Anslut dig till vårt nätverk!

Slovakien

Slovakiens inrikespolitiska kaos hotar att underblåsa populistiska oroligheter i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Två månader av heta förhandlingar har misslyckats med att rädda Slovakiens skakiga fyrpartikoalition, som äntligen fractured den 5 september när koalitionsmedlemmen SaS tog sig ur regeringen, kostar den OLaNO-ledda alliansen dess parlamentariska majoritet. Med den skenande inflationen som gör det dagliga livet allt svårare, riskerar den slovakiska regeringens räkning att kasta landet ytterligare i kaos, med krusningar över hela Europa, skriver Colin Stevens.

SaS partiledare Richard Sulik har Pinnat skulden för koalitionens kollaps på en man, OLaNOs partiledare och nuvarande finansminister Igor Matovič. Sannerligen, Matovič—den minst betrodda politiker i Slovakien—har spänd till och med hans närmaste allierades tålamod med hans dominerande, odemokratiska inställning till att styra, medan hans vilja att uppvakta nyfascistiska parlamentsledamöters röster fick SaS att ställa ett ultimatum: antingen lämnade Matovič den 1 september, eller så gjorde de det. A sista minuten-bud att rädda koalitionen misslyckades, eftersom SaS undvek OLaNOs 10-punktslista med krav och Matovič vägrade att avgå.

Med de tre kvarvarande koalitionspartierna redan bråka över ministerier, Slovakiens första snabbvalet någonsin är ett allt mer realistiskt scenario. Annars står Bratislava inför en dyster väntan till våren 2024 till parlamentsvalet. Som en analytiker varnade, koalitionens implosion har skingra Matovičs sista hämningar, med premiärminister Eduard Heger som inte längre låtsas hålla honom i schack. Obehindrat kommer Matovič sannolikt att fördubbla sina populistiska tendenser, genom att ta bort rättsstatsprincipen och flirta med extremhögern, med djupt problematiska konsekvenser för Slovakien och Europa som helhet.

Koalition sliten i konflikt

Även den slovakiska presidenten Zuzana Čaputová, vars ställning traditionellt är politiskt neutral, har gjort det FÖRKÄTTRAD detta dystra tillstånd, som uppmanar regeringen att börja leverera för sitt folk. Den nuvarande koalitionskrisen är dock bara det senaste avsnittet av en bitter och kaotisk fejd utan något slut i sikte.

Drivs av Matovičs eldiga anti-korruptionskampanj, OLaNO kom till makten på dramatiskt sätt, utestänga Det mångåriga styrande partiet Smer i februari 2020. OLaNO föll nästan lika snabbt från nåden – efter en katastrofal hantering av Covid-19-pandemin, som inkluderade Matovič i hemlighet skaffade Rysslands Sputnik V-vaccin, OLaNOs röstningssiffror började ett fritt fall som utlöste ett desperat, missriktat försök att till varje pris hålla fast vid makten.

Med knappa politiska framgångar att peka på, fördubblade OLaNO istället korståget mot korruption som var en av de enda gemensamma punkter mellan koalitionspartier. Denna politiserade kampanj har i allt större utsträckning riktat sig till siffror från oppositionspartier som stiger i opinionsmätningarna, nämligen Smer och dess utlöpare, HLAS, med hjälp av mycket stötande taktik att samla in kränkande vittnesmål mot koalitionens fiender.

Annons

Slovakiska åklagare har förlitat sig på att lägga anklagelser mot oppositionella på lägre nivå för att pressa dem att vittna mot sina överordnade, inklusive några tidigare premiärministrar. Specialåklagare Daniel Lipšic, vars bristande erfarenhet som åklagare och långvariga band till Matovič och OLaNO insamlat röda flaggor för rättsliga vakthundar över huruvida han skulle äventyra rättsväsendets oberoende, har övervakat att tvivelaktiga bevis från otillförlitliga vittnen i industriell skala, med några tvingade vittnen vittnar i mer än 80 olika fall. Denna cyniska beväpning av det slovakiska rättsväsendet har dock till stor del slagit tillbaka, vilket har kostat OLaNO mycket av dess redan minskande allmänhetens förtroende och drivit en allt större kil mellan koalitionspartier.

Intern oro undergräver Bratislavas presidentskap i Visegradgruppen

Föga överraskande har slovakiska medborgare tappat tålamodet med sin förkrossade regering, vars inbördes strid har gjort den till synes oförmögen att lösa akuta frågor som snabbt stigande inflation. Allmänhetens ilska ökar när den utdragna koalitionskrisen liknar, som president Čaputová har uttryckt det, "ett tv-program som aldrig tar slut som ingen längre vill se".

Denna inhemska oro kommer i ett särskilt dåligt ögonblick för den slovakiska regeringen, som i juli antog ettårigt ordförandeskapet för Visegradgruppen (V4), det regionala blocket inklusive Polen, Ungern och Tjeckien.

Enheten bland V4-länderna har nyligen äventyrats av olika åsikter om kriget i Ukraina, där Ungern isolerade sig inom blocket på grund av Orbáns fortsatta närhet till Putin och vägran att skicka vapen till Kiev. Medan Slovakien har stärkt sitt internationella rykte genom sitt eget ihärdiga stöd till Ukraina, avser man paradoxalt nog att använda sitt ordförandeskap för att försvaga V4:ans inflytande på EU:s utrikespolitik, och istället fokusera på att leverera projekt inom områden som energisäkerhet som mer direkt gynnar medborgarna.

Med Slovakiens egen försvagade administration oförmögen att leverera grundläggande stödpaket till sina medborgare, är det dock osannolikt att Bratislava kommer att lyckas leda framgångsrikt V4-samarbete, om denna eller några andra prioriteringar.

En kris av europeiska proportioner

Bortom Visegradgruppen innebär Slovakiens regeringskris problem för EU, där integreringen av extremhögern redan är en oroande trend. Misslyckade demokratiska regeringar har en historia av bränsletillförsel högerextrema populistiska rörelser som livnär sig på allmänhetens missnöje, och Slovakien kommer sannolikt inte att vara ett undantag.

Med SaS utträde har Slovakiens koalitionsregering inte bara förlorat sin majoritet utan sin huvudsakliga liberala kraft. Inför obestämd förlamning kommer Matovič sannolikt att upprepa sitt trick att vända sig till längst till höger parter att tvinga igenom lagstiftning. Detta samarbete kan i sin tur leda till ytterligare avgångar från koalitionens parlamentsledamöter, vilket kan sätta den redan instabila minoritetsregeringen i riskzonen för fullständig kollaps.

Med tanke på de logistiska och juridiska svårigheterna med att organisera tidiga val är det möjligt att Slovakien kan bli utsatt för 18 månader av politisk turbulens. Om koalitionen fortsätter att kämpa för att klara av sina ekonomiska och sociala stödåtgärder när levnadskostnadskrisen förvärras, kan allmänhetens ilska utlösa en förändring mot högerpopulism som kan blöda in i regionen och undergräva EU:s enhet mot rysk aggression. Och med välbehövliga EU:s återvinningsmedel kopplat till till synes oförstående demokratiska reformer, kan en populistisk regering potentiellt skylla Bryssel för sina medborgares ekonomiska elände, vilket driver landet närmare Kreml.

Slovakiens regeringskris borde varna resten av Europa för farorna med politiskt oförenliga koalitioner som hålls samman av en makthunger. Den sviktande koalitionens förlamning förvärrar inte bara slovakiska medborgares prekära situation, utan riskerar att styra Slovakien och regionen mot den extrema högern, vilket äventyrar europeisk rättsstat och demokratiska normer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend