Anslut dig till vårt nätverk!

Sverige

Sverige tar över EU:s ordförandeskap: Vad förväntar sig parlamentsledamöterna? 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

SWeden tog rodret i EU:s råd för tredje gången den 1 januari. Vad förväntar sig svenska parlamentsledamöter under det kommande halvåret?

Det svenska ordförandeskapet är det sista i den nuvarande ordförandetrion, efter Frankrike och Tjeckien, och markerar det sista kapitlet för det gemensamma 18-månadersprogrammet för ordförandeskap. Men varje ordförandeskap har också sina egna prioriteringar.

Det svenska ordförandeskapets fyra prioriteringar är:

  • Säkerhet – enhet
  • Resiliens – konkurrenskraft
  • Välstånd – grön och energiomställning
  • Demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen – vår grund

Läs mer om det Svenska ordförandeskapets prioriteringar.

Gå till källsidan

Ett grönare, säkrare och friare Europa är grunden för våra prioriteringar

Sveriges statsminister Ulf Kristersson

Annons

Vad svenska parlamentsledamöter förväntar sig av ordförandeskapet

Energi är en viktig utmaning för parlamentsledamöterna. Tomas Tobé (EPP) säger att säkerhet och energi kommer att vara nyckelfrågor under det svenska ordförandeskapet. "Vi måste hålla ihop Europa och öka vårt stöd till Ukraina för att ta itu med den säkerhetspolitiska situationen."

Han har också höga förväntningar på att Sverige ska göra EU mer konkurrenskraftigt. ”Det borde finnas en tydlig EU-agenda för att höja konkurrenskraften, stärka tillväxten och öka handeln. Sverige bör använda ordförandeskapet för att gå i denna riktning. Fler åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet kommer också att vara viktiga, liksom att gå vidare med migrationspakten.”

Helene Fritzon (S&D) sa att demokrati, klimat och jämlikhet är områden där Sverige traditionellt sett har ett stort rykte, men att hon tvivlar på den nyvalda svenska mitten-högerregeringen, i synnerhet i tider av kriser och krig i Europa. ”Det kräver ett ledarskap med politiskt mod och ansvar för framtiden. Jag är mycket oroad över hur den konservativa regeringen kommer att leva upp till detta. Politiken för klimat och jämlikhet har redan avvecklats och demokratifrågor är nedprioriterade, sade hon och tillade: "Jag skulle vilja se EU i täten för en grön och rättvis omställning."

Abir Al-Sahlani (Renew) har stora förhoppningar att det svenska ordförandeskapet ska försvara rättsstaten, transparens och ekonomisk liberalism. "Att de säkerställer att EU har en stark röst i världen – samtidigt som de bidrar till en livlig EU-debatt, där mediabevakningen av EU-ärenden förstärks", sa hon. Al-Sahlani sa att klimat, energi och migration kommer att vara de viktigaste frågorna under presidentskapet: "Regeringens restriktiva migrationspolitik inrikes är minst sagt en röd flagga."

Alice Kuhnke (Gröna/EFA) sa att hon har låga förväntningar: ”Den svenska regeringen har redan sänkt ambitionerna för att hantera klimatkrisen... Vi har inte tid att vänta, klimatkrisen är här och nu och det är därför Det svenska ordförandeskapet borde bidra till att höja EU:s ambitioner avsevärt.”

Charlie Weimers (ECR) sa att han förutom att stärka konkurrenskraften och ökad handel skulle vilja se ordförandeskapet fortsätta fransmännens och tjeckernas arbete med strängare EU-finansieringsregler. "Vi vet att EU aldrig skulle godkänna att ge miljoner till högerextrema organisationer vars ledare har gjort antisemitiska, kvinnofientliga eller homofobiska uttalanden. Tyvärr gäller det inte all extremism. Att ändra reglerna för EU-finansiering till att inte gynna islamister borde vara ett viktigt mål för det svenska ordförandeskapet.”

Malin Björk (vänstern) uttryckte oro över att den nya regeringen tar EU:s ledning. ”Jag känner många som precis som jag känner oro över att Sverige nu tar över ordförandeskapet i EU. Men jag hoppas att det kommer att överraska mig och tydligt ta ställning för demokrati och rättsstatsprincipen i länder som Polen och Ungern, och arbeta för en ambitiös klimatpolitik och en human migrationspolitik.”

Spanien tar över EU:s ordförandeskap under andra halvan av 2023 och bildar nästa ordförandeskapstrio med Belgien och Ungern.

Svenska EU-ordförandeskapets webbplats 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend