Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

Kuststäder inlåsta i La Palma när lava kraschar i havet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Myndigheterna på den spanska ön La Palma beordrade invånare i tre kuststäder att hålla sig inomhus på måndagen (22 november) efter att en ny ström av lava kraschade i havet och skickade tjocka moln av potentiellt giftiga gaser högt upp i himlen, skriver Nathan Allen, Reuters.

En tredje lavatunga från vulkanen Cumbre Vieja, som har haft utbrott i två månader, nådde vattnet vid middagstid (12:00 GMT) några kilometer norr om där två tidigare flöden träffade havet.

Drönarbilder från det lokala rådet visade vita moln som böljade upp ur vattnet när den glödheta smälta stenen gled nerför en klippa ut i Atlanten.

Invånare i Tazacorte, San Borondon och delar av El Cardon uppmanades att stanna inomhus med dörrar och fönster stängda när starka vindar blåste molnet tillbaka in i landet.

Annons

Soldater från Military Emergency Unit sattes in för att mäta luftkvaliteten i området.

Flygplatsen var också stängd och kommer sannolikt att förbli så i upp till 48 timmar på grund av de ogynnsamma väderförhållandena, säger Miguel Angel Morcuende, teknisk chef för Pevolca-utbrottsresponskommittén.

Invånare i huvudstaden Santa Cruz hade fått rådet att bära masker för första gången sedan utbrottet började på grund av höga koncentrationer av partiklar och svaveldioxid i luften, sa han.

Annons

Enligt Copernicus-katastrofövervakningsprogrammet har lavaflöden skadat eller förstört cirka 2,650 19 byggnader sedan den XNUMX september, vilket tvingat fram tusentals evakueringar från deras hem på ön, en del av Kanarieöarnas skärgård.

Dela den här artikeln:

Grekland

Grekerna fruktar att megabränder kan vara ett nytt normalt för Med

publicerade

on

Världsledare är under press att svara på den globala uppvärmningen, och intensiva värmeböljor och täta skogsbränder blir ett allt större hot runt Medelhavet, skriver Bethany Bell, BBC, Grekland skogsbränder.

Bara den här sommaren drabbades Grekland av tusentals skogsbränder, på grund av dess värsta värmebölja på decennier. Turkiet, Italien och Spanien har alla bevittnat dramatiska bränder under de senaste månaderna och branden på den grekiska ön Evia var den största i Grekland sedan mätningarna började.

Det som hände på Evia var en megabrand, en intensiv brand, som tog nästan två veckor att få kontroll över.

Med fler värmeböljor prognoser för kommande somrar, finns det farhågor för att megabränder kan bli det nya normala.

Annons

"Vi förväntade oss aldrig det här", säger Nikos Dimitrakis, en bonde som är född och uppvuxen i norra Evia. "Vi trodde att en del kunde brinna, som vid tidigare bränder. Men nu brann hela området."

Evia himmel
Greker evakuerade ön när bränderna gjorde himlen orange

När elden nådde hans land sa han till mig att det inte fanns någon där för att hjälpa. Omgiven av lågor tog han tag i trädgrenar i ett desperat försök att släcka elden.

"Branden kom uppför, det var så mycket oväsen och jag bara satt och tittade. Vid något tillfälle brast jag i gråt och gick. Det finns inget du kan göra om du inte har en brandbil i närheten, något. Ensam, vad kan du gör?"

Annons

Liksom många människor i Evia, litade Nikos på skogen för sitt uppehälle.

"Vi förlorade vår skatt, vår skog, vi levde av den. Vi förlorade våra tallar som vi skulle ta kåda från, vi förlorade kastanjeträden, vi förlorade några valnötsträd. Poängen nu är hur staten kommer att stödja oss. "

Nedfallna förkolnade träd ses efter en skogsbrand i byn Rovies på ön Evia, Grekland, 12 augusti 2021
Den här drönaren bilden fångade det förkolnade landskapet i byn Rovies på Evia i augusti

Nikos säger att myndigheterna misshandlade branden. "Jag känner mig arg, för jag förväntade mig inte att den här katastrofen skulle hända. Visst är klimatförändringen en faktor, men branden borde inte ha fått växa så stor. De är ansvariga. De brände oss och de vet det. "

Många lokalbefolkning säger att myndigheterna inte gjorde tillräckligt för att stoppa spridningen av bränderna, men brandmän säger att årets megabränder var utan motstycke.

"Inte bara ett grekiskt problem"

Överstelöjtnant Stratos Anastasopoulos, som är ansvarig för att koordinera brandbekämpningsflygplan över hela Grekland, tog mig upp i en helikopter för att se omfattningen av skadorna.

En kombination av satellitbilder, tagna av en av Copernicus Sentinel-2-satelliterna, visar vyer före och efter den förödande skogsbrand som drabbade ön Evia, Grekland 1 augusti 2021 och 11 augusti 2021
Tio dagar på Evia: Satellitbilder visar hur elden härjade i Evia mellan 1 och 11 augusti

Under sin 23-åriga karriär kan han inte minnas något liknande.

"Det var ett krig... för vi hade många bränder överallt i Grekland - nästan 100 bränder per dag under fem eller sex dagar åt gången. Så det var väldigt, väldigt svårt för oss."

Väderförhållandena var väldigt annorlunda i år, säger han och skyller på en utdragen värmebölja och väldigt lite regn. "Jag tror att vi alla kan se klimatförändringarna. Det finns inte bara ett grekiskt problem eller ett amerikanskt problem eller ett italienskt problem. Det är ett globalt problem."

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har anklagat klimatförändringarna för omfattningen av skadorna.

"Klimatkrisen är här", sa han. "Vi har gjort det som var mänskligt möjligt men det var inte tillräckligt."

Medan han erkände att misstag hade gjorts i svaret, "övervann intensiteten av fenomenet många av våra försvar".

Mer än 50,000 193 hektar (XNUMX kvadratkilometer) skog brändes bara i norra Evia. Det tog nästan två veckor att få branden under kontroll.

Skadan kommer att märkas i många år framöver.

Bränderna på Evia har lämnat ett dött landskap utan trädtäcke
Bränderna på Evia har lämnat en dött landskap utan trädtäcke

Skogsbrukare säger att tallskogarna så småningom kommer att återskapa om de kan skyddas från framtida bränder - men det kommer att ta upp till 30 år för träden att växa ut igen.

Det finns en verklig fara för erosion och översvämningar när regnet kommer i vinter. Skogsbruksavdelningen har anställt lokala team för att använda stockar för att bilda provisoriska terrasser för att stoppa jordskred.

Under de kommande månaderna kommer de att behöva avverka död ved över hela norra Evia för att göra plats för nya träd att växa. https://emp.bbc.co.uk/emp/SMPj/2.44.3/iframe.htmlMedietext, "Jag lärde mig att bekämpa bränder för att jag var tvungen"

Elias Tziritis, expert på skogsbränder på World Wildlife Fund, säger att tallskogar kan klara och till och med frodas med bränder vart 30:e till 40:e år. Men han fruktar att de inte kommer att kunna återhämta sig om bränder inträffar för ofta.

"Jag är väldigt säker på naturen, naturen kommer att göra jobbet", sa han till mig. "Medelhavsskogen är van vid skogsbränder. Det är en del av deras rehabiliteringsmekanism. Men även om jag litar på naturen, är det jag inte litar på människor."

"Lös orsaken till bränderna"

Elias, som också är frivillig brandman, fruktar att myndigheterna riskerar att slingra sig från en kris till en annan.

Utan större fokus på förebyggande är han oroad över att megabränder ska hända om och om igen.

Han vill ha bättre skogsskötsel, röja bort brandfarligt skogsbränsle, som trasiga grenar och döda löv, särskilt i områden där bostäder ligger väldigt nära skogen.

"Politikerna här i Grekland säger att problemet med skogsbränder är klimatförändringar. Men, du vet, klimatförändringar är bara ett av kriterierna för mer intensiva skogsbränder."Elias Tzirits, brandman'Skogsbränder startar inte från klimatförändringar. Om du inte löser orsakerna till bränderna har du inte gjort något.' Elias Tzirits, skogsbränder expert WWF

Det är därför han anser att människor borde vara beredda att anpassa sig till en ny verklighet med fler värmeböljor och fler dagar av brandfara.

"Fråga våra kollegor i Spanien, Portugal, Italien eller Turkiet: de kommer att berätta för dig att den nya trenden inom skogsbränder är megabränder - megabränder som påverkas av klimatförändringarna."

Och hans svar på klimatförändringarna är att tro på förebyggande.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

katastrofer

När Spanien utlovar mer La Palma-stöd, frågar några öbor: Var är pengarna?

publicerade

on

By

Vulkanen Cumbre Vieja spyr ut lava och rök medan den fortsätter att få utbrott, sett från El Paso, på kanarieön La Palma, Spanien. REUTERS/Borja Suarez/File Photo

Spanien kommer att tillhandahålla allt som är nödvändigt för att La Palma ska återhämta sig från förstörelsen som orsakats av veckor av vulkanutbrott, sade dess premiärminister på torsdagen (4 november), eftersom vissa invånare sa att det ekonomiska stödet hade varit långsamt att komma fram. skriva Nathan Allen och Marco Trujillo.

Pedro Sanchez besökte på torsdagen att ekonomiskt stöd till bostäder skulle vara skattebefriat och att skatter på flygresor till och från ön, en del av Kanarieöarnas övärld utanför nordvästra Afrika, skulle subventioneras under ett år.

"Vi kommer inte att spara någon resurs, energi eller personal för att ta oss an återuppbyggnadsuppgifterna", sa han. "Den spanska regeringen tillhandahåller alla möjliga resurser för att säkerställa välbefinnandet, lugnet och säkerheten för La Palma-invånarna."

Annons

Lava har förstört mer än 2,000 225 fastigheter på ön sedan vulkanen Cumbre Vieja började få utbrott i mitten av september och tusentals fler har flytt sina hem som en försiktighetsåtgärd, vilket fick regeringen förra månaden att utfästa 260 miljoner euro (XNUMX miljoner dollar) i bistånd.

Cirka 21 miljoner euro av detta har betalats ut och Sanchez sa att hans administration denna vecka skulle överföra ytterligare 18.8 miljoner euro till jordbruket och fiskeindustrin och 5 miljoner euro för att ta itu med den "sociala aspekten" av krisen.

Men i Los Llanos de Aridane, den stad som ligger närmast lavaflödet, uttryckte några frustration över att de ännu inte hade fått någon av de utlovade pengarna. Läs mer.

Annons

"Jag vill tro (hjälpen kommer) men tiden går och vi ser ingenting", sa Oscar San Luis utanför den lokala notariekontoret, där han väntade på att lämna in pappersarbete för att ansöka om ersättning.

"Jag förblir hoppfull. Om du inte har hopp, vad gör du med ditt liv?" sa 57-åringen, som förlorade flera fritidsfastigheter och sin avokadoplantage till utbrottet.

Den kanariska regionala regeringen sa att den hade anställt 30 personer för att verifiera anspråk som lämnats in i ett register för kompensation.

När han talade kort efter Sanchez tilltal sa Carlos Cordero Gonzalez, som driver en klädbutik i Los Llanos, att det var dags för både handling och ord.

"Nu behöver (statsministern) bara säga att pengarna kommer att skickas direkt till företag och invånare... Jag hoppas att nästa vecka har vi medlen på våra konton."

($ 1 = € 0.8678)

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Österrike

Skogsbränder i Österrike: EU sätter in omedelbar hjälp

publicerade

on

Österrike aktiverade EU:s civilskyddsmekanism (MPCU) den 29 oktober och bad om hjälp för att bekämpa skogsbränderna som hade brutit ut i Hirschwang-regionen i Niederösterreich. EU:s samordningscenter för nödsituationer mobiliserade 2 brandflygplan Canadair CL-415, baserade i Italien. Planen, som ingår i EU:s flotta i transition rescEU, är redan utplacerade i Österrike.

Dessutom har Tyskland och Slovakien erbjudit brandbekämpningshelikoptrar genom MPCU. Båda erbjudandena har accepterats och deras implementering väntar. Copernicus-tjänsten aktiverades också för att stödja brandbekämpningsinsatser i Österrike. Kartprodukter finns här.

Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič välkomnade den snabba utplaceringen av rescEU-tillgångar: "Med vårt snabba svar på Österrikes begäran om hjälp visar EU återigen sin fulla solidaritet inför destruktiva skogsbränder. Support pågår. Jag skulle vilja tacka de medlemsstater som redan har mobiliserat eller erbjudit sig att mobilisera resurser för att bekämpa bränder. Våra hjärtan går ut till de drabbade, brandmännen och andra räddningspersonal. Vi är redo att ge ytterligare hjälp."

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend