Anslut dig till vårt nätverk!

södra Sudan

Underlåtenhet att evakuera brittiska medborgare i Sudan borde inte komma som någon överraskning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Underlåtenheten att evakuera brittiska medborgare i Sudan av den brittiska regeringen och utrikeskontoret borde inte komma som någon överraskning för brittiska invånare som bor utomlands, skriver Sara Page, vice ordförande för europeiska britter.

Det kan dock komma som lite av en chock för passinnehavare i Storbritannien.

Av någon mycket konstig anledning anser varken den brittiska regeringen eller deras utrikeskontor det som sin plikt att gå till hjälp av brittiska pass med medborgare utomlands, så brittiska resenärer akta sig när du bokar din nästa utländska semester.

Men de "grymma tvåorna" tror att de har en plikt att ta hand om sin personal som arbetar utomlands och gör därför allt för att garantera deras säkerhet. Men var de drar gränsen och på vilken grund de drar gränsen mellan de två grupperna av pass som innehar brittiska medborgare är en anathema för mig.

Mitt första möte med denna märkliga regel var under mina första sex månader som jag bodde i Frankrike och den anglikanska kyrkan som jag tillhör kontaktades av en lokal Mairie som hade djup oro över den mentala hälsan och isoleringen av ett äldre brittiskt och brittiskt pass som innehade pass. bror och syster.

Detta par hade bott i Frankrike under udda perioder under några år och var välkända för sitt samhälle. De hade bestämt sig för att dra sig tillbaka till Frankrike men hade tyvärr börjat utveckla en form av demens. Slutresultatet av denna situation hade lämnat oro för deras välfärd och förmåga att ta hand om sig själva.

Mairie hade infört en veckovis leverans av mat, meddelande till parets läkare om deras situation och frekventa besök från Mairies personal med ansvar för social välfärd, plus naturligtvis täta besök från mig själv och en kollega.

Annons

Vi visste lite om detta par och började söka efter släktingar i Storbritannien. Det upptäcktes att inga sådana släktingar fanns och dessutom kunde vi inte hitta deras pass. Den brittiska ambassaden i Paris kontaktades för råd och hjälp. Vi informerades om att de inte var ansvariga för att hjälpa brittiska medborgare som hade psykiska problem och att vi skulle behöva ansöka om nya pass genom de vanliga kanalerna, slut på hjälp och råd.

Lyckligtvis för alla inblandade steg kommunens Mairie in och larmade den franska välfärdsavdelningen som kom till deras hjälp. Under en period av flera svåra månader när han försökte kontakta den brittiska socialtjänsten (som inte heller kunde hjälpa oss) dog brodern tyvärr. Systern lämnades i ett hus med minimal uppvärmning och en oförmåga att klara sig själv, förutom alla våra täta besök och lagad mat. Den franska staten flyttade sedan in för att hjälpa henne, gjorde henne till en domstol och hittade en plats åt henne på ett äldreboende, gav pengar till denna process för att garantera hennes säkerhet och välbefinnande. Hon levde nöjd i ytterligare fyra år fram till sin död i april 2022. Det behöver inte sägas att vi inte hade någon ytterligare kommunikation från den brittiska ambassaden.

Vi hade dock upptäckt namnet på parets advokater på Isle of Wight och jag kontaktade dem för information och hjälp. Jag fick veta att de inte kunde hjälpa mig på grund av Brexit och att jag skulle behöva betala £1,000 XNUMX till deras kundkonto innan de kunde överväga att hjälpa mig. Min besvikelse och misstro över avsaknaden av moraliska bekymmer för två brittiska pass som innehar försökspersoner som bor utomlands och som var i problem gjorde mig förstummad.

Så jag blev inte förvånad över den kaotiska processen med Brexit och försöken att hitta var brittiska pass som innehöll brittiska medborgare bodde i Frankrike av den brittiska ambassadens personal för att säkerställa att de var uppdaterade med processen för utträdesavtal.

Jag är nu säker på att de använde samma princip som festspelet att fästa svansen på åsnan.

Storbritannien, till skillnad från Frankrike, för inte ett register över sina medborgare när de flyttar utomlands, de har inte en parlamentsledamot som är ansvarig för välfärden för brittiska medborgare och passinnehavare som bor i ett främmande land, vilket franska och andra europeiska nationer har. .

Du är "på din egen kompis" - "lär dig leva med det, du valde att flytta utomlands och vara en förrädare mot ditt land genom att lämna det" skulle fint sammanfatta situationen.

Detta är fallet med Frankrike som anser sig vara ansvariga för sina medborgares välfärd och säkerhet var de än befinner sig.

Sudans eskapad bevisar bara poängen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend