsände får ett fientligt mottagande från bosniska serbiska ledare

publicerade

on

By

Europeiska unionens höga representant för Bosnien och Hercegovina Christian Schmidt talar under överlämningsceremonin i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina 2 augusti 2021. REUTERS/Dado Ruvic

Tyska politiker Christian Schmidt (avbildad) tillträdde posten som Bosniens internationella fredsövervakare på måndagen (2 augusti) efter ett fientligt mottagande av bosniska serbiska ledare som vill att den höga representantens kontor (OHR) ska skrotas, skriver Daria Sito-sucic.

Schmidt, en före detta minister, ersatte den österrikiska diplomaten Valentin Inzko efter 12 år som den internationella högrepresentanten i Bosnien, vars kansli övervakar fredsavtalet från Dayton 1995.

Annons

"Det är en ära för mig att ta detta ansvar och tjäna folket i Bosnien-Hercegovina", sa Schmidt under den officiella övertagningsceremonin i Sarajevos huvudstad.

Men Milorad Dodik, den serbiska medlemmen i Bosniens trepartspresidentskap, sa att Schmidt inte var välkommen.

"Du valdes inte som den höga representanten. Serbiska republiken ... kommer inte att respektera någonting du gör", sa han.

Annons

OHR inrättades som en del av de USA-mäklade Dayton-fredsavtalen som avslutade Bosniens krig 1992–95 för att övervaka återuppbyggnaden av ett land som splittrats av konflikter där 100,000 XNUMX dog.

Schmidts godkännande i slutet av maj av styrelsen för Peace Implementation Council, ett organ som samlar representanter för stora världsorganisationer och regeringar, avvisades av bosniska serber och deras allierade Ryssland. Läs mer.

I slutet av juli misslyckades Ryssland och Kina också med att få FN: s säkerhetsråd att ta bort några OHR -befogenheter och stänga ner det. Läs mer.

De bosniska serberna har länge begärt avstängning av OHR.

Förra veckan avvisade parlamentet i Bosniens serbidominerade serbiska republik att göra förnekandet av folkmordet i Srebrenica till ett brott, hota upplösningen av Bosnien och anta sina egna dekret i stället. Läs mer.

Serbiska nationalister förnekar att folkmord inträffade 1995 vid den FN-skyddade enklaven Srebrenica, då cirka 8,000 XNUMX muslimska män och pojkar dödades av bosniska serbiska styrkor, trots sådana avgöranden från två internationella domstolar.

Internationella sändebud, vars befogenheter härrör från Dayton -fredsfördraget, kan införa lagar och brandtjänstemän.

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Övertygelse om folkmord mot före detta bosnisk-serbisk militärchef Mladic

publicerade

on

By

FN: s krigsbrottdomare på tisdagen (8 juni) upprätthöll en folkmordsövertygelse och livstidsdom mot före detta bosnisk-serbiska militärbefälhavaren Ratko Mladic, vilket bekräftade hans centrala roll i Europas värsta grymheter sedan andra världskriget. skriva Anthony Deutsch och Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, ledde bosniska serbiska styrkor under Bosniens krig 1992-95. Han dömdes 2017 på anklagelser om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser inklusive terrorisering av civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden Sarajevo under en 43-månaders belägring och dödandet av mer än 8,000 muslimska män och pojkar som fångats i östra staden 1995 i Srebrenica.

"Hans namn bör tilldelas listan över historiens mest fördärvade och barbariska personer", sade överdomstolens åklagare Serge Brammertz efter domen. Han uppmanade alla tjänstemän i den etniskt splittrade regionen i fd Jugoslavien att fördöma ex-generalen.

Annons

Mladic, som hade bestridit både den skyldiga domen och livstidsstraffet vid sin rättegång, bar på sig en klädskjorta och svart kostym och stod och tittade på golvet när överklagandedomen lästes upp i domstolen i Haag.

Överklagandekammaren "avfärdar Mladics överklagande i sin helhet ..., avvisar åklagarens överklagande i sin helhet ..., bekräftar domen om livstids fängelse som rättegångskammaren ålagts Mladic," sade presiderande domare Prisca Nyambe.

Resultatet täcker 25 år av rättegångar vid ad hoc International Criminal Tribunal för fd Jugoslavien, som dömde 90 personer. ICTY är en av föregångarna till Internationella brottmålsdomstolen, världens första permanenta krigsförbrytningsdomstol, som också sitter i Haag.

Annons

"Jag hoppas att med denna Mladic-dom kommer barn i (Bosniens serbiskrivna enhet) Republika Srpska och barn i Serbien som lever i lögner att läsa detta", sa Munira Subasic, vars son och man dödades av serbiska styrkor som överträffade Srebrenica, sa efter domen, med betoning på serbiskt folkmordförnekande.

Många serber betraktar fortfarande Mladic som en hjälte, inte en brottsling.

Bosnisk-serbiska ledaren Milorad Dodik efter kriget, som nu är ordförande i Bosniens treparts interetniska presidentskap, fördömde domen. "Det är tydligt för oss att det finns ett försök att skapa en myt om folkmord som aldrig inträffade", sa Dodik.

'HISTORISKT DOM'

Bosnisk-serbiska generalen Ratko Mladic styrs av en fransk Foreign Legion officer när han anländer till ett möte som den franska FN-befälhavaren General Philippe Morillon är värd på flygplatsen i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina i mars 1993. Bild tagen i mars 1993. REUTERS / Chris Helgren
Tidigare bosnisk-serbisk militärledare Ratko Mladic gester före uttalandet av hans överklagandedom vid FN: s internationella återstående mekanism för kriminella domstolar (IRMCT) i Haag, Nederländerna 8 juni 2021. Peter Dejong / Pool via REUTERS
En bosnisk muslimsk kvinna reagerar när hon väntar på den slutgiltiga domen från före detta bosnisk-serbiska militärledaren Ratko Mladic i Srebrenica-Potocari-folkmordets minnescentrum, Bosnien och Hercegovina, 8 juni 2021. REUTERS / Dado Ruvic

I Washington berömde Vita huset FN-domstolarnas arbete för att ställa förövare av krigsförbrytelser inför rätta.

"Denna historiska dom visar att de som begår fruktansvärda brott kommer att hållas ansvariga. Det förstärker också vår gemensamma beslutsamhet för att förhindra att framtida grymheter inträffar var som helst i världen", heter det i ett uttalande.

Överklagandedommarna sade att Mladic, som efter hans ICTY-åtal var en flykt i 16 år fram till sin tillfångatagelse 2011, skulle stanna kvar i Haag medan arrangemang gjordes för att han skulle överföras till en stat där han kommer att avtjäna sin straff. Det är ännu inte känt vilket land som tar honom.

Advokater för Mladic hade hävdat att den tidigare generalen inte kunde hållas ansvarig för eventuella brott begåtna av hans underordnade. De sökte frikännande eller omprövning.

Åklagarna hade bett överklagandepanelen att upprätthålla Mladics övertygelse och livstidsdom i sin helhet.

De ville också att han skulle bli skyldig till en extra avgift för folkmord på grund av en etnisk rensningskampanj - en strävan att utvisa bosniska muslimer, kroater och andra icke-serber för att hugga ut ett större Serbien - under de första åren av kriget. som inkluderade brutala förvarsläger som chockade världen.

Det överklagande överklagades också. Domen från 2017 fann att den etniska rensningskampanjen uppgick till förföljelse - ett brott mot mänskligheten - men inte folkmord.

FN: s mänskliga rättighetschef Michelle Bachelet sa på tisdagen att det slutliga Mladic-beslutet innebar att det internationella rättssystemet hade hållit honom till svars.

"Mladics brott var den avskyvärda kulminationen av hat som uppstod för politisk vinst", sade Bachelet i ett uttalande.

Den nedre ICTY-domstolen slog fast att Mladic var en del av "en kriminell konspiration" med bosniska serbiska politiska ledare. Den fann också att han var i "direktkontakt" med den dåvarande serbiska presidenten Slobodan Milosevic, som dog 2006 strax före domen i sin egen ICTY-rättegång för folkmord och brott mot mänskligheten.

Mladic bedömdes ha spelat en avgörande roll i några av de mest grymma brott som begåtts på europeisk mark sedan nazistiska förintelsen under andra världskriget.

Tribunalen fastställde att Mladic var avgörande för slakten i Srebrenica - som inträffade i ett FN-utsett ”säkert område” för civila - eftersom han kontrollerade både de inblandade militär- och polisenheterna.

Gemensamt uttalande av den höga representanten Josep Borrell och kommissionär Olivér Várhelyi om domen mot Ratko Mladic för folkmord

Den slutgiltiga domen i målet Ratko Mladić av International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) avslutar en viktig rättegång i Europas senaste historia för krigsförbrytelser, inklusive folkmord, som ägde rum i Bosnien och Hercegovina.

"När vi minns dem som förlorade sina liv, är vår djupaste sympati med sina nära och kära och de som överlevde. Denna dom kommer att bidra till läkning för alla dem som lidit.

"EU förväntar sig att alla politiska aktörer i Bosnien och Hercegovina och på västra Balkan demonstrerar fullt samarbete med internationella domstolar, respekterar deras beslut och erkänner deras oberoende och opartiskhet.

"Folkmordets förnekelse, revisionism och förhärligande av krigsförbrytare strider mot de mest grundläggande europeiska värderingarna. Dagens beslut är en möjlighet för ledare i Bosnien och Hercegovina och regionen, med tanke på fakta, att leda vägen för att hedra offren och främja en miljö som främjar till försoning för att övervinna krigets arv och bygga varaktig fred. 

"Detta är en förutsättning för stabiliteten och säkerheten i Bosnien och Hercegovina och grundläggande för dess EU-väg. Det är också en av de 14 viktigaste prioriteringarna i kommissionens yttrande om Bosnien och Hercegovinas ansökan om EU-medlemskap.

"Internationella och inhemska domstolar i Bosnien och Hercegovina och i grannländerna behöver fortsätta sitt uppdrag för att ge rättvisa för alla offer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord och deras familjemedlemmar. Det kan inte finnas någon straffrihet."

Fortsätt läsa

Serbien

EU: s utvidgning: Förnyat Europa uppmuntrar Serbien att sätta reformer på rätt spår och välkomnar Kosovos EU-åtagande

publicerade

on

Gruppen förnya Europa i Europaparlamentet beklagar bristen på framsteg inom många områden av Serbiens reformagenda och det faktum att det till och med har gått tillbaka i frågor som är grundläggande för EU-anslutning, såsom rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter, mediefrihet och fungera för demokratiska institutioner och offentlig förvaltning. Dessa resultat är en del av den framstegsrapport som antogs i dag i kammaren, som uppmuntrar de serbiska myndigheterna att visa både ord och handlingar sitt engagemang för europeiska värderingar och EU: s anslutningsprocess.

Icke desto mindre välkomnar ledamöterna att EU-medlemskapet fortsätter att vara Serbiens strategiska mål och att det är en av regeringens prioriteringar. Förnya Europa-parlamentet, Klemen Grošelj (Lista Marjana Šarca, Slovenien), skuggföredragande om Serbien, sade: "Serbiens väg till EU är vidöppen, vägen är känd, fördelar och nackdelar är kända, liksom hinder längs vägen , och nu är det upp till Serbien att hitta viljan och energin att följa denna väg snabbt, effektivt och i medborgarnas intresse. Det krävs hårt arbete för att hitta ett brett politiskt och socialt samförstånd, men varje genväg, så frestande som den kan vara, visar sig redan vara ett betydligt sämre alternativ till Serbiens europeiska integration. "

Förnya Europa-parlamentsledamoten, Ilhan Kyuchyuk, (rörelse för rättigheter och friheter, Bulgarien), skuggföredragande om Kosovo, välkomnade landets ansträngningar att genomföra reformer och upprätthålla konstruktiva grannförbindelser i hela regionen: ”Kosovo visade fortsatt och starkt engagemang för att gå vidare Europeiska vägen och snabbare reformer, liksom starkt stöd för europeisk integration bland befolkningen. Det är hög tid för alla EU-länder att erkänna Kosovo och låta sina medborgare dra nytta av viseringsliberalisering eftersom alla riktmärken har uppfyllts sedan 2018. De senaste valen visade återigen att landet förtjänar kredit för att visa hög nivå av politisk mognad och jag se fram emot den nya regeringen för att påskynda reformerna och arbeta aktivt med dialogen Pristina - Belgrad. ”

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend