Anslut dig till vårt nätverk!

Människohandel

Ställa människohandlare inför rätta i Sudan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I början av januari, ökända människohandlare Kidane Zekarias Habtemariam greps i Sudan – skriver Carlos Uriarte Sánchez .

 För två år sedan dömdes Kidane in absentia till livstids fängelse i Etiopien för människohandel och utpressning. Interpol och polisen i Förenade Arabemiraten, Sudan, Etiopien och Nederländerna har kunnat undkomma myndigheterna de senaste två åren och samarbetade bakom kulisserna för att spåra honom till Sudan där han greps och utlämnades till Förenade Arabemiraten för att åtalas för penningtvätt. .

Sudans deltagande i det internationella brottsbekämpande initiativet som ledde till frihetsberövandet av Kidane understryker Sudans engagemang för att stoppa människohandel på dess mark. Sedan 2017 har Sudan stigit från ett lågt nivå 3 – det sämsta betyget för människohandel – till ett högt nivå 2, som rapporterats av US State Department. USA och Sudans andra allierade och partners måste fortsätta att arbeta med Sudan – vilket är avgörande för globala ansträngningar mot människohandel med tanke på dess position som det primära transitlandet till Europa från Afrikas horn – för att förbättra dess förmåga att mildra denna praxis inom dess gränser.

Medan människohandeln minskade globalt under pandemin FN:s Global Report on Trafficking in Persons 2022 identifierade konflikter och instabilitet som drivkrafter för en ökning av människohandeln i Europa, Mellanöstern och Afrika söder om Sahara. Och människohandlare som Kidane verkar i en miljö som bara har förvärrats av Rysslands invasion av Ukraina. Fyra miljoner människor flydde Ukraina under de första fem veckorna av Rysslands invasion, med kvinnor och barn som utgjorde 90 procent av flyktingarna. År 2021 fanns det 21,347 11,450 identifierade offer för människohandel i Europa. I Afrika identifierades XNUMX XNUMX offer med den pågående konflikten i Etiopiens Tigray-region som en huvuddrivkraft för tillflyktsorter i hela regionen. Konflikten står för mer än 60,000 XNUMX etiopier i Sudan, hälften av dem barn, och det finns mer än tre miljoner internflyktingar och 1.1 miljoner flyktingar i Sudan som huvudsakligen kommer från Etiopien, Eritrea och Somalia. Dessa utsatta befolkningsgrupper är offer för människohandlare som försöker utnyttja dem för personlig vinning.

Sedan 2014, när parlamentet antog Lagen om bekämpning av människohandel, har sudanesiska tjänstemän i allt större utsträckning försökt mildra bruket av människohandel. Detta är välkomna nyheter med tanke på Sudans historiska position som en genomfartsled för människohandelsoffer från Östafrika till Europa. Under 2017 har Nationella kommittén för att bekämpa människohandel upprättade sin första handlingsplan. Samma år, Sudans nuvarande vicepresident, General Mohamed Hamdan Dagalo, började utöka Sudans ansträngningar mot människohandel i området mellan Sudan, Egypten och Tchad och åtog sig att "gripa gäng inblandade i människohandel efter jakt och hårda strider" för att stoppa människohandel till Europa. År 2020, Gedarefs statliga polis befriade 66 etiopier och sudaneser från offer för människohandel vid den sudanesisk-etiopiska gränsen. Under 2021 samarbetade sudanesiska tjänstemän med EU-tjänstemän för att säkerställa att dess nationella handlingsplan för bekämpning av människohandel 2021–2023 uppfylldes EU-standarder för "Förebyggande, skydd, lagföring och samordning och partnerskap." Förra året berömde FN:s högkommissarie för flyktingar (UNHCR) och Internationella organisationen för migration (IOM) Sudans regering för lanseringen av handlingsplanen. Vidare, den US State Department erkände att tjänstemän från den sudanesiska väpnade styrkan (SAF) utbildade sin militär "i barnskyddsfrågor, inklusive barnsoldater".

Men det amerikanska utrikesdepartementets Rapport om människohandel 2022 för Sudan uppger att personalomsättningen efter det militära maktövertagandet i Sudan i oktober 2021 undergrävde myndigheternas förmåga att engagera sig i konsekventa insatser mot människohandel, men erkände att myndigheterna gjorde "ökande ansträngningar" jämfört med rapporteringsperioden 2020–2021. Sudanesiska myndigheter ställde fler människohandlare inför rätta och skapade program för att mildra bruket av rekrytering av barnsoldater. Sudan uppfyller dock fortfarande inte minimikraven för att eliminera människohandel.

USA och Europa måste ta tillfället i akt att öka sitt positiva arbete med Sudans ledarskap för att höja dess förmåga att ta itu med människohandel och relaterade brott. En del av detta är att skilja mellan människohandlare som smugglar migranter och de som deltar i arbetskraft eller sexhandel. Att skilja mellan dessa kategorier kommer att hjälpa de sudanesiska myndigheterna att på ett adekvat sätt spåra uppgifter om de olika typerna av människohandel som förekommer i Sudan samt de som deltar i denna praxis. Detta kommer att stödja brottsbekämpande myndigheter som är lämpligt utbildade för att gripa människohandlare och åklagare som kan använda lagen för att få dessa människohandlare till rättvisa. Att skapa en miljö i Sudan som hämmar människohandel skulle dramatiskt minska den illegala migrationen till Europa och rädda tusentals offer från de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter i samband med människohandel och modernt slaveri.  

Annons

Carlos Uriarte Sánchez

Carlos Uriarte Sánchez är professor i juridik vid Rey Juan Carlos University och generalsekreterare för Paneuropa Spain, en icke-statlig organisation som grundades 1922 för att främja europeisk integration.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend