Anslut dig till vårt nätverk!

Sydafrika

Tiden håller på att rinna ut för att det nuvarande dödläget för citrusfrukter mellan EU och Sydafrika ska lösas  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som den näst största exportören av citrus i världen har sydafrikanska odlare blivit kända för att leverera frukt av högsta kvalitet till marknader över hela världen. Detta har inkluderat Europeiska unionen (EU), med drygt 772 000 ton citrus i världsklass som fraktades till regionen bara förra året, skriver Justin Chadwick.  

För att säkerställa att citrus som exporteras till de europeiska marknaderna är av högsta kvalitet, har lokala odlare investerat massivt i forskning, utveckling, fytosanitära och andra kvalitetssäkringsprogram, totalt 150 miljoner RUB per år. Odlare har också investerat miljarder Rand i etableringen av toppmoderna packhus och kylförvaringsanläggningar för att bearbeta, förpacka och exportera citrus och hålla den i toppskick när den tar sig fram till konsumenter på nyckelmarknader. 

Som ett resultat har den sydafrikanska citrusindustrin en bevisad meritlista när det gäller att skydda europeisk produktion från hot om skadedjur eller sjukdomar, inklusive False Coddling Moth. Vårt rigorösa riskhanteringssystem säkerställer att 99.9 % av de apelsiner som kommer in i EU är skadedjursfria med endast 2 False Coddling Moth (FCM) avlyssningar som upptäckts i knappt 400,000 XNUMX ton som exporterades till EU förra året. 

Det kom därför som en stor överraskning när, i mitten av exportsäsongen 2022, EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder (SCOPAFF) antog nya FCM-förordningar, som kommer att kräva omfattande förändringar av den nuvarande tillämpliga fytosanitära (skadedjursbekämpning) ) krav, där alla apelsiner som skickas till EU nu måste förkylas till under 2 grader Celsius och sedan behållas i 20 dagar. 

De vetenskapliga skälen till varför dessa omotiverade och diskriminerande regler antogs trots effektiviteten av Sydafrikas riskhanteringssystem är fortfarande oklara. Det som dock är uppenbart är den negativa inverkan denna nya lagstiftning kommer att ha på både sydafrikanska odlare såväl som europeiska handlare och konsumenter. 

För närvarande är den sydafrikanska citrusindustrin en viktig ekonomisk bidragsgivare till den nationella ekonomin, och tar in 40 miljarder R130 miljarder i exportintäkter årligen och upprätthåller 000 XNUMX jobb. De flesta av dessa sysselsättningsmöjligheter finns på landsbygden där arbetslösheten är hög och fattigdomen utbredd. Det finns också ett antal svarta utvecklingsodlare som levererar citrus till europeiska marknader. 

De nya reglerna utgör dock ett stort hot mot hållbarheten och lönsamheten för tusentals odlare och försörjningen de stödjer. Det beräknas att enbart i år kommer ytterligare kostnader och inkomstbortfall för odlarna att uppgå till R500 miljoner (drygt 25 miljoner pund), vilket är utöver de förluster på R200 miljoner (drygt 10 miljoner pund) som odlare redan ådragit sig när detta ny lagstiftning antogs under mitten av säsongen 2022. Dessutom kommer en investering i kyllagringsteknik och kapacitet på nästan R1.4 miljarder (drygt 70 miljoner pund) att krävas för att möjliggöra full efterlevnad. 

Annons

Efter en extremt utmanande senaste tre åren på grund av Covid-19-pandemin, skyhöga kostnader för jordbruksinsatser, en höjning av fraktpriserna och pågående strömavbrott i Sydafrika, kommer exportsäsongen 2023 att bli en vattendelare för många odlare. EU:s nya FCM-förordningar kan mycket väl bli den sista spiken i kistan för hundratals av dem och de tusentals arbetare de stödjer. 

Samtidigt utgör denna nya lagstiftning också ett hot mot utbudet av apelsiner av högsta kvalitet till europeiska marknader, i synnerhet ekologiska och kemikaliefria (obehandlade) apelsinsorter som inte är lämpliga för långvarig kylbehandling på under 2 grader Celsius. Dessa inkluderar flera populära sorter som blodapelsiner, Turkiet, Salustiana, Benny och Midknights. Ändå har dessa miljövänliga och hållbara apelsintyper aldrig registrerat en FCM-avlyssning. 

Förra året, när bestämmelserna antogs, tilläts odlare tillämpa ett interimistiskt kylsystem på under 5 grader Celsius i 20 dagar. Vid dessa temperaturnivåer sågs det redan stora skador på ekologiska apelsiner som kom in i EU, med upp till 80 % av frukten i många behållare som visade stress och kunde därför inte säljas i stormarknader. Som ett resultat blev tusentals ton citrus matavfall och dumpade. 

Om 2 graders förkylning tillämpas kommer det att bli kommersiellt olämpligt och ohållbart att exportera ekologiska apelsiner till regionen. Det uppskattas att enbart på den nederländska marknaden kommer detta att leda till förluster på 14,462,500 XNUMX XNUMX euro för sydafrikanska odlare som exporterar ekologiska apelsiner till landet, samt ytterligare förluster för nederländska importörer.

Sammantaget uppskattas det att cirka 20 % av de apelsiner som produceras för Europa inte kommer att skickas i år till följd av de nya reglerna. Det betyder att cirka 80 000 ton apelsiner inte kommer att nå de europeiska stormarknadshyllorna, vilket potentiellt kan resultera i en lucka i utbudet av apelsiner från juli till oktober i år. 

Vi anser att de nya reglerna inte är något annat än ett politiskt drag från de spanska citrusproducenterna för att hindra sydafrikansk citrus från att exporteras till regionen. Detta trots att sydafrikanska odlare bara levererar 7 % av denna marknad, under lågsäsong för alla europeiska producenter. Den högsta produktionsperioden för spanska citrusproducenter som levererar 45 % av den totala EU-marknaden är från januari till maj, medan Sydafrikas odlare bara ser sin frukt säljs från juli till oktober.

Det skulle därför vara mycket mer meningsfullt för producenter på södra och norra halvklotet att samarbeta för att se till att europeiska konsumenter får tillgång till citrus av högsta kvalitet året runt. Detta skulle inte bara gynna EU:s och sydafrikanska odlare och försörjningen de stödjer, det skulle också bidra till livsmedelssäkerhet och långsiktig hållbarhet för den globala citrusindustrin.

Vi kan inte tillåta att politiken hotar året-runt-tillförseln av apelsiner till EU och undergräver internationella krav på fytosanitära handelsregler. Det är därför den sydafrikanska regeringen har lämnat in en tvist till Världshandelsorganisationen (WTO) och fortsätter att ta upp de omotiverade reglerna under möten mellan höga sydafrikanska och EU-tjänstemän och politiker. 

Med så mycket på spel uppmanar vi andra EU-länder att också ta ett beredskap och uppmana till att reglerna hänvisas tillbaka till SCOPAFF för ordentlig överläggning och övervägande innan exporten av apelsiner till regionen startar i maj så att vi skyddar de 140 000 försörjningsmöjligheter som är beroende av den lokala citrusindustrins överlevnad och säkerställer kontinuiteten i importen av apelsiner från Sydafrika och tillgänglighet året runt för EU:s konsumenter. 

Justin Chadwick är VD för Citrus Growers' Association of Southern Africa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend