Anslut dig till vårt nätverk!

Slovakien

Slovakiens långkokande frågor håller på att nå en kokpunkt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

"Ingen kommer efter oss. Vi kommer att regera här för alltid”, den slovakiske finansministern Igor Matovič deklarerade självsäkert förra månaden, efter att en journalist tog upp utsikterna till vad som kan följa den nuvarande koalitionsregeringen ledd av partiet OLaNO som Matovič grundade. Den hybris som den kontroversiella politikern uppvisade – en nyligen genomförd undersökning fann det 88% av slovakerna misstror Matovič – verkar allt mer dumdristiga, skriver Louis Auge.

Som oppositionspartier slå sig samman för att fälla hans regering och rättsliga utveckling, särskilt det ogiltigförklarade åtalet mot den tidigare vänsterpremiärministern Robert Fico, kastade ett nytt ljus över försämringen av rättsstatsprincipen under de 34 månaderna sedan OLaNO kom till makten, det är uppenbart att det som är ruttet i Bratislava kan inte längre ignoreras.

En impopulär regering kan äntligen vara vid slutet av sitt tjuv

Den OLaNO-ledda koalitionen har legat på skakig mark i månader, särskilt efter en engångskoalitionspartner SaS drog ut regeringen i september. Matovič har haltat vidare med en minoritetsadministration med godkännandebetyg på botten, delvis av lutar sig emot röster från högerextrema parlamentsledamöter, men hans situation har nu blivit särskilt prekär. Den 29 november, den partipolitiska slovakiska presidenten Zuzana Caputova helt och hållet kritiserats regeringen under ett tal till riksdagen och varnade för att dess metoder skulle kunna utgöra en risk för demokratin. "Om [denna administration] inte kan vända på det sätt som den styr", hävdade Caputova, "kommer det att vara bättre att låta folk välja dess företrädare på nytt".

Slovakier kan ha en sådan chans snart – bara två dagar efter Caputovas tal lade SaS in en motion om att hålla ett misstroendevotum mot regeringen som det en gång var en del av. "Den här regeringen har förlorat sin existensgrund", SaS partiledare Richard Sulik argued. "Denna regering skadar hela Slovakien." Förtroendeomröstningen, som förväntas hållas senare denna månad, kan komma att spela med tunna marginaler – den styrande koalitionen kan bara räkna med stöd från 70 parlamentsledamöter och kommer att behöva stöd från 74 för att behålla makten. Om regeringen faller är det osannolikt med tanke på det nuvarande slovakiska parlamentets bräckliga karaktär att ytterligare en stabil koalition kommer att bildas, vilket lämnar två möjligheter – en tillfällig regering eller tidiga val.

Flera högprofilerade slovakiska politiker har redan gjort det komma ut till förmån för det senare alternativet. "Inget vaktmästarkabinett, ingen ny majoritet i parlamentet - bara människor kan bestämma vem de ska ge mandat att leda Slovakien ur krisen i dessa svåra tider", hävdade tidigare premiärministern Peter Pellegrini. Pellegrini, som leder partiet Hlas-SD, kommer att vinna stort från snabbvalet – Hlas är konsekvent det populäraste partiet i opinionsmätningarna, och det har Pellegrini själv mer offentligt stöd än någon annan potentiell premiärminister.

Desperata rörelser har tagit bort rättssäkerheten

Annons

Det har koalitionspartierna under tiden varit frenetiskt försöker för att undvika förtida val i mer än ett år, medveten om att de skulle bli avbrutna av oppositionen, särskilt Hlas och det tidigare regeringspartiet SMER. OLaNO och dess partners har visat sig villiga att gå extremt långt i ett försök att hålla fast vid makten, inklusive att undergräva anti-korruption plattform de valdes in genom att systematiskt förfölja individer – samla på "skalper", som Matovič grovt Ställ det— kopplade till sina politiska fiender.

Ännu mer oroande än den samlade kampanjen mot oppositionen är metoderna som används för att bygga upp anklagelser mot personer på hög nivå. Slovakiska åklagare har satt upp vad som har varit dubbade en "vittnesfabrik" där personer på lägre nivå med anknytning till oppositionen anklagas för korruption i ett försök att pressa dem att vittna mot sina överordnade. I många fall tas de blivande vittnena i förvar, där betydande psykisk press uppenbarligen utövas för att övertyga dem att informera om andra — en före detta polis har t.o.m. påstådda att fångar utsattes för tortyr och utpressning.

Dessa kontroversiella metoder har utan tvekan cementerat den allmänna opinionen om att de styrande partierna är olämpliga att regera, har väckt oro i EU och har lämnat Slovakien med en alarmerande rättsstat kris på toppen av sin koalitionskris. Vad mer är, även om dessa utomordentligt hårdhänta taktik har gett upp massor av flippade vittnen som är villiga att informera om alla och alla för att rädda sitt eget skinn, är dessa individer av tvivelaktig karaktär – ett av stjärnvittnena, entreprenören Michal Suchoba, har erkände till en mängd olika korrupta handlingar och ekonomiska brott – och bevisen de har tillhandahållit har varit lika tveksamma.

Medan SaS:s misstroendeförklaring förståeligt nog har dominerat de senaste rubrikerna på grund av det existentiella hot det utgör mot Bratislavas belägrade koalition, skedde en annan betydande utveckling förra veckan: Slovakiens riksåklagare skrotas de brottsanklagelser som hade väckts mot den tidigare premiärministern och SMER-partiledaren Robert Fico och den tidigare inrikesministern Robert Kalinak, hitta anklagelserna "otydligt och orättfärdigt på alla punkter" och hävdar att polisen inte har lagt fram tillräckliga bevis.

Släppte anklagelserna mot Fico i början av slutet?

Fico var tänkt att vara en av de största "skalparna" i Matovičs samling. Medan SMER-chefen verkligen är en splittrad figur - kom OLaNO till en början till makten rida på en våg av allmän ilska över transplantatet som var förankrat i det slovakiska samhället under Ficos administration, och Fico har blivit mer nationalistisk och populistisk medan han saknar makten – han förblir en mäktig kraft i slovakisk politik och undersökningar har honom som det näst populäraste valet för nästa premiärminister. Att åsidosätta Fico skulle naturligtvis vara en välsignelse i valet för OLaNO, som för närvarande tynar bort i 6th plats i opinionsmätningarna — men att gå efter SMER-partiledaren utan ett tillräckligt starkt argument visar sig vara ett stort strategiskt misstag.

Första slaget kom i maj, när det slovakiska parlamentet röstade ner ett förslag om att häva Ficos parlamentariska immunitet för att tillåta honom att häktas, med till och med parlamentsledamöter som var starkt motståndare till Fico om hur robusta fallet är mot honom. Då kallade SaS-ledaren Sulik omröstningen för "det största nederlaget" i Matovičs politiska karriär, och det påskyndade koalitionskrisen som Slovakien nu befinner sig i. Åklagarens beslut att lägga ner utredningen av Fico har riktat ett förnyat strålkastarljus på de bristfälliga korruptionsfallen som regeringen har satsat på både sin trovärdighet och sina valchanser, och – som kommer samtidigt med misstroendeförklaringen – kan försegla den koalitionens öde.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend