Anslut dig till vårt nätverk!

Kosovo

Serbien vill normalisera banden med Kosovo

DELA MED SIG:

publicerade

on

Serbien vill ha normala förbindelser med Kosovo men kommer fortfarande inte att underteckna något avtal med det, sade president Aleksandar Vucic på söndagen (19 mars), en dag efter att han muntligen gick med på att genomföra en väststödd plan för normalisering av banden.

Serbien vill gå med i Europeiska unionen och ett villkor för medlemskap är att man normaliserar relationerna med Kosovo med etnisk albansk majoritet, som utropade självständighet 2008 men som Belgrad fortfarande betraktar som en serbisk provins.

Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti kom överens om att genomföra normaliseringssteg vid ett möte med EU-tjänstemän i en semesterort vid sjön i Nordmakedonien på lördagen, även om inget dokument undertecknades och EU sa att de ville gå längre.

"Serbien vill ha normala relationer med Kosovo. Vi vill resa, vi vill göra affärer, du kan inte leva isolerat bakom 100 meters murar", sa Vucic till reportrar på söndagen.

"Jag ville inte underteckna avtalet om genomförandebilagan i går kväll eller det EU-stödda avtalet (i Bryssel förra månaden)," sa Vucic till reportrar. "Jag vill inte underteckna några internationella juridiskt bindande dokument med Kosovo eftersom Serbien inte erkänner dess självständighet."

Sent på lördagskvällen sa Kurti att avtalet representerade "de facto erkännande".

Enligt deras muntliga överenskommelse åtog sig Kosovo att ge större autonomi till serbiska majoritetsområden, medan Serbien gick med på att inte blockera Kosovos medlemskap i internationella organisationer. EU lovade att anordna en givarkonferens för båda länderna, med utbetalning av ekonomiskt bistånd beroende av åtgärder för att förbättra banden.

Annons

EU:s utrikespolitiska chef, Josep Borrell, sa i lördags efter det 12 timmar långa mötet att den överenskommelse som nåddes inte hade nått ett "mer ambitiöst och detaljerat" EU-förslag som parterna inte kunde enas om.

Han sa att Kosovo hade saknat flexibilitet när det gäller innehållet i förslagen, medan Serbien hade vägrat att underteckna dokumentet även om Belgrad var "fullständigt redo att genomföra" det.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend