Anslut dig till vårt nätverk!

södra Sudan

EU: s höga representant uttrycker oro över mänskliga rättigheter och tillgång till hjälp i Tigray, Etiopien

publicerade

on

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto besöker Etiopien och Sudan

Efter det senaste rådet för europeiska utrikesministrar (22 februari) sa EU: s höga representant Josep Borrell att striderna måste stoppas, humanitär tillgång bör ges, utredningar av kränkningar av de mänskliga rättigheterna måste äga rum och internationell humanitär lag respekteras.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto besökte Etiopien och Sudan som sändebud för EU: s höga representant. Han rapporterade att 80% av Tigray-folket (mer än 6 miljoner) var oåtkomliga och Haavisto sa att situationen var "mycket oroande" vid sina besök i flyktinglägren. 

Under de senaste fyra månaderna har konflikten i Tigray-regionen i Etiopien, som delar en gräns med Eritrea och Sudan, upplevt växande protester och rapporter om sammanstötningar och krigsförbrytelser. 

Annons

Flera delar av centrala, nordvästra, östra och södra Tigray är fortfarande oåtkomliga av humanitärt bistånd, och människor som flydde till dessa områden har inte fått mat eller annan vital hjälp sedan konfliktens början i början av november. Tillgången till landsbygdsområden är fortfarande hindrad och osäkerheten i södra och sydöstra Tigray begränsar tillgången till områden som tidigare var tillgängliga. 

OCHR FN: s mänskliga rättighetsorganisation säger att de hör extremt oroande rapporter om grymheter mot civila under de senaste veckorna. Minst 108 fall av våldtäkt har rapporterats till hälsovårdsanläggningar, enligt etiopiska mänskliga rättighetskommissionen. Eftersom våldtäkter vanligtvis är underrapporterade på grund av stigma och rädsla för vedergällning, kommer det faktiska antalet fall sannolikt att vara betydligt högre. 

På samma sätt publicerade den etiopiska ministern för kvinnor, barn och ungdom Filsan Abudhalli Ahmed en serie tweets och sa att våldtäkt slutgiltigt har ägt rum. De senaste fynden lägger vikt vid oroande händelser som har noterats av FN: s särskilda representant för generalsekreteraren om sexuellt våld i konflikten Pramila Patten, inklusive rapporter om individer som tvingats våldta medlemmar i sin egen familj. 

Annons

Även om mer än 71% av den finansiering som begärts tidigt i konflikten har mottagits, förblir vissa kritiska sektorer inklusive hälsa, skydd, utbildning och skydd underfinansierade. 

EU

#SouthSudan - 48.5 miljoner euro i ytterligare #EUHumanitarianAid

publicerade

on

Trots en ny fredsöverenskommelse är humanitära behov fortfarande höga i södra Sudan med nästan två miljoner människor internt fördrivna och nästan sju miljoner som behöver nödhjälp.

För att hjälpa de mest utsatta i landet har Europeiska kommissionen tillkännagett 48.5 miljoner euro i humanitärt bistånd utöver förra veckans 1 miljon euro för att öka Ebola förebyggande i landet.

Kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides sa: ”EU fortsätter att stå för människor i nöd i Sydsudan. På världens flyktingdag (20 juni) får vi inte glömma de 4 miljoner sydsudaneser som förblir rotade, antingen inom sitt land eller som flyktingar i regionen. Vår nya finansiering hjälper partner att rädda liv på marken. Det är därför viktigt att humanitära arbetstagare har full och säker tillgång till sitt livräddande jobb. Medan humanitärt stöd är en angelägen fråga, är det i slutändan bara ett solidt åtagande att återställa fred och stabilitet som kan ge en långvarig lösning. "

De EU-finansierade humanitära projekten kommer särskilt att ta itu med skyddet för de mest sårbara, tillhandahållande av livsmedels- och näringshjälp till familjer i nöd, tillhandahållande av grundläggande hälso- och sjukvård i svåråtkomliga områden och inrättande och drift av påskyndade utbildningsprogram för barn som förlorat i åratal av skolgång i konfliktdrabbade områden. Hela pressmeddelande finns tillgänglig online.

Fortsätt läsa

EU

Humanitärt bistånd: EU frigör € 68 miljoner för #Sudan och #SouthSudan

publicerade

on

Kommissionen har tillkännagivit 68 miljoner euro i humanitärt bistånd till utsatta samhällen i Sudan och Sydsudan.

Finansieringen kommer eftersom miljoner människor i båda länderna är i behov av hjälp, eftersom konflikten i södra Sudan utlöser ett tillströmning av flyktingar till det grannliga Sudan.

"EU förstärker sitt stöd eftersom många människor i Sudan och Sydsudan möter massiva humanitära behov. Vårt bistånd kommer att tillhandahålla viktiga förnödenheter som mat och sjukvård och låta våra partner fortsätta sitt livräddande arbete på marken. Framför allt är det avgörande för att humanitära arbetare kan leverera hjälp på ett säkert sätt så att de kan hjälpa de som är mest i nöd. Hjälparbetare är inte ett mål, säger Christos Stylianides, kommissionär för humanitär hjälp och krishantering.

I södra Sudan kommer € 45m främst att inrikta sig på internflyktingar och värdsamhällen genom att tillhandahålla nödhjälp, hälsa, näring, skydd, vatten och sanitet samt skydd mot könsbaserat våld. Finansiering kommer också att stödja åtgärder för att skydda hjälparbetare.

I Sudan kommer € 23m att säkerställa skydd för fördrivna samhällen, behandling av undernäring i de mest drabbade områdena, samt livsmedelsbistånd och förbättrad tillgång till grundläggande tjänster som hälsa, skydd, vatten och sanitet.

Hittills har kommissionen mobiliserat mer än € 412 miljoner euro för humanitärt bistånd till Sydsudan sedan striderna utbröt i december 2013. Sedan 2011 har EU tillhandahållit nästan 450 miljoner euro i humanitärt bistånd i Sudan för dem som drabbats av konflikter, naturkatastrofer, livsmedelsosäkerhet och undernäring i landet.

Bakgrund

Fem års konflikt i södra Sudan har lämnat 70% av befolkningen i behov av hjälp och utsatt för fruktansvärda våldsnivåer. Konflikten kännetecknas av omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila, särskilt kvinnor och barn, inklusive våldtäkt och sexuellt våld, rekrytering av barnsoldater, förstörelse av sjukhus, skolor och livsmedelslager. Bland 7 miljoner människor som beräknas vara allvarligt mat osäkra kan redan flera tusentals människor möta svältförhållanden, enligt en rapport som utfärdats av nätverket för hungersnöd för tidig varning. Åtminstone 101 hjälparbetare har dödats sedan konflikten inleddes i december 2013, och våldsamma attacker mot humanitära arbetare ökar. Trots ökande hinder för leverans av humanitärt bistånd är EU bland de största givarna av humanitärt bistånd i södra Sudan.

Sudan har miljoner internflyktingar och landet är nu värd för mer än 1 miljoner flyktingar. De flesta av dem är Sydsudaneser som har flytt från konflikter och hungersnöd. Detta är inte den enda humanitära krisen som drabbar Sudan. Tyvärr flyttar miljoner fortfarande i landet efter flera år. Undernäringsgraden i Sudan är också bland de högsta i Afrika. 1 hos 6 barn lider av akut undernäring, och 1 i 20 från sin allvarligaste form som sannolikt orsakar dödsfall. Detta år präglas av en ytterligare försämring på grund av den socioekonomiska krisen, lokal torkan och nya konfliktrelaterade förflyttningar. Mer än 7 miljoner människor behöver humanitärt bistånd.

Medan Sudan har underlättat reseförfarandena för humanitära organisationer finns det fortfarande viktiga hinder för en snabb tillhandahållande av humanitärt bistånd på grund av tunga administrativa förfaranden och otillbörliga störningar. Nödhjälp kan då försenas eller otillräckligt. Utöver att hantera de mest pressande humanitära behoven i landet har EU stärkt samordningen med utvecklingsprogram i Sudan för att bättre hantera utdragna kriser kopplade till tvångsförskjutning och undernäring.

Mer

Faktablad - Sudan

Faktablad - Sydsudan

Fortsätt läsa

EU

#Sudan: 2018 kritiskt år för att säkra fred

publicerade

on

On 16 April 2018antog rådet slutsatser om Sydsudan. Slutsatserna konstaterar att 2018 är ett kritiskt år för att säkra fred i Sydsudan, eftersom övergångsregeringen för nationell enhetsperiod som anges i avtalet om lösning av konflikten i Sydsudan (ARCSS) upphör. Medan ARCSS förblir grunden för processen, måste diskussionerna återspegla verkligheten på marken.

Rådet bekräftar på nytt EU: s djupa oro över den fortsatta striden och allvarliga kränkningar och kränkningar av de mänskliga rättigheterna som har orsakat fruktansvärda nivåer av mänskligt lidande och lämnat landet i ruiner. I slutsatserna uppmanar EU alla parter i förhandlingarna för att sätta landets framtid och dess medborgares behov först. Det uppmanar också alla parter i konflikten i Sydsudan att omedelbart upphöra med striderna och i god tro delta i fredsprocessen.

Rådet drar slutsatsen att EU är berett att tillämpa alla lämpliga åtgärder för dem som hindrar den politiska processen.

Läs hela texten i slutsatserna

EU: s delegation till södra Sudan

Besök hemsidan

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend