Anslut dig till vårt nätverk!

Sverige

Svenskar går till valurnorna i närval präglat av kriminalitet, energikris

DELA MED SIG:

publicerade

on

Svenskarna röstade i söndags (11 september) i ett val som ställde den sittande mitten-vänstern Socialdemokraterna mot ett block som stöder de invandringsfientliga Sverigedemokraterna, i ett försök att återhämta sig makten efter åtta års opposition.

Kampanjer blir svårare eftersom det oroande antalet skjutningar fortsätter att växa. Partierna kämpar nu för att vara hårdast mot gängbrott, samtidigt som inflationen och energikrisen som följde med invasionen av Ukraina har blivit allt mer framträdande.

Lag och ordning är högerns hemmaplan. Stigande ekonomiska stormmoln, då hushåll och företag står inför skyhöga kraftkostnader, kan dock sätta fart på den socialdemokratiska statsministern Magdalena Andersson. Detta beror på att hon ses som ett pålitligt par händer och mer populär än hennes parti.

"Mitt budskap var tydligt: ​​under pandemin stöttade vi svenska hushåll och företag. Hon sa i veckan under en av de sista debatterna före omröstningen att hon skulle agera på exakt samma sätt igen om hon fick ditt förnyade förtroende.

Andersson var Sveriges finansminister i många decennier innan hon blev Sveriges första kvinnliga statsminister. Ulf Kristersson (Moderatledare) är hennes främsta rival. Han ser sig själv som den ende som kan ena högern och avsätta Andersson.

Kristersson ägnade många år åt att stärka banden med Sverigedemokraterna, ett antiinvandringsparti som hade vita supremacistiska grundare. Sverigedemokraterna avvisades från början från alla andra partier men är nu en del av mainstreamhögern.

Kristersson konstaterade i en video som hans parti postade: "Vi kommer att prioritera lag och ordning, göra det lönsamt arbete och bygga ny klimatsmart kärnkraft," Enkelt uttryckt vill vi att Sverige ska redas ut.

Annons

Opinionsmätningar visar att mitten-vänstern kör hals och hals med högerblocket. Sverigedemokraterna verkar precis ha gått om Moderaterna som näst största parti efter Socialdemokraterna.

Många mittenväljare, liksom en del högerinriktade väljare, är djupt störda över möjligheten att Jimmie Åkessons Sverigedemokrater kan påverka regeringens politik och gå med i regeringen. Valet ses delvis i en folkomröstning om huruvida de ska ge dem denna makt eller inte.

Kristersson vill gärna bilda regering tillsammans med de små Kristdemokraterna, eventuellt Liberalerna, och förlitar sig enbart på stöd av Sverigedemokraten i riksdagen. Detta är inga försäkringar som center-vänstern tar på sig.

Valet präglas av osäkerhet, då båda blocken förväntas engagera sig i långa och svåra förhandlingar för att bilda en regering inom en politiskt laddad och polariserad miljö.

Om hon ska bli omvald som statsminister behöver Andersson stöd från Centerpartiet, Vänstern och eventuellt Miljöpartiet.

Annie Loof, vars Centerparti splittrades från Kristersson över Kristerssons omfamning av Sverigedemokraterna sa: "Jag har ganska små röda streck." I en intervju med SVT nyligen konstaterade Loof att hon har väldigt få.

"En röd linje som jag har är att jag inte kommer att tillåta en regering att ge Sverigedemokraterna inflytande."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend